Haberler

Türkiye: Basın özgürlüğü kısıtlı

Literatürk ve TAM Vakfı (Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi) Almanya'nın Essen kentinde, "Türkiye'de Düşünce ve Basın Özgürlüğü" konulu bir panel düzenledi.

WDR (Radyo) editörlerinden Ayça Tolun'un yönettiği panelin konukları Hürriyet Dijital Medya Koordinatörü Bülent Mumay ve uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan ve Alman medyasına Türkiye'den haberler yapan serbest gazeteci Sabine Küper-Büsch idi.

Bülent Mumay, öncelikle Türkiye'de düşünce ve basın özgürlüğü ile ilgili bir konuşma yaptı. Ak Parti öncesi ve ve Ak Parti döneminde basının durumuyla ilgili detaylara yer veren Mumay, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün son raporunda Türkiye'nin basın özgürlüğünün en çok kısıtlandığı ülkeler kategorisinde (180 ülke arasında Türkiye 154. sırada) değerlendirilmesi ile ilgili olarak, Basının Türkiye'deki mevcut durumu anlattı.

Medya kuruluşlarıni kimin alacağını başbakan belirliyor

Gezi ve 17 Aralık sürecinde medyanın olaylar karşısında sağır ve dilsizi oynaması ile ilgili olarak hükümetin özellikle başbakanın baskı uyguladığına vurgu yapan Mumay baskının çeşitli yollarla; reklam verdirmeme, doğrudan ilgili kuruluşları hedef gösterme, yayıncı kuruluşların sahiplerine doğrudan dolaylı baskı uygulama gibi yöntemlerle yapıldığını ifade etti.

Mumay 30 mart seçimleri öncesinde patlayan telefon kayıtlarından da anlaşılacağı gibi, Başbakan Erdoğan'ın belirlediği işadamlarına medya kuluşlarını satın aldırdığına değindi. "Alo Fatih" ve "Yıldırım Demirören'in ağladığı" telefon kayıtlarını da örnek gösteren gazeteci, iktidarla içiçe geçen işadamı-medya patronu ilişkilerinin basın özgürlüğüne yansımalarına dikkat çekti.
Dava ismi vermeden Deniz Feneri davasına gönderme yapan Bülent Mumay bu dava ile ilgili haberlerin Hürriyet'te patladığı tarihten 6 ay sonra, Doğan Grubu'na milyarlarca liralık vergi borcu çıkarıldığını ifade ederek medyaya baskının boyutlarına ve yöntemine dikkat çekti.

Türkiye, basın özgürlüğü listesinde Afrika ülkeleriyle aynı kategoride

İstanbul'da yaşayan Alman gazeteci Sabine Küper- Büsch de Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında Afrika ülkelerinin altına düşmesine vurgu yaparak, elbette bizler Türkiyeli meslektaşlarımız kadar etkilenmiyoruz, ancak internet sansüründenbiz de etkileniyoruz, google veya youtube da birşey ararken erişim yavaşlıyor ya da engelleniyor diyerek, son zamanlara getirilen internet kısıtlamalarına dikkat çekti.

Türkiye'de basın özgür

Mumay konuşmasının sonunda Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun düşünce kuruluşu Freedom House'un basın özgürlüğü konusunda Türkiye'yi küme düşüren raporunu 'tüm gazetecilerimizden bu raporu reddetmelerini bekliyoruz, basınımız onların en özgür ülkelerinden daha özgür' anlamındaki sözlerine atfen, "Ben de bu raporu reddediyorum" dedi

Hülya Sancak/ Essen

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu