EkonomiHaberler

ATİAD- 8. Ekonomi Günü ve izlenimler (Bence)

Şimşek: AB’nin Türkiye’ye bakışı stratejik anlamda zayıf

DÜSSELDORF- Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) Düsseldorf’ta 8. Ekonomi Günü’nü düzenledi. Yoğun katılımlı programın konukları arasında T.C. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Hendrik Wüst’ün yanısıra, Türkiye Cumhuriyeti Almanya/Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Düsseldorf, Essen, Köln Münster Başkonsolosları da hazır bulundu. Programa davetli olan Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, Düsseldorf Anakent Belediye Başkanı Dr. Stephan Keller ise birer video ile etkinliğe katıldı.
EĞİTİME VURGU
Ekonomi Gününde ATİAD Genel Başkanı Aziz Sarıyar’ın açış konuşmasından sonra ilk olarak KRV Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst bir konuşma yaptı. Başbakan Wüst konuşmasında, İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yanısıra eğitim konusuna geniş yer ayırdı. Eğitime önemli ölçüde yatırım yaptıklarını anlatan Hendrik Wüst, okul sisteminin çok geride kaldığını, son yıllardaki göçlerle dil sorununun dahada öne çıktığını, çocuklarla birebir çalışacak sosyal uzman, pedagog gibi alanlardan istihdam yaptıklarını vurgulayarak, geleceğin emanet edileceği çocukların eğitimine verdikleri önemi anlattı. Yapay zekadan ve gelecekte pek çok alanda insanların yerini alacağından da söz eden Wüst, Kuzey Ren Vestfalya’nın en çok yatırım yapılan yerlerden biri olduğunu ve yabancı yatırımcılar arasında Türkiye’nin ilk üçte olduğunu söyledi. Her iki ülke için de, gençlerimizin geleceği için de gereken herşeye sahibiz diyen Başbakan Wüst, ATİAD’a iki ülke arasında köprü görevi gören bir kurum olarak teşekkür ederek, her iki ülke birlikte daha fazla ticari ilişkilerini geliştirirse daha güçlü olur dedi.

NRW Başbakanı Hendrik Wüst ATİAD 8. Ekonomi Günü ve izlenimler
NRW Başbakanı Hendrik Wüst ATİAD 8. Ekonomi Günü ve izlenimler

KÖKLERİNİ UNUTMA AMA…
Türkiye Almanya arasındaki köklü ilişkiler olduğuna dikkat çeken Wüst, «Ancak Türkiye ve NRW arasındaki ilişkiler daha iyi ve daha güçlü. Bu elbette göçle yakından ilgili» diyerek 50’li yillarında ortasından itibaren, kendilerine, çocuklarına, torunlarına daha iyi bir gelecek inşa etmek için gelen göçmenlere dikkat çekti. Gelen iş gücünün Almanya’yı Almanlarla birlikte inşa ettiğini anlatan Hendrik Wüst, bununun bugüne kadar devam eden aradaki güçlü bağları oluşturduğunu ifade etti. Sürekli kökenlere vurgu yapılmaması gerektiğini kökenlerin her durumda çok da ön planda olmadığını söyleyen Başbakan Wüst «Ama köklerin olması elbette iyi birşey özellikle de zor zamanlarda unutulmaması gerekli. Özellikle Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrasında köklerini unutmayan ve hemen yardıma koşan iş insanlarıyla gurur duyuyorum.» sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Başbakan Wüst’ün tüm konuşmasını (Almanca) aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

NEDEN TÜRKİYE?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasına Almanca selamlamayla başladı. Almanya’da çok yatırımcı olduğunu söylen Şimşek, «Türk girişimcilerin de Almanya’da yatırım yapmasına seviniyoruz ancak Türkiye’ye de yatırım yapmasını istiyoruz» dedi. Bakan Şimşek «Neden Türkiye’ye yatırım yapmalısınız?» sorusuna cevaben de, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumu ve uyguladıkları makro ekonomi programını anlatan bir sunum yaptı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek  ATİAD 8. Ekonomi Günü ve izlenimler
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ATİAD 8. Ekonomi Günü ve izlenimler

Son 20 yılda ortalama reel büyüme yüzde 5.4 diyen Mehmet Şimşek, Türkiye’nin büyük ve son 20 yılda ekonomisi güçlü olan bir ülke olduğunu söyledi. 1961’den beri Avrupa ile ilişkiler olduğuna dikkat çeken Şimşek «Bazı siyasi görüş ayrılıklarımız olsa da biz Gümrük Birliği üzerinden Avrupa’yı kendimize dost görüyoruz, dolayısıyla hem yakınız hem dostuz» dedi.

Mehmet Şimşek, kalkınma ile ilgili anlatımında kadınların işgücüne katılımını artırmak için bir prgram uyguladıklarını belirterek altyapı yatırımlarına dikkat çekti: «Almanya kadar değildi tabii ama son 20 yılda 280 milyar dolara yakın altyapıya yatırım yaptık Dünya Bankasının lojistik endeksine göre 91 gelişmekte olan ülkeden daha iyi bir altyapıya sahibiz.» KOBİ’lerin ekonomide önemli rol oynadığına dikkat çeken Şimşek, «Türkiye’deki KOBİ’ler bizim ekonomimizin omurgasını oluşturuyor.

ATİAD 8. Ekonomi Günü ve izlenimler
ATİAD 8. Ekonomi Günü ve izlenimler

Almanya’daki KOBİ’lerle Türkiye’deki KOBİ’lerin çok daha güçlü bir diyaloğunun iki ülke menfaatine olduğuna inanıyoruz. Son 20 yılda yine teknoloji ve inovasyon ekosistemine de çok yatırım yaptık. Hakikaten bu yönde Almanya’yı biz örnek alıyoruz tabii ki ama Almanya ile bu diyaloğu güçlendirmemiz lazım. İşte bu da sizler sayesinde olacak» dedi.Biz Asla ayrılamayız çok güçlü bağlarımızi ve sizlerin sayesinden bunu daha da güçlendirmek istiyoruz.
55 MİLYAR EUROLUK TİCARET HACMİ
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 55 milyar euroya kadar yükseldiğini 8000’den fazla büyük ve orta ölçekli şirketin yatırım yaptığına değinen Mehmet Şimşek, «Önümüzdeki dönemde Almanya ile sadece ikili ticaret değil, Afrika’da Orta Asya’da beraber işler yapabiliriz. Bizim Avrupa Birliği ile bir gündemimiz var bunun ana maddesi de, sizlerin ticaretinin daha kolaylaştırılabilmesi için gümrük birliğinin modernleştirilmesi.
Bunun içine kamu alımları hizmetler ve tarımın da dahil edilmesiyle güncellenmesinin hem Türkiye’nin hem de Avrupa Birliği’nin menfaatine olduğunu düşünüyoruz. Bunu siyasi koşullara bağlamak, Avrupa’nın stratejik anlamda Türkiye’ye bakış açısının zayıf olduğunu gösteriyor. Çünkü iki bölgenin ülkenin menfaatine olan bir konuda bizim ilerleme sağlamamız lazım ümit ediyorum ki Avrupa parlamentosu seçimlerinden sonra bu süreç hızlanır.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek- ATİAD 8. Ekonomi Günü ve izlenimler
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek- ATİAD 8. Ekonomi Günü ve izlenimler

ALMANYA BİZİM İÇİN DEĞERLİ ÜLKE
İş insanlarının ticaret/iş yapabilmesi için de vizenin kolaylaştırılması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, konuşmasının son bölümde Avrupa’da yaşayan Türklere değindi: «Sizlerin buradaki varlığı Türkiye’ye güç katıyor. Burada yapacağınız en iyi şey, burada başarılı olmanız, buranın dilini öğrenin, buranın kanunlarına kurallarına uyun, burada katma değer üretin burada istihdam yaratın, burada topluma entegre olun. Bununla Türkiye çok büyük katkı sağlarsınız. Biz Almanya’da Türk kökenli vatandaşlarımızın insanlarımızın başarılı olması ile gurur duyarız. Türkiye ile yatırımların ticari bağların güçlü olması bizim için çok önemli. Türkiye ekonomisinin bu anlamda da iyi fırsatlar sunduğuna inanıyorum. Bizim çok güçlü bağlarımız var birlikte biz çok daha güçlüyüz. Almanya bizim için çok değerli bir ülke. Bugün ben Türkiye’de Herhangi biriyle gitsem bu kadar iş insanına hitap etme ihtimalim zayıf. Elbette bu sadece ticaretle/ekonomi ile sınırlı değil daha çok halklar arası bir bağımız var ve sizlerin sayesinde bu bağları güçlendirmek istiyoruz.
T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm konuşmasını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Konuşmalar sonrasında yeşil enerji, yapay zekanın iş dünyasında kullanımı gibi konularda paneller düzenlendi.
Ekonomi Günü programının tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz

BENCE….
Büyük emeklerle hazırlanan salon programları elbette faydalı. ATİAD ekonomi günlerini geleneksel hale getirdi, katılım düzeyi iyi. Ancak bu tür programlarda yapılan en büyük hata sıkıştırılmış yoğunluk.

  • Ekonomi Günü programında 25’in üzerinde konuşmacı/katılımcı vardı. Bu tür etkinlikler maalesef bu yoğunlukta konuşmacıyı kaldırmıyor, herkes bundan yakındı. Artık insanlar, çağın şekillendirmesiyle yoğun ve ağır içeriklere çok fazla konsantre olamıyor. Star konuklar gittikten sonra ilgisini kaybediyor.
  • Programın Türkiye tarafı oldukça iyi nyietli ve yapıcıydı. Bakan Mehmet Şimşek bir ekonomist gibi, bir diplomat gibi, bir siyasetçi, gibi bir işveren gibi kısaca klasik bir pragmatist gibi beğendiğim bir konuşma yaptı. Güzelleme yapacak hali yoktu, batırması da söz konusu olamazdı, olması gerektiği gibi bir konuşma oldu.
  • Başbakan Wüst, aynı şekilde klasik olması gerektiği gibi, mesajlı bir konuşma yaptı. Maliye Bakanı Lindner bir video ile katıldı. Tıpkı ev sahibi Düsseldorf’un Büyükşekir Belediye Başkanı Stephan Keller gibi. Bakan Lindner gelemeyebilir ancak BB Keller’in katılmayışını nedenini bilmediğim için yadırgadım, eksi puan verdim. (BB’nin çok umurunda olmayabilir 🙂 Muhabirce/Hülya Sancak- DÜSSELDORF

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Başa dön tuşu