Umut Yıldızı`ndan çağrı
Gençlik Dairelerinin, ailelerden aldığı çocuklar ve bunlar arasında Türk çocuklarının da olması bir takım sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi.
Haftasonu Duisburg Merkez Camisi'nde “Ailenizde bana da yer var mı” sloganı ile yola çıkan "Umut Yıldızı Derneği" tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme toplantına ilgi yoğundu. T.C Düsseldorf Başkonsolosu Alattin Temür'ün himayesinde yapılan toplantıya, Düsseldorf Din Ateşesi Ramazan Ilıkkan, Köln Muavin Konsolosu Efsane Temur, Umut Yıldızı Derneği Başkanı Kamil Altay ve Yardımcısı Gülsüm Yalçınöz hazır bulundu.
Türk çocuklar Türk aileye verilmeli
Umut Yıldızı Derneği'nin "Ailenizde bana da bir yer var mı" sloganı ile başlattığı koruyucu aile olma çağrısını ve bu konuda yaptıkları çalışmaları destekleyen Düsseldorf Başkonsolosu Alattin Temür, bu kanayan bir yaradır ve buna ilgi gösterilmesi elzemdir diyerek konunun önemine dikkat çekti. "Çocuklarımız ailelerinden alındıktan sonra haberimiz oluyor. Aile mahkemelerine konsolosluk olarak giremiyoruz. Yapılan hakszılıkları her yerde dile getiriyoruz. Türk ve Müslüman çocukların Türk ailelerine verilmelerini istiyoruz. Ama bizimde bir koruyucu aile havuzu kurmamız gerek ki onlardan bu taleplerde bulunalım. Bunun için de sizlere çok işler düşüyor. Sizleri nasıl koruyucu aile olunur konusunda bilgilendirmek istiyoruz. Bunun için sizlerin de buna ilgi duymanız, sorumluluk almanız gerek. Burada Umut Yıldızı gibi değerli bir derneğimiz var. Onların çalışmalarını desteklemeliyiz, bu derneğimiz sizleri koruyucu aile olma konusunda bilgilendirecek" diyerek derneğin çalışmalarına destek olunmasını istedi.
Türk çocuklarının sayısını belirlemek güç
Umut Yıldızı Deneği Başkanı Kamil Altay, dernek olarak korumaya muhtaç çocuklar yararına çalışmalar yaptıklarını dile getirerek "Almanya genelinde Gençlik Daireleri tarafından 1995-2012 yılları araında 552 bin çocuk koruma altına alınmış ama bunlar arasında Türk sayısını belirlemek çok zor" dedi.
Altay amaçlarının, bu dairelerin aldığı çocukların bir aile ortamında büyümelerini sağlamak, ana dil ve kültürel değerlerini korumak olduğunu belirterek "Siyasi ve dini ayrımcılıklardan uzak çalışmalar sürdürmektiyiz. Artık bir tane Türk çocuğumuzu kaybetme lüksümüz yok. Gençlik Dairelerinin aldıkları çocukları konsolosluklara ve akrabalarına bildirmeleri gerek ama yapmıyorlar. Bunun için koruyucu aile olmanızda sayısız fayda var" dedi ve vatandaşlarımızı koruyucu aile olarak sorumluluk almaya çağırdı.
UYD Başkan Yardımcısı Gülsüm Yalçınöz ise çocukların nasıl ailelerinden alındığını anlatırken koruyucu aile hakkında da bilgi verdi. Yalçınöz, koruyucu ailelere baktıkları her çocuk için yeterli bakım ücreti ödendiğini ve bu ücretin çocuğun yaşına göre belirlendiğini belirterek konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenlerin, www.umutyildizi.de adresine başvurabileceklerini belirtti.
İbrahim Yüksel/ Duisburg