HaberlerSağlıkToplum

Duyarlı vatandaşlar Süleyman’a umut olmak için Herne’ye koştu

HERNE- Haftalardır Almanya’da duyurusu yapılan Süleyman Şentürk için doku tipleme kampanyasına ilgi yoğun oldu, yüzler güldü.
Kuzey Ren Vestfalya Eyaletine bağlı Herne kentinde yaşayan ve üç yıldır kanserle mücadele eden Süleyman Şentürk için düzenlenen doku tipleme kampanyasına, vatandaşların ilgisi yoğun oldu.

Herne City Center’da düzenlenen doku tipleme kampanyasını organize eden Semra Kelepir, Ufuk Topçu ve kanser hastası Süleyman Şentürk, gün boyu kampanyayı takip etti. Kampanyada doku tipleme örneklerini ilik bankasına aktaracak olan Düsseldorf Üniversitesi Hastanesi’nin (Universitätsklinikum Düsseldorf – UKD) sağlık ekibinden Esra Öztürk, Merve Şahin ve Cansu Karakaş görev aldı.
YÜKSEK KATILIM YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
Süleyman Şentürk için düzenlenen doku tipleme kampanyasına, aralarında Almanların da olduğu beş yüzü aşkın vatandaş katıldı. Benzer kampanyalara katılandan çok daha fazla katılımın olması, hem organizasyonu yapanları hem de umut bekleyen Süleyman Şentürk’ün ve (43) diğer ilik bekleyen hastaların yüzünü güldürdü.
KAMPANYAYI TEDAVİDE ACI ÇEKEN ÇOCUKLAR İÇİN DE İSTEDİM

Duyarlı vatandaşlar Süleyman’a umut olmak için Herne’ye koştu
Duyarlı vatandaşlar Süleyman’a umut olmak için Herne’ye koştu

Lenf kanseri (Non-Hodgkin B-Lymphoma) olan ve üç yıldır çare arayan Süleyman Şentürk (43), Herne’de düzenlen kampanya için şunları söyledi: «Üç yıldır farklı tedaviler gördüm, ama istenilen sonucu alamadık. Kök hücre bankasında aradığımız donörü bulamadık, bu loto tutturmaktan daha zor bir şey. Yardımsever dostlarımız Semra Kelepir ve Ufuk Topçu, bize yardımcı olmak için böyle bir kampanya düzenledi. Sadece benim için değil, başka benzer hastalıkla mücadele eden hastalar/çocuklar için de, bu tür kampanyalar çok önemli, onlar için de bir umut. Kampanyaya katılım beklenenin üzerinde oldu. Daha başka acil olan ve çare bekleyen çocuklar var, onlara da faydası olur diye umut ediyoruz. Sadece kendim için değil, tedaviye dayanamayan çocukları düşünerek de bu kampanyanın yapılmasını çok istedim. Herkes için hayırlısı olsun, insanların fazla bilgisi yoktu, videolu tanıtımlarımız ve sunumlarımızla vatandaşları bilgilendirdik. Bu da katılımı artırdı. Organize de görev alan, kampanyaya katılan herkese teşekkür ediyoruz.»

Düsseldorf Uni Klinik (UKD) sağlık ekibinden Esra Öztürk, Merve Şahin, Cansu Karakaş
Düsseldorf Uni Klinik (UKD) sağlık ekibinden Esra Öztürk, Merve Şahin, Cansu Karakaş

KATILIMDAN ÇOK MEMNUNUZ
Kampanyanın düzenlenmesine öncülük eden Semra Kelepir, «Uni-Klinik Düsseldorf katılımın 150 olmasının bile başarı olacağını hesap etmişti. Sayı 500’ü aştı. Bunda Türk vatandaşlarımızın ve Türkçe medyanın desteği büyük. Katılımın yüksek olmasından dolayı, çok memnunuz. İnsanımız bu gibi kampanyalara duyarlı, ama çok fazla bilgi sahibi değil. Kök hücre ile bir insan hayatının kurtulabileceğini çok insan bilmiyor. İlik naklini, bel kemiğinden ilik alınması olarak biliyor, bu yanlış biliniyor. Kan verir gibi bir işlemle, bağış yapılıyor. Ben, on yıl önce bir çoçuk için böyle bir kampanya düzenlemiştim. Daah sonra yirmiye yakın benzer kampanya gerçekleştirdim. Babamın vefatından sonra, sekiz yıl ara vermiştim. Ufuk Topçu’nun Süleyman Şentürk için araması üzerine bu kampanya ile tekrar başladım, iyi ki de başladım» dedi.
ARKADAŞIM İÇİN ÇABA GÖSTERDİM
Kampanyayı düzenleyenlerden Süleyman Şentürk’ün arkadaşı Ufuk Topçu da «Düsseldorf üniversitesi görevlileri katılımı çok olumlu buldu, bu işin uzmanı onlar. Biz, insanları duyarlı hale getirmek için gayret ettik, Süleyman benim iyi bir arkadaşım. Kampanyamız çok başarılı geçti ama yetmez, devamı olması lazım. Bu kampanya işi bir ekip işi. İyi bir iş yaptık diyebiliriz» sözleriyle kampanya sürecini değerlendirdi.

Betül Yavaş, üç ay önce başka bir hasta için kök hücre bağışında bulundu
Betül Yavaş, üç ay önce başka bir hasta için kök hücre bağışında bulundu

ÜÇ AY ÖNCE KÖK HÜCRE BAĞIŞI YAPTI
Üç ay önce başka bir hasta için kök hücre bağışında bulunan ve Süleyman Şentürk için düzenlenen kampanyaya da destek veren Pedagog Betül Yavaş, „Kanser hastası bir çoçuk için üç ay önce kök hücre bağışı yaptım. Yirmi yıldır kök hücre bankasında kaydım var. İki yıl bağış yapılan hastanın bilgisi gizli kalacak. Kimin için bağış yaptığımı daha sonra aile izin verirse öğreneceğim. İnsanlar bu tür işlerden çekiniyor, bilgisizlikten vatandaş kolay kolay yanaşmıyor. Organ bağışı yapmıyoruz, donör olursak kök hücre bağışlayacağız, bu da kan verme şeklinde oluyor. Ben de, baştan bilmiyordum, dahil olunca öğrendim. Hiç bir zararı yok, insanlık için faydalı“ dedi. Muhabirce/HERNE

Diğerleri
Grafikartplus Ajans
Başa dön tuşu