Haberler

İbadethaneden buluşma noktasına

Foto: M. SentürkKuzey Ren Vestfalya Mimari ve Mühendislik Sanatı Müzesi'nde gerçekleştirilen Kubbe mi Küp mü? Farklı perspektiflerden Camiler" başlıklı programda, genç film ve fotoğraf sanatçısı Mustafa Şentürk'ün fotoğraflarından oluşan bir sergiye de yer verildi.

Amanya'nın Essen kentindeki Halk Eğitim Merkezi (VHS) Galerisi'nde, 60'lı yıllardan günümüze kadar geçen zaman diliminde, Almanya'da inşa edilen camilerin tarz ve yapılış hikayelerini anlatan resimli bir sergiyle, fotoğraf sanatçısı Mustafa Şentürk'ün "Müslüman İbadethaneleri- Ruhr Havzası'nda Karşılaşmalar" başlıklı fotoğraf sergisi açıldı. Açılışa Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Şule Özkaya, Essen Kenti Kültür ve Uyum Dairesi Başkanı Andreas Bomheuer ve müze müdürlerinin yanısıra çok sayıda davetli katıldı.

Almanya'da nüfusun en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Ruhr Havzası'ndaki camileri ve bunların etrafındaki renkli yaşamı fotoğraflayan Mustafa Şentürk, bu alanda büyük bir çeşitlilik olduğunu belirtiyor. "Yeni inşa edilen camilerin yanı sıra, eski fabrikalardan depolardan, kiliselerden hatta barlardan dönüştürülmüş binalar, Türk, Arap, Boşnak, İranlı ve daha pek çok kökenden Müslümanlarca kendi kültürel yapılarına uygun olarak restore ediliyor" diyen sanatçı  fotoğraflarında, mimari, insani ve fonksiyonel çeşitliliği yansıtmaya çalıştığını belirtiyor.

Sadece ibadethane değil

Ruhr Havzası'nda bulunan camilerin mimari, ve toplumsal açıdan, Türkiye'deki camilerden farklı olduğunu kaydeden Şentürk, "Türkiye'de çoğunluk için ve ibadet amaçlı inşa edilen camilere, Almanya'da eğitim ve buluşma noktası olma gibi fonksiyonlar da ekleniyor. Ayrıca Türkiye'de camiler genellikle klasik Osmanlı mimarisine uygun olarak inşa edilirken, Ruhr Havzası'nda toplumsal yapıya uygun olarak büyük bir çeşitlilik söz konusu. Türkiye'de camiler yeni yerleşim yelerine sonradan yapılarak yaşamın bir parçası olurken, Ruhr Havzası'nda genellikle sanayiden dolayı boşalan bölgelerdeki mekanların dönüştürülmesiyle yapılıyor. böylece, yok olmaya yüz tutan semtlere yeniden hayat veriyorlar" diye konuştu.

TAM Vakfı ve  Literatürk Festivali'nin katkılarıyla hayata geçirilen sergi, 21 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında Essen VHS'de ziyaret edilebilecek.

Muhabirce-Essen

 

 

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu