Uyum meclisleri gerekli mi?
Eskiden yabancılar meclisi, şimdilerde ise uyum meclisi olarak adlandırılan meclisler, göçmen kökenlilerden oluşan bir meclis. Daha çok göçmen kökenlilerin yerel bazda politikaya ısınmaları ve katılım sağlamaları amacıyla kurulan meclislerin etkisi yetkisi yok ancak, belediye meclislerini ve iligili komisyonları bilgilendirmek ve göçmenlerin sorunlarını iletmek gibi bir görevi var.
Partilerden 12 oy
Essen'de yapılan yabancılar meclis başkanlığı seçimlerinde başkanlığa çok az bir farkla, Hristiyan Demokratlar (CDU) ve Sosyal Demokratlar (SPD)'ın ortak adayı Miguel Gonzales Kiefken seçildi. Toplam 14 oyla seçilen M.Gonzales Kiefken’in oyları SPD ve CDU’dan gelen 6'şar oydan oluşurken, diğer meclis üyelerinden 2 oy geldi. Yeşiller Partisi adayı Yılmaz Güneş ise 3'ü Yeşiller'den olmak üzere, toplam 10 evet oyu ve bir çekimser oy aldı.
Seçimlerin ardından, Yeşiller Partisi Essen İl Başkanı Gönül Eğlence'nin sonuçlarla ilgili görüşlerini sorduk.
Bu sonuçları uyum meclislerinin fonksiyonları açısından nasıl değerlendirmeli?
"Essen Belediye meclisinde kurulan büyük koalisyonun uyum meclisine de uyarlanması demokrasi açısından büyük bir sorun. Bu, kılpayı kazanılan seçim sonucunda da kendini belli ediyor. Uyum meclisi göçmen kökenlilerin, özellikle seçme ve seçilme hakkına sahip olmayanların seslerini duyurabilecekleri tek platform. Yani belediye meclisine bir ayna olmaktan ziyade, hatta tam tersine, göçmen kökenli ve yabancı uyruklu kişileri temsil etmekle yükümlü. Zaten uyum meclislerinin var oluş sebebi de bu; siyasi yaşama katılım hakkı olmayanlara bir nevi katılım şansı vermek. Oysa, hristiyan demokratların adayı ancak sosyal demokratların oylarıyla başkanlığa seçilebildi."
"Essen’deki büyük koalisyonunun altında, geçen belediye seçimleri sonrasında, uyum politikası zaten tekrar antik çağlara taşınmıştı. Sosyal demokratlar ve hıristiyan demokratların isteği üzerine, meclisteki uyum komisyonu yeniden sosyal komisyon altına alınmış ve böylece uyum politikası yine 'sosyal problem'ler kategorisinde getirilmişti. Uyum meclisi başkanlığı seçimlerinde de göçmen kökenli ve yabancı uyruklu üyeleri es geçerek ortak adayı seçtirmiş olmaları, uyum politikası anlayışlarını yeniden açığa çıkardı.
Ümit ederiz ki, Miguel Gonzales Kiefken görevini, geçmişte olduğundan farklı olarak, gelecekte parti üyeliğini arkaplana alıp bütün göçmenler ve ilticacılar adına yapar. Herşeye rağmen, tüm seçilen uyum meclis üyelerine göçmen ve iltica politikasında yapıcı bir katılım dileriz."
Uyum meclisleri bu haliyle gerekli mi? Yani artık Alman vatandaşı olanlar da katılabiliyor, ve bu meclislerin hala karar mercilerinde bir etkileri yok…
"Gerekli. Çünkü seçme ve seçilme hakkı olmayan insanlara yerel siyasette söz hakkı veriyor. Ayrıca, eyalet hükümetinin getirdiği yeni yasayla önemli değişikler yapıldı ve böylece uyum politikasında önemli bir yer edindi. Yeni yasaya göre, kurulan yeni uyum meclislerinin söz hakkı derecesi her seçiminden sonra yeniden müzakere edilmeli. Zaten uyum meclis başkanının rolü de bu sebeple önem kazanıyor. Uyum meclislerin etki derecesi, meclis başkanının öncülüğünde gerçekleşen bu müzakerelere dayalı olarak belirleniyor."
Hülya Sancak/ Essen