Osman Yazıcı gurbetten ebedi yolculuğuna uğurlandı
RHEYDT- Bir zamanlar ekmek parası için gurbete gidenler artık, son yolculuklarına uğurlanıyor. Almanya’nın kalkınmasında ve yapılanmasında büyük payları olan, 60’lı yılların başında Almanya’ya gelen birinci neslin son temsilcileri yavaş yavaş aramızdan ayrılıyor. 60 yılı aşkın göç hikayelerinin kahramanlarından Osman Yazıcı salı günü (dün) Mönchengladbach- Rheydt kentinde vefat etti.
Almanya yolculuğu 1963 yılında Lünen’e gelmesiyle başlayan Osman Yazıcı, yaşadığı Almanya’nın Mönchengladbach- Rheydt kentinde 89 yaşında hayata veda etti.
O yıllarda Almanya’ya gelen pek çok kişi gibi madende çalışmaya başlayan Yazıcı, 80’li yıllarda Mönchengladbach’a gelir. Burada Anadolu isimli restoranı açan Osman Yazıcı, kaliteli Türk mutfağıyla kısa sürede Alman ve Türk müşterilerin gönlünü fetheder.
Uzun yıllar gastronomide çalışan ve geniş bir çevresi olan Osman Yazıcı aynı zamanda iyi bir Hürriyet okuru idi. Hürriyet’te göç hikâyeleri köşesinde yapılan son söyleşisinde, Almanya’da Hürriyet abonesi olduğunu belirterek, “Almanya’da çıktığından beri Hürriyet evimizden eksik olmaz. İşlettiğimiz restoranlarda da eksik olmazdı, reklamlarımızı da yine Hürriyet’e verirdik. Son beş altı yıldır da zaten aynı gazeteye aboneyim” demişti.
SAMSUN TEKKEKÖY’E UĞURLANDI
Emekli olduktan sonra pek çok kişi Türkiye’de yaşamayı tercih ederken Osman Yazıcı, akranlarından kimse kalmadığını, sosyal çevresinin uzun yıllar yaşadığı Almanya’da olduğunu ifade ederek şunları söylemişti: “Şimdilerde sokağa çıksam, en az on kişi beni selamlıyor. Hem de adımla değil, restoranın adıyla Anadolu diye selamlıyor. Almanya benden bir şey almadı, ama bana çok şey verdi. Türkiye’de görmediğim bir çok şeyi Almanya’da gördüm. Para kazandım, itibar, saygı gördüm. Çocuklarım da memnun, ben de memnunum. Almanya’ya geldiğime hiç pişman olmadım. Elbette vatan hasreti, doğup büyüdüğüm Köprübaşı gözümde tütüyor.“ Yazıcı, eşinin vefatından sonra cenazeyi Türkiye’de defnettiklerini belirterek, „Ondan sonra nereye ait olduğumu bilemedim. Böylece Almanya’da kalmaya devam ettim. Bakalım, ne zaman ve nasıl döneceğiz“ demişti.
İş hayatı kadar sosyal yaşamda da aktif olan, çevresinde sevilen sayılan biri olan Osman Yazıcı’nın hikâyesi gurbette 89 yaşında sona erdi ve Rheydt Ditib Camisi’nde ailesi akrabaları ve sevenlerinin katıldığı cenaze namazının ardından Samsun- Tekkeköy’de defnedilmek üzere Türkiye’ye son yolculuğuna uğurlandı. Muhabirce/ Hülya Sancak- RHEYDT