Eğitim ağı oluşturmalıyız
Almanya'da akademisyenlerin kurduğu dernekler arasına bir yenisi daha katıldı. TAD- Almanya Türk Akademisyenler Derneği. Geçen yıl temelleri atılan dernek, Almanya'nın farklı kentlerinde sık sık düzenledikleri tanıtım buluşmalarıyla, üye ağını güçlendirmeyi ve daha çok insana ulaşmayı hedefliyor.
Haftasonu Düsseldorf'taki Terass Restaurant'da, aralarında CDU Kuzey Ren Vestfalya Milletvekili Serap Güler, Yeşiller KRV Milletvekili Arif Ünal'ın da bulunduğu 50'ye yakın davetlinin katıldığı bir yemek düzenleyen TAD, dernek başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin slayt eşliğinde yaptıkları tanıtım sunumuyla kendilerini konuklara tanıttı, konukların kendileriyle ilgili sorularını yanıtladı. Tanıtım sunumu sonunda TAD Başkan Yardımcısı Melek Topaloğlu, aktif katılımı sağlamak, şebeke yapısını görselleştirmek için yumak oyunu oynattı.
Şebeke (ağ) önemli
Yumak kendisine gelen katılımcı, belirlenen kavramın (eğitim) kendisi için ne anlam ifade ettiğini çok kısa olarak ifade ediyor ve yumağı baska bir katılımcıya atıyor. Ancak kendiside yumakla "ilişkisini kesmemek" için ipin bir yerinden tutuyor. Bu şekilde konuklar arasında atılan yumak bir ağ örüyor ve kendiliğinden bilgi paylaşımı ile oluşan bilgi- iletişim ağı somut olarak görülmüş oluyor.
Üylerimizin tarafsız olması önemli
İlk önce sosyal medyada bir grup oluşturan TAD Başkanı Şenol Kılıçarslan, grubun giderek büyümesi grup üylerinin sayısının 10 bini aşması sonucu bir ihtiyaç olduğunu görüyor ve dernekleşmeye karar veriyor. Grup üye sayısı aktüel olarak 17 bine yaklaşmış durumda. Her gün daha da büyüdüklerini ifade eden Şenol Kılıçarslan, "Derneğimiz 15 gönüllünün bir araya gelmesiyle oluştu. Arkamızda hiçbir parti, patron, kurum kuruluş yok. Biz üyelerimizin tarafsız olmalarına özen gösteriyoruz. Bizim üyelerimiz arasında çok farklı düşünceden insanlar var, herkes birbirinin düşüncesine saygılı. Almanya'da yaşıyoruz Alman kanunlarına tabiiyiz. Almanya'nın bize sunduğu pek çok şeyden faydalanıyoruz ve Almanya'ya çalışmalarımızla katkıda bulunuyoruz" diyor.
Her düşünceden insana ulaşmak istiyoruz
Diğer tüm derneklerin hepsi Almanya için Türkler için önemli, hepsi de kendi çapında bizim insanımız için birşeyler yapıyor diyen Kılıçarslan, "Ancak biz, felsemizle Facebook grubumuzla her düşünceden ve inançtan daha fazla insana ulaşmaya çalışıyoruz. Facebook sayfamızda hergün birşeyler sunuyoruz, Almanyalı Türklerin ilgi alanını Almanya'da tutmaya çalışıyoruz. Vergi sistemine eğitim sistemine değiniyoruz. NSU davası bizim için çok önemli, onu takip ediyoruz, bugün 17 binlere yaklaşan üyemize davayla ilgili gelişmeleri duyuruyoruz, duyuracağız da. Facebook'u etkin bir araç olarak kullanıyoruz. Bize başvuran genç arkadaşlarımıza iş başvurusu formalitelerinde yardımcı oluyoruz. İş dünyası öğrencilik döneminden çok farklı. Çok başarılı bir öğrenci, mezun olduktan sonra bocalayabiliyor, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Eğitim öncelikli konumuz. Eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için aile çocuk ve öğretmen üçgeninde çalışma yürütmek gerekiyor, bunu yapmaya ailelerle konuşmaya çalışıyoruz." sözleriyle çalışmalarını özetliyor.
Eğitim ağı için birlik olunmalı
Başkan yardımcısı Melek Topaloğlu da "Eğitimli olmadan toplum için faydalı olamayız. Eğitim çok farklı meslekteki insanları birleştirmek bir ağ oluşturmak aslında. Eğitim için herkese ihtiyacımız var. Her meslekten her gruptan insana ihtiyacımız, birlik olmaya, birleşerek bir ağ oluşturmaya ihtiyacımız var, oyunla da bunu göstermek istedim" diyerek eğitime verdikleri önemi vurguladı.
Hülya Sancak/ Düsseldorf