Haberler

Yetenek avcıları geliyor: 22 milyon euro ayrıldı

Gelsenkirchen`de Vestfalya Üniversitesi`nde kurulacak olan “NRW Yetenek Teşvik Merkezi” için 22 milyon euroluk bütçe ayrıldı. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (KRV) Bilim ve Araştırma Bakanlığı, yetenekli ve başarılı gençlerin peşinde. 2015 yılından itibaren, pilot proje Vestfalya Üniversitesi üzerinden hayata geçirilecek. Proje`nin koordinatörü Suat Yılmaz.

İlk yetenek avcısı

Suat Yılmaz, sosyalbilimci, ilk yetenek avcısı. Gelsenkirchen`deki Vestfalya Üniversitesi`nde kurulan Yetenek Teşvik Bölümünde 2011 yılında proje koordinatörü olarak göreve başladığından bu yana ekibiyle birlikte 500`den fazla öğrenciyi desteklemişler. Yılmaz, Ruhr Bölgesi`nde başarılı ve yetenekli öğrencileri buluyor ve onları 10 sınıftan itibaren üniversite ve iş yaşamına hazırlıyor. Özellikle akademisyen olmayan ve de göçmen kökenli ailelerin çocukları, okulda başarılı olsalar bile yeterli teşvik ve destek bulamadıkları için üniversiteye gidemiyorlar. Yılmaz`ın çalışmaları, eğitime kazandırdığı gençler Almanya çapında yankı uyandırınca da eyaletin bilim bakanlığı harekete geçmiş.

Tüm ülkeye örnek olacak

KRV Eyaleti Bilim ve Araştırma Bakanı Svenja Schulze, Vestfalya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Bernd Kriegesman ve üniversite yetenek teşvik projesi koordinatörü Suat Yılmaz ile birlikte eyalet parlamentosunda gerçekleştirdiği basın toplantısında, yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi ve desteklenmesi için Vestfalya Üniversitesi ile birlikte başlatılan pilot projeyi tanıttı. Bakan Schulze, “Yetenekli öğrencileri etnik kökenine bakmadan teşvik etmeli ve desteklemeliyiz ki, sistem içinde yetenek ve bilgilerine göre yer alabilsinler. Bu çalışmalar tüm ülke için örnek teşkil edecek” sözleriyle eğitim ve iş dünyasında yetenekli gençlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

2015`ten itibaren 22 milyon yeteneklere ayrıldı

Westfalya Üniversitesi`ndeki yetenek teşvik merkezinin ve Suat Yılmaz`ın çalışmalarının desteklenmesi ve sistemin farklı üniversitelere de yayılması için KRV Eyalet Hükümeti projeyi destekleme kararı aldı. 2015`ten itibaren gelecek dört yıl için 22 milyon euroluk bütçe ayrıldı.

KRV`deki üniversiteler, 2015 şubat ayına kadar, Gelsenkirchen`deki Vestfalya Üniversitesi`nde kurulacak olan KRV Yetenek Teşvik Merkezi`ne başvurarak yetenek teşvik projesini kendi üniversitlerinde uygulamak için başvurabilirler. Yetenek teşvik projesine katılan üniversitelere yılda 500 bin euroya kadar destek verilecek.

Vestfalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bernd Kriegesmann da kısa konuşmasında, üniversitelerinde strateji programları çerçevesinde, kökenlerinden ve koşullarından bağımsız olarak gençleri bulmak ve onlara gereken teşvik ve desteği sağlayarak akademik yaşama kazandırmak istediklerini söyledi.

2011 yılında Suat Yılmaz`ın bir üniversitedelerindeki ilk yetenek avcısı olarak işe giriştiğini belirten Kriegesmann, 10 okulla çalıştıklarını, çalışmalarının en önemli figürlerinden birinin de öğretmenler olduğunu söyledi. Kriegesmann bölgenin potensiyel olarak çok elverişli olduğunu ve kendi üniversitelerinin çalışmalarının örnek olmasının da sevindirici olduğunu ifade ederken, kurulacak merkezin de partner üniversiteleri çalışmalarında destekleyeceğini, bir tür tecrübe değişim merkezi olacağını vurguladı.

Zihniyet değişikliği sinyali

Suat Yılmaz, yetenek teşvik merkezinin kurulmasının çok önemli bir siyasi karar olduğunu ve medya da dahil olmak üzere Türklerin konuya yeterli ilgi göstermediğini ifade ediyor. Yılmaz “KRV Yetenek Teşvik Merkezi için, bütçesi sınırlı bir eyaletin 22 milyon euro ayırması çok önemli bir olay. Bu merkez sayesinde çok daha fazla öğrenciye ulaşabileceğiz. Bu bütçe buraya; göçmenlerin, işçi kesiminin en yoğun olduğu bölgeye yapılıyor. Yani `bunlar yeteneksiz, başarısız` zihniyeti değişiyor artık. Çünkü burada büyük bir potansiyel var ve bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Bu hükümet adına önemli bir mesaj. Biz aralarında meslek okulları, liseler, karma okullar da dahil olmak üzere pek çok okulla çalışıyoruz. Projeyi tanıtmak için camilerle iletişim halindeyiz. Konsolosluklarla, veli dernekleri ve başka bir takım derneklerle çalışmayı düşünüyoruz.  Dernekler bize başvursun, bilgi alsın kendi projeleriyle gelsin. Bu çalışmaya katılsınlar” sözleriyle projeye dikkat çekiyor.

Türk medyasının ve derneklerin konuya ilgisi yetersiz

Suat Yılmaz, medyanın da konuya ilgi göstermesin ve çalışmaların duyurulması gerektiğini ifade ederek, “Maalesef Türk medyası da eğitimle ilgili konulara yeterli ilgiyi göstermiyor. Eğer eğitimin önemine gerekliliğine inanılıyorsa eğitim konusuna ilgi göstersinler çalışmalara katılsınlar. Biz burs da dahil olmak üzere öğrencilere her konuda yardımcı oluyoruz, yeter ki bize ulaşsınlar” sözleriyle Türklerin yetenek teşvik programına katılmasını istedi.

Geniş bilgi ve iletişim için: meinetalentförderung.de 

Hülya Sancak/ Düsseldorf 

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu