Haberler

Çifte vatandaşlar dikkat: İzinsiz Türk vatandaşlığına geçenler takipte

Çifte vatandaşlar dikkat: İzinsiz Türk vatandaşlığına geçenler takipte Almanya`da izinsiz olarak 01 Ocak 2000 tarihinden sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alanların Alman vatandaşlığı sorgulanıyor.

Temmuz ayının ilk haftalarında Kuzey Ren Vestfalya(KRV) eyaletine bağlı şehirlerde oturanlara gönderilen yazıda (haberimize konu olan yazı Gelsenkirchen Belediyesi’nden geliyor) Almanca ve Türkçe olarak “1 Ocak 2000 tarihinden itibaren Alman vatandaşlığını kaybetmemek için izin almadan, Türk vatandaşlığını aldınız mı?” sorusu soruluyor ve soruya “Evet” ya da “Hayır” seçenekleriyle yanıt verilmesi isteniyor. Yanıt evet ise Türkiye’de Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürülüğü’nden (NVİ) vukuatlı nüfus kayit örneği isteniyor. 

VATANDAŞLIK YASASI DEĞİŞİKLİĞE UĞRADI

Avukat Yalçın Geyhan Türkler arasında huzursuzluğa neden olan yazışmanın 2000 yılından sonra izinsiz bir başka ülke vatandaşlarını ilgilendirdiğini ve Almanya’ da 2000 yılı öncesi ve sonrası vatandaşlık kanunu hakkında açıklamalarda bulunan  Avukat Yalçın Geyhan, söz konusu yazıyı alanların avukata baş vurarak yardım almalarını önerdi.

Vatandaşlık kanunu ve 2000 yılı öncesi hukuki durum hakkında bilgi veren Yalçın Geyhan; “Son günlerde Almanya vatandaşlık dairelerinden bazı vatandaşlarımıza  mektuplar gönderildiği bilgisi bana da yansıdı. Önce 01.01.2000  öncesine gidip, o zamanki Vatandaşlık Kanunu‘nuna bakalım: (§ 25 StAG). Eğer 01.01.2000 öncesi Alman vatandaşı olunmuşsa ve 01.01.2000 öncesi Türk vatandaşlığı istenip elde edildiyse kanun Almanya’da oturumunun olup olmadığına bakmaktaydı. Eğer Almanya’da oturumunuz bulunuyorsa, Alman vatandaşlığınız otomatikman düşmüyordu. Eğer Alman vatandaşlığı alındıktan hemen sonra Türk vatandaşlığına başvurulduysa, devlet Alman vatandşlığını geri alıyordu, çünkü bu durumda kanuna aykırı çifte vatandaşlık deneyiminden yola çıkmaktaydı” dedi.

`AVUKATINIZA BAŞVURUN, KENDİNİZ DOLDURMAYIN`

Belediye Başkan Vekili Karin Welge 1 Ocak 2000 tarihi sonrası  Vatandaşlık Kanunu`nda yapılan değişiklikle  Almanya’da oturum şartının kaldırıldığına dikkat çeken Yalçın Geyhan şu bilgileri verdi: “01.01.2000 sonrası izinsiz Türk vatandaşlığına geçenlerin  Alman vatandaşlığı kanunen düşmekte. § 25 II StAG’ ya göre Alman vatandaşlığını kaybetmemenin önü açıldı. Alman vatandaşlığını kaybetmemenin tek şartı Türk vatandaşlığına geçiş yapmadan önce, Alman vatandaşlığnı kaybetmemek için başvuruda bulunulması ve izin alınması gerekmektedir. Zor bir durum, ama Alman makamlarından  izin elde edilirse, Alman vatandaşlığı düşmemektedir. Vatandaşlık Kanunu’na (§ 25 StAG ) rağmen izinsiz Türk vatandaşlığı elde edildiyse Alman vatandaşlığı otomatikman düşmekte. Vatandaşlık dairesindeki memurun bir değerlendirme yapması mümkün değil. Bu durumda olan vatandaşlarımıza  belediyelerden mektup yollandıysa, bir avukata başvurmalarını tavsiye ediyorum”

KRV İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGE YOLLADI

Gelsenkirchen’de vatandaşların, kendilerine gönderilen çifte vatandaşlığı sorgulama yazısından haberdar olan ve konuyu araştıran Gelsenkirchen SPD Belediye Meclisi Üyesi Nezahat Kılınç şunları söyledi: “Anakent Belediye Başkanı Frank Baranowski tatilde olduğu için, Başkan Vekili Karin Welge ile görüştük. O da şaşkındı. Mektuplardan haberleri olmadığını, mektubu yollayan memurun da tatilde olduğunu söyledi. Bildiğimiz kadarıyla 3500 kişiye mektup yollanmış. Welge endişelenen vatandaşları sakinleştirmek için, bir yanlış anlama olduğunu ifade eden 2.bir mektup yolladıklarını söyledi. Biz de kendisini konuyla ilgili bilgi vermesi için Gelsenkirchen Buer Camisi’ne davet ettik.”  

 Vatandaşlık dairesinden gelen ilk mektup Karin Welge Gelsenkirchen Buer Camisi’nde de vatandaşların konuyla ilgili sorunlarını yanıtladı. Welge, kendisinin konudan vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine haberdar olduğunu belirterek, KRV İçişleri Bakanlığı’nın yerel yönetimlere gönderdiği genelge ile vatandaşlık statüsünün sorgulandığını ifade etti. Welge ayrıca 2. mektubun da gönderildiğini söyleyerek şöyle devam etti: “KRV İçişleri Bakanlığı’nın yolladığı genelgeye göre vatandaşlık bürosundan gönderilen metuplardan haberdar olunca araştırdık ve ikinci bir mektup yollandı. Bu yeni mektupla soruya cevap verme süresi olan 31 Temmuz 2020 süresi kaldırıldı. Yani şimdi kimsenin bir şey yapması gerekmiyor, Ta ki, yeniden kimlik/pasaport yenilenene kadar. O zaman bu konu oradaki yetkili daire ile konuşulabilir.”

Gelsenkirchen SPD Belediye Meclisi Üyesi Nezahat Kılınç Gelsenkirchen Uyum Meclisi’nde DTIB (Deutsche-Türkische Interessen Bewegung) sözcüsü Aydın Kılınç, eşi Nezahat Kılınç ile birlikte konuyu takip ettiklerini ve vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştık larını belirtti.

Çifte vatandaşlık konusu Almanya’da Türklerin yıllardır çözüm bekleyen en önemli sorunlarından biri. Vatandaşlık konusunda sorunlu olan binlerce vatandaş var. Özellikle 1 Ocak 2000 tarihinden sonra Alman vatandaşlığına geçtikten sonra tekrar Türk vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığı otomatikman düşüyor. Ayrıca, Türk vatandaşlığını alip sonra korkuya kapılıp tekrar çıkanlar da vatansız kalıyor.  Bu konularda mutlaka verwaltungsrecht/migrationsrecht konularında uzman bir avukata danışarak yardım almak gerekiyor.

Haftaya Çarşamba günü (29.07) gazeteci İbrahim Ergül konuyla ilgili avukat Yalçın Geyhan ile muhabirce için bir video-söyleşi yapacak. Sorularınızı haberin altına yorum olarak atabilirsiniz.

Muhabirce/Hülya Sancak- GELSENKIRCHEN

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu