Gurbette Bir ÖmürHaberlerToplum

Duisburg’un James’i aramızdan ayrıldı…

Ölümü Duisburg'u yasa boğdu

DUISBURG- Almanya’nın Duisburg kentinde yaşayan ve çevresinde oldukça sevilen bir şahsiyet olan Şahin Taşcıoğlu (74) hayatını kaybetti. 

Almanya’nın Duisburg kentinde bir çok ilke ve başarıya imza atan Şahin Taşçıoğlu 74 yaşında hayatını kaybetti. Beyin tümörü teşhisiyle yaklaşık iki aydır hastanede tedavi gören ve 11 kasımda (cumartesi) hayatını kaybeden Şahin Taşcıoğlu’nun vefatı, Duisburg şehrini adeta yasa boğdu.

15 yaşında geldiği Almanya’da bir çok ilke ve başarıya imza atan Şahin Taşcıoğlu, Duisburg’ta bir Alman kulübüne ilk Türk başkan, aynı şehirde bistro açan ilk göçmen, yaptığı organizasyonlarla bölgede en çok konuşulan ilk Türk oldu.
ŞAHİN TAŞÇIOĞLU KİMDİR?

Duisburg'un James’i aramızdan ayrıldı...
Duisburg’un James’i aramızdan ayrıldı…

1965 yılında ailesiyle birlikte Eskişehir’den Duisburg’a gelen Şahin Taşcıoğlu, o yıllarda Duisburg sokaklarında dolaşan nadir Türk gençlerinden biriydi. Babasının kendisine, ünlü James Bond karakterinden esinlerek aldığı takım elbiseyle Duisburg sokaklarında dolaşan Taşçıoğlu, kısa sürede  “James” ismiyle anılmaya başlar. Şahin Taşcıoğlu, 58 yıl yaşadığı Duisburg şehrinde bir çok ilke imza atmasıyla tanınıyor.
SPORA VE SANATA ÇOK DÜŞKÜNDÜ
Geçmiş yıllarda yaptığı başarılı organizasyonlarla Türk Alman çeşitli medya kuruluşlarına haber konusu olan Taşcıoğlu, renkli kişiliğiyle Duisburg cemiyet hayatının sevilen simalarındandı. Duisburg’ta bistro açan ilk Türk kökenliydi. Kentte Türk Alman uyumuna önemli katkılar sağlayan isimlerdendi. Taşçıoğlu’nun bistrosu Cipsi (Gypsy), başta spor camiasının önde gelen isimleri olmak üzere, Türk Alman müşterilerin uğrak yeri haline gelmişti.

Mannesmann şirketinde çalışan ve burada işçi temsilciliği görevi yapan Şahin Taşçıoğlu, askerlik görevini Türkiye’de NATO birliğinde yaptı. Sonrasında 160 hobi futbol takımının katıldığı dev bir futbol turnuvası organize eden Taşcıoğlu, günlerce süren turnuvanın final maçı için, futbol topunun uçakla getirilip sahaya bırakılması aksiyonuyla şehirde sansasyon yaratmış ve günlerce konuşulmuştu.
4 AYRI FİLMDE ROL ALDI
Türkiye seyahatleri sırasında tanıştığı bir arkadaşının aracı olmasıyla kendisini film setinde bulan Şahin Taşçıoğlu, 1985 yılında Figen Han ve Sermet Serdengeçti’nin başrol oynadığı “Ah Ne Adem Dilli Badem” filmindeki rolüyle de ilk kez kamera karşısına geçti. 1985 yılında “Almanya Acı Gurbet filmiyle, Yusuf Sezgin ve Küçük Ceylan ile ikinci kez bir filmde rol alan Şahin Taşçıoğlu, toplamda dört ayrı filmde oyuncu olarak rol aldı. Sinema oyuncularının sosyal haklarının iyi olmadığını düşünerek oyunculuğu bırakan Taşçıoğlu, Almanya’ya geri dönerek yaşamına burada devam etti.
ALMAN KULÜBÜNE TÜRK BAŞKAN OLDU
Futbol tutkusu ve yaptığı organizasyonlarla tanınan Şahin Taşçıoğlu 2001 yılında Alman kulübü Duisburg FV 08’e ilk Türk başkan oldu. Ancak bir Türk takımı ile oynanan bir maçın devre arasında statta çalınan Tarkan şarkısı nedeniyle, yönetim kararıyla başkanlık görevinden alındı.
MİNİ DÜNYA KUPASI DÜZENLEDİ

Duisburg'un James’i Şahin Taşçıoğlu aramızdan ayrıldı
Duisburg’un James’i Şahin Taşçıoğlu aramızdan ayrıldı

Futbolla iç içe olan ve Alman futbol kamuoyu ile yakın ilişkileri olan Şahin Taşcıoğlu, Duisburg şehrinde koordinatörlüğünü yaptığı bir halı saha tesisinde 2006 yılında önemli bir futbol turnuvasına daha imza attı. 2006 Dünya Kupası’na katılma hakkını elde eden ülkeleri temsilen 32 hobi futbol takımının katıldığı, mini bir dünya kupası turnuvası gerçekleştirdi.
TÜRK SPORCULARIN YANLARINDA OLDU
Bölgede profesyonel veya alt liglerde futbol oynayan bir çok Türk futbolcuyla yakın ilişkisi olan Şahin Taşçıoğlu 2007 yılında, Schalke04’te futbol oynayan Hamit Altıntop’un Türk ve Alman medyasında çıkan gazete haberlerinden bir albüm hazırlayıp, Schalke 04 antrenmanı sonrası Hamit Altıntop’a hediye etmişti.
TAŞÇIOĞLU İSMİ 50.YILDA ALTIN DEFTERE GEÇTİ
Futbol tecrübelerini Türk gençlerine aktaran ve film sektörüne adım atan gençlerin de daima yanında olan Taşçıoğlu, son yıllarında Rus ruletinin sırrını çözme uğraşlarıyla da gündeme geldi.

2011 yılında; Almanya’ya işçi göçünün 50.yılında Duisburg Belediyesi’nde yapılan bir törenle, Şahin Taşçıoğlu’nun da adı, Duisburg’un «Altın Defter’ine yazıldı. 

Bu yılın haziran ayında kardeşi Erol Taşçıoğlu’nun (72) acı kaybını da yaşayan Taşçıoğlu, hatıralarda, dolu dolu ve renkli yaşantısıyla Duisburg’ta iz bırakan isimler arasında yerini alacak.
Şahin Taşçıoğlu ile ilgili rejisör Ömer Pekyürek’in hazırladığı «James der Türke Sahin Tascioglu -Adolf Sauerland Duisburg 2012 isimli belgeseli buradan izleyebilirsiniz

Muhabirce/Temel Elcivan/1.Foto: Ömer Pekyürek- DUISBURG

Diğerleri
Grafikartplus Ajans
Başa dön tuşu