Haberler

Türkçe ve eğitim lobisi oluşturulmalı

Türkçe ve eğitim lobisi oluşturulmalı Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu ve Kuzey Ren Vestfalya Öğretmenler Derneği Dortmund ELBİZ’de “Eğitim Yolunda Öğretmen – Veli İşbirliği” semineri düzenledi.

Dr. Aysun Aydemir’in ve Dr. Ali Sak’ın açılış konuşmasını yaptığı seminere konuşmacı olarak Prof.Dr. Yüksel Ekinci (Bielefeld Üniversitesi), Dr. Ahmet Ünalan (Duisburg -Essen Üniversitesi) ve Hacer Özdoğan (T.C.Düsseldorf Başknsolosluğu Eğitim Ataşesi) katıldılar.

EĞİTİM CAMİASI BULUŞTU

Türkiye Cumhuriyeti Essen Konsolosu Ahmet Davaz da konuşmasında, amaçlarının Türkçenin geleceğini bilimsel veriler ışığında değerlendirmek olduğunu belirtti. Davaz “Toplumumuzun yükselmesi için önemle üzerinde durmamız gereken husus eğitimdir. Biz her zaman sivil toplum kuruluşlarımızın eğitime dönük çabalarını destekliyoruz ve destekleyeceğiz. Anadilimizi muhafaza edip geliştirmemiz bizim için bir hayati öneme sahiptir o bakımdan resmi muhataplarımızla bu yönde taleplerimiz var” dedi.

Türkçe ve eğitim lobisi oluşturulmalı Prof.Dr.Yüksel Ekinci ‘Eğitimde İkidillik ve Türkçe’nin konumu’ başlıklı konuşmasında Türkçe’nin eğitim sistemi içindeki gerekliliğini vurguladı.

`Türkçe`nin eğitim sisteminde hukuksal konumu` başlıklı bir sunum yapan Dr. Ahmet Ünalan ise Avrupa ve Almanya`daki dil politikalarını, Almanya`nın Türklere dönük ürettiği politikaların sosyolojik arka planını ve Türkçe`nin ve Türk toplumunun gelecekti konumunu rakamlar ışığında değerlendirdi.

TÜRKÇE VE EĞİTİM LOBİSİ VURGUSU

1997 ile 2017 verilerini karşılaştıran Dr. Ahmet Ünalan, Türk öğrencilerinin sayılarının arttığını ancak Türkçe derslerine talebin azaldığını belirtti. Bu olgunun sosyolojik nedenlerine değinen Dr. Ahmet Ünalan, Türk toplumu olarak özeleştiri yapmak durumunda olduğumuzun altını çizerek, Almanya`nın demokratik bir `lobi devleti` olduğunu vurgularken: “Çalışmadan ve uğraşmadan kimseye hakkı verilmez, Türk toplumu çocukları adına Türkçe ve eğitim lobisi oluşturmak durumunda` dedi.

TÜRKÇENİN ALBENİSİ ARTACAK

Dr. Ahmet Ünalan`ın Almanya`da Türkçenin ve eğitimin durumu ile ilgili verdiği istatiksel bilgiler katılımcılar tarafında ilgiyle dinlendi Dr. Ahmet Ünalan Türkçenin Avrupa`nın en yaygın dillerinden biri olduğunu belirterek, Türkiye`nin gelecekte daha güçlü olacağını, Almanya`daki Türk toplumunun konumunun da gelecekte daha etkin olacağının altını çizdi. Bunun Türkçenin albenisini artıracağını belirten Ünalan: “Dil prestiji, ekonomik güç ve sosyal konum ile ilgilidir. Türkçemizi Avrupa`nın gözde dillerinden biri haline getirilmesi Türkiyenin ve Türk toplumunun gücü ile alakalıdır” dedi. Birleşmiş Milletler Eğitim özel danışmanı Munoz Raporu’na da değinen Ahmet Ünalan, Alman Eğitim Sistemi’nin sosyal geçişkenliğe yeterince izin vermediğini, ancak buna dönük reformlar yapıldığını vurguladı.

EĞİTİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILACAK

Daha sonra konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Eğitim Ataşesi Hacer Özdoğan`ın sunumu, anadil eğitiminin bilimsel zeminde tartışılmasına neden oldu. Hacer Özdoğan konuşmasında Türkçenin okullar düzeyinde daha yaygın ve etkin bir şekilde okutulması ve sivil toplum kuruluşlarımızda da eğitim seferberliğinin başlaması için eğitim uzmanları ile istişare yaptıklarını ve eğitim projelerini destekleyeceklerini belirtti.

Yapılan sunumların ardından geçilen soru cevap bölümünde salonda bulunan misafirler sunum yapan uzmanlara sorularını iletme fırsatı buldular. Soru cevap bölümünün ardından misafirlere yemek ikramı yapıldı.Seminere yoğun kar yağışına rağmen çok sayıda katılımcı geldi. Bundan dolayı toplantı sonunda Dr. Ali Sak ‘Çetin hava koşullarına rağmen toplantıya katılan davetlilere şükranlarımızı sunuyorum’ dedi.

Muhabirce/ DORTMUND

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu