HaberlerKültür&Sanat

Atık malzemelerden tablo yapıyor

DÜZCE – Evinin bir bölümünü atölyeye çeviren ev hanımı Dilek Saygı Sezer, atık malzemelerden tablolar ve dekoratif ürünler yaparak sanatseverlerin beğenisine sunuyor. 

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi El Sanatları Bölümünden 2002 yılında mezun olan Dilek Saygı Sezer (48), bir süre İzmir’de bir tekstil firmasında çalıştı. Daha sonra tekstil firmasından ayrıldı ve el sanatlarına yöneldi.

Düzce’de yaşayan Dilek Saygı Sezer, ilk çalışmalarına evinde kullanmadığı eski malzemeleri küçük dekoratif eşyalara dönüştürerek başladı. Ürünlerinin ilgi görmesi üzerine farklı tasarımlar denedi.

200’Ü AŞKIN ESER YAPTI

Dilek Saygı Sezer atık malzemelerden tablo yapıyor
Dilek Saygı Sezer atık malzemelerden tablo yapıyor

Yaklaşık 12 yıl önce hobi olarak başladığı uğraşını Düzce’deki evinin bir bölümünde oluşturduğu atölyede devam ettiren Sezer, plastik, cam ve metal başta olmak üzere çeşitli atık malzemelerle tablolar ve dekoratif ürünler yapıyor. 12 yılda atık malzemelerle yaklaşık 200 ürün hazırladığını belirten Sezer, ürünlerinin bir kısmını hediye ederken bir bölümünü de satarak gelir elde ediyor.

Sıfır atık projesine de katkıda bulunduğunu ifade eden Sezer, İzmir Ticaret Odasında 2019’da sergi açtığını, 2023’te de Urla Halk Eğitimi Merkezinde engelli çocuklar ve annelerine 8 ay boyunca “sıfır atık” dersi verdiğini anlattı.

Çevre korumasına önem verdiğini belirten Dilek Saygı Sezer, her türlü atık malzemeyi değerlendirebildiğini söylüyor:

“Plastik ve cam şişelere daha çok önem veriyorum çünkü plastik şişenin yeryüzünde yok olma zamanı 450 yılı buluyor. Cam şişenin ise 4 bin yıldan başlıyormuş. Cam şişeleri çöplerden ve çevremden topluyorum. Plastik malzemelerde ise evlerde kullandığımız basit yoğurt kabını bile değerlendiriyorum. Tablolarımda plastik, metal ve cam ürünlerden tutun takılara kadar her türlü atık malzemeyi kullanıyorum.”

Dilek Saygı Sezer atık malzemelerden tablo yapıyor
Dilek Saygı Sezer atık malzemelerden tablo yapıyor

Kullanılmayan bazı ev aletlerini parçalara ayırarak da kişiye özel tablolar da yaptığını anlatan Sezer, geri dönüşümün gelecek için önemine değindi:

“Geri dönüşümün geleceğimiz açısından çok önemli bir yeri var. Çocuklarımıza temiz bir dünya ve çevre bırakmamız gerekiyor. Bu çalışmalarla hayatımızdan ‘çıktı, bitti, kırıldı, gitti’ diye attığımız her ürünü geri kazandırıyoruz. Bu yüzden bunu herkesin yapması gerektiğine inanıyorum. Bu çalışmaları herkes evinin bir köşesinde, küçük bir masada da yapabilir. Hedefim sanat atölyelerinde ya da belediye veya kamuya ait alanlarda sergi açmak ve eğitim vermek. Muhabirce/AA- G.CÜNEYT İĞDE/DÜZCE

Diğerleri
Grafikartplus Ajans
Başa dön tuşu