Yücel: Aynı hatayı yapmayalım
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları ve Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Türkiye’ye gelen 1,6 milyon sığınmacının hemen geri gitmeyeceklerini belirterek, bu insanların eğitimini üstlenmeye hazır olduklarını söyledi.
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Türkiye’de 1 milyon 600 bin Suriyeli’nin yanı sıra ve buna ek olarak Irak’tan gelen sığınmacılarla bu sayının günden güne arttığına dikkat çekerek, Güneydoğu Anadolu bölgesinde üniversite açarak bu insanların eğitimini üstlenmeye hazır olduklarını söyledi.
Almanya örneğindeki gibi “Nasılsa yarın giderler” anlayışından hareket edilmemesi gerektiğine de vurgu yapan Yücel, “Eğer Almanya 50 yıl önce bu ülkeye gelen insanlarımızın eğitimi ve kültürüyle baştan ilgilenseydi, durum çok daha farklı olurdu. Şimdi önümüzde bu örnek varken, aynı hatayı biz de yapmayalım” dedi.
Savaş ne zaman biter belli değil
50 yıllık göç süreci sonucunda bugün Almanya’da 3 milyon insanımızın yaşadığını belirten Enver Yücel, şunları söyledi: “Bu insanlar Türkiye’den sürgünle değil, çalışmak üzere buraya geldiler. Kötü anlamda söylemiyorum ama, biz bir anda bölgede 1,6 milyon zorunlu göçle karşı karşıya kaldık. Bu insanlar ülkelerini terk etmek zorunda kaldılar. Bu insanlar memleketlerindeki zulümden kaçıp geldiler. Şimdi bu savaşın ne zaman biteceği, bölgenin ne zaman huzur bulacağı belli değil. Bugün barış oldu dense, bu insanların ülkelerine geri dönmeleri en azından 5-6 yıl sürer.
Sığınmacılara eğitim olanağı sağlanmalı
Bahçeşehir Üniversitesi olarak, savaştan ülkemize sığınan çocuklar üzerinde bir araştırma yaptık. Sonuçlar gerçekten içler acısı. Bu çocuklar eğitilmelidir. 50 binin üzerinde üniversitede okuyacak veya eğitimini yarıda bırakmış genç var. 600’ü aşkın öğretim üyesi üniversitesini bırakmak zorunda kalıp ülkemize sığınmış. Türk hükümetinin biran önce bu insanları Türkiye’de yaşama biçim ve koşullarına alıştırması lazım. Onları içselleştirmesi, en önemlisi de onların çocuklarına eğitim vermesi lazım. Ancak bu sadece Türkiye’nin sorunu olmamalıdır. Biz 1,6 milyon, tüm Avrupa toplam olarak sadece 400 bin sığınmacı aldı. Bu yüzden dünya ülkelerinin de bu soruna yardımcı olması gerekir. Türkiye’nin güvenli bölgelerinde üniversite yaşamlarının devamını sağlayacak bir eğitim girişimi öneriyorum. Güneydoğu Anadolu’da bu Gaziantep veya Kilis olabilir.”
Muhabirce/ Köln