SOLİNGEN- Almanya’nın Solingen kentinde, 29 Mayıs 1993’te ırkçılar tarafından kundaklanan ve 5 Türk’ün hayatını kaybettiği evin önünde anma töreni yapıldı.
Törene, 31 yıl önce Untere Werner Caddesi’ndeki evlerinde kundaklama sonucu 5 aile ferdini yitiren baba Durmuş Genç’in yanı sıra yakınları, milletvekilleri ve yetkililer katıldı.
Solingen Belediyesi ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) organize ettiği törende, Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.
Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul, ırkçı saldırıda yaşamını yitirenlerin isimlerini okuyarak başladığı konuşmasında aile fertlerini yitiren ve bir buçuk yıl önce vefat eden Mevlüde Genç’i rahmetle andı.
Başkonsolos İzbul, “Solingen faciasının sonrasında da Almanya’da Nasyonel Sosyalist (NSU) yeraltı terör örgütünün cinayetleri, Hanau ve Halle gibi kentlerde çeşitli ırkçı saldırılar yaşandı. Son dönemde özellikle camilerimize yönelik çeşitli eylem ve tehditler de artmış durumda” dedi. İzbul, şöyle devam etti:
IRKÇILIKLA MÜCADELE ALMAN TOLUMU İÇİN DE ÖNEMLİ
“2024 yılının Mart ve Nisan aylarında Solingen’de ve Düsseldorf’ta üst üste yaşanan, henüz soruşturmaları devam eden kundaklama eylemleri de ister istemez insanlarımızda büyük endişeye sebep oluyor ve 31 yıl önce bulunduğumuz bölgede yaşanan ırkçı felaketi hatırlatıyor. Söz konusu kundaklamaların hemen tüm yönleriyle aydınlatılması, hayatta kalanların çeşitli mağduriyetlerinin giderilmesi ve tespit edilebilecek faillerin hukuk kapsamında en ağır cezalara çarptırılmaları beklentimizi Alman makamlarına her vesileyle iletiyoruz.”
Irkçılıkla mücadelenin sadece Türk ve Müslüman toplumu yada göçmen kökenliler için değil, Alman toplumunun tamamı için büyük önem arz ettiğini ifade eden İzbul, “Zira son dönemde Avrupa’da ve Almanya’da ivme kazanan ırkçı, yabancı düşmanı ve İslam düşmanı akımlar esasen Alman halkının tamamının güvenliğini, huzurunu, esenliğini ve ortak geleceğini tehdit ediyor. Önü alınamayan ırkçılığı ve yabancı düşmanlığını yaratan siyasi ve sosyal iklimin köklü bir biçimde değişmesi topyekün ve sürekli bir çaba gösterilmesini zorunlu kılıyor” değerlendirmesinde bulundu.
STK’LARA VE VATANDAŞLARA DA GÖREV DÜŞÜYOR
Başkonsolos İzbul, “Irkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı ve ayrımcılıkla mücadele noktasında tüm STK’lara ve vatandaşlarımıza görev düşüyor. Bu bağlamda, çocuklarımızın eğitim gördükleri okullardan ve yerel idarelerden başlayarak hayatın her alanını etkileyen siyasi, idari süreçlerde aktif rol alınması, mümkün olduğunca çok sayıda Türk olsun Alman olsun STK’ya üye olunması, çalışmalarına iştirak edilmesi önem taşıyor. Karşılaşılan yabancı düşmanı olayların ve ayrımcılığın mutlaka gerek yerel makamlara gerek Başkonsolosluğumuza raporlanması ve şikayet konusu yapılmasının da ihmal edilmemesi gerekiyor” sözleriyle vatandaşların da konuya duyarlı olması gerektiğini vurguladı.
Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach ise Solingen’de 31 yıl önce çok büyük bir suç işlendiğini, bu vahim olayın acısını ve üzüntüsünü çok derinden hissettiklerini söyledi.
O GÜN SAÇLARIM SİYAHTI, BUGÜN BEMBEYAZ OLDU
Solingen kentinde 29 Mayıs 1993’te ırkçılar tarafından evleri kundaklanan ve çıkan yangında 5 aile bireyini yitiren Genç ailesinin acısı, geçen 31 yıla rağmen tazeliğini koruyor.
4 ırkçı saldırganın kundakladığı evden kurtulmayı başaran ancak çıkan yangında iki kızını, iki kız kardeşini ve yeğenini kaybeden 60 yaşındaki Kamil Genç, yanan evin önünde AA muhabirine yaptığı açıklamada, acılarının hala ilk günkü gibi taze olduğunu belirtti.
Genç, “O gün tabii çok kötü bir gündü, yaşananlar hiç unutulacak gibi değil. O günden bugüne mahkemeler oldu, yeni evimiz yapıldı, bugüne geldik. Aradan 31 yıl geçti ancak bize sanki bir gün gibi geliyor. O gün ben 29 yaşındaydım şimdi 60 yaşındayım. Tabii acımız çok büyük, o gün saçlarım siyahtı, bugün bembeyaz oldu” dedi.
KUNDAKLANAN EVİN YERİNE MÜZE YAPILSIN
O dönem kundaklanan evlerini yıktırdıklarından dolayı pişman olduklarını ve onun yerine bir müze yapılmasını istediklerini dile getiren Genç, 30 Ekim 2022’de vefat eden annesi Mevlüde Genç’in vasiyeti üzerine yeni bir dernek kurduklarını ve yanan evin yerine bir müze yaptırmak için planlama çalışmalarına başladıklarını anlattı.
Kamil Genç, “Bu evde benim iki kızımı; 5 yaşındaki Saime ve 9 yaşındaki Hülya’yı, iki kız kardeşim; Gürsün ve Hatice’yi, bir de misafir olarak gelen teyzemin kızı Gülüstan’ı kaybettik. Gülüstan bize 2 haftalığına misafir olarak gelmişti, ‘biraz daha gitmeyeyim’ dedi ama nasip değilmiş, o da burada vefat etti” diye konuştu.
SİYASETÇİLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
Almanya’da ırkçılığın sona ermesi için siyasetçilere çok iş düştüğünü vurgulayan Genç, “Siyasetçilerin öncelikle parlamento içindeki Nazi gruplarını yok etmeleri lazım. Bunlar parlamento içinde olduğu müddetçe ırkçılık gittikçe fazlalaşıyor. Benim isteğim birlik ve beraberlik. Biz birlik oldukça kimse bizi yıkamaz.” ifadelerini kullandı.
Olayın yaşandığı günün yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta herkesi anma törenine davet eden Genç, “Bazı yıllar biz 50 kişiyle anma töreni yapıyoruz. Çoğu insanlarımız duyarsız. Zamanı olan herkese katılım çağrısı yapıyoruz, gelin ve bizim yanımızda bulunun, bize destek verin ki Alman kamuoyu bizim birlik olduğumuzu görsün» şeklinde konuştu.
Babaanne Mevlüde Genç’in sözleri gençlere örnek oluyor
Kundaklama sonucu çıkan yangında babası yanarak ağır yaralanan 20 yaşındaki Can Genç ise bu faciadan 11 yıl sonra doğmasına rağmen büyüklerinin yaşadığı ve anlattığı acılar içinde büyüdüğünü söyledi.
Genç, Solingen faciasının sembol isimlerinden olan ve yaklaşık 1,5 yıl önce kaybettikleri babaannesi Mevlüde Genç’in 30 yıl boyunca “Hiç nefret duymayın, hep iyi olun, kimsenin burnu kanamasın, hep birlik beraberlik içinde yaşayalım” şeklindeki sağduyulu sözlerinin kendilerine ömür boyu kılavuzluk edeceğinin de altını çizdi.
GÖÇMENLER İÇİN KOLEKTİF TRAVMA
Solingen’in anma törenlerinde bu yıl Federal Ayrımcılıkla Mücadele Sorumlusu Ferda Ataman da bir konuşma yaptı. Solingen’deki kundaklamayı göçmenler için kolektif bir travma olarak nitelendiren Ataman, artık hayatta olmayan genç ailesinin annesi ve büyükannesi Mevlüde Genç’i de bir rol model ve barış elçisi olarak övdü. Ataman, çok kötü bir ırkçi saldırıda aile üyelerini kaybetmesine rağmen, Mevlüde Genç’in nefrete teslim olmadığını hep birlik beraberlik ve hoşgörü çağrısı yaptığını söyledi.
Ferda Ataman hoşgörüye bugün de acil ihtiyaç duyulduğunu son yıllarda mültecilere, Yahudilere ve Müslümanlara karşı işlenen suçlarda artışa dikkat çekti.
SOLİNGEN’DE NE OLMUŞTU?
Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Solingen kentinde 29 Mayıs 1993’te Genç ailesinin Untere Werner Caddesi’ndeki evleri kundaklanmış, saldırıda Gürsün İnce (28), Gülüstan Öztürk (12), Hatice (19), Hülya (9) ve Saime Genç (5) hayatını kaybetmişti.
Kundaklamayı yapan failler Markus Gartmann, Felix Köhnen, Christian Reher ve Christian Buchholz, hapis cezalarını çektikten sonra tahliye edildi. Kimlikleri değiştirilern ve gizli tutulan saldırganlar, yaşamlarını Almanya’da sürdürüyor. Muhabirce/Redaksiyon: Hülya Sancak/Anadolu Ajansı- M.Zeyrek/SOLİNGEN