Haberler

Halk(ım) diyenler

Son zamanlarda, kuzey yarım küreden yeniden kötü kokular gelmeğe başladı.
Güney yarım kürede, halklar kardeşliği bağımız  ne kadar var, oradakilerin durumu nedir.
Tam olarak bilmiyoruz.
Bunu şunun için söylüyorum.
Hani dünya global ya.
Neyse bizim basın farketmemış olabilir. İnsanlık hali.
Diyeceğim şu ki bu gidişler halklar için değil.
Dünyada kaynaklar herkese bolca yeter.
Kaynaklar zaten çıkaranın değil, İNSANLIĞIN malıdır.

Gel, herşey ortaktır yarin yanağından gayri.
Gel üretimi eşit paylaş bak savaş olurmu diyelim.
Birazdan dünyada devrimler denilen hareketlerden örnekleri göreceksiniz.
Devrimler konusundan önce şu iki konu aklıma geldi.
Gazetelerde haberler.
Polonyada iktidar Che Guevara resimli giyecekleri yasaklamış.
Suudi yönetimi Kabe de osmanlı izlerini silme peşinde.
Kaddafi OMAR MUKTAR ın resmi olan rozet taktı batı kızdı.
Neyse bu yazı beni iyice karıştırdı.
Biraz daha yazarsam ters yerlere dalarım.

Dünya da devrimlere bakıp son cümleyle bitirelim.
BOLŞEVİK DEVRİMİ Çarlık Rusya’sında “Gregoryen takvimi”ne göre: 24 Ekim 1917’de (Milâdî takvime göre 7 Kasım 1917) Petrograd’daki Kışlık Saray’ın Lenin önderliğindeki Bolşeviklerin eline geçmesiyle başlayan ve Sovyetler Birliği’nin kurulmasına yol açan olaylar dizisidir. Bolşevik İhtilâli sosyalist devrimin Rusya’daki gerçekleşme biçimi idi.

KÜBA DEVRİMİ Küba devrimi “26 Temmuz Hareketiyle” birlikte kovulan Fulgencio Batista rejiimi yerine; Fidel Castro önderliğinde yeni bir Küba hükümeti kurulmasıdır. Süreç 26 Temmuz 1953 Moncada Kışlası isyanıyla başlar. 1 Ocak 1959!da Batista’nın kovulması ve yönetimin Fidel Catro liderliğindeki isyancılar tarafından ele geçirilmesiyle son bulur. 26 Temmuz 1953’te yaklaşık yüz kişilik az cephaneli gerilla grubu Moncada Kışlası’na saldırdı. Bu isyan kısa sürede bastırıldı ve Castro 15 yıl hapse mahkûm oldu. 1955’te baskılar üzerine Batista Moncada baskıncıları da dahil bütün politik mahkûmları serbest bıraktı. Castro Kardeşler Meksika’ya sürgün edildi. 1956’da gizlice tekrar Che Guevara’yla birlikte Küba’ya döndüler. 1959 yılına kadar Batista rejimine karşı gerilla mücadelesi veren Castro kuvvetleri; Batista’nın Dominik Cumhuriyeti’ne kaçtığı 1 Ocak 1959 yılında tüm Küba’ya hâkim oldula

ÇİN DEVRİMİ Çin’in faşist lideri Çan Kay Şek ile komünistler arasındaki iç savaş şiddetle sürerken; eylül ayında Japonlar kuzeydoğu Çin’i işgale başladı. Şek ordusunun büyük kısmını düşmanın üzerine yürüteceği yerde komünist orduları yenmek için 4 büyük kampanya başlattı. Çan Kay Şek komünistlerin bulunduğu bölgeleri çevirmek ve yavaş yavaş çemberi daraltmak yoluna gitti. Bu kararın “Büyük Yürüyüşü” başlatacağını ve dünyanın kaderini etkileyeceğini o an için bilmiyordu. Bu durum karşısında komünistler çemberi yarıp güneydeki bölgeden çıkmayı ve kuzeye gidip yerleşmeyi plânladılar. > “Büyük Yürüyüş”… Çin’in efsanevî lideri Mao’nun Çin Devrimi’nin temelerinin atılmasını sağlayan ” Büyük Yürüyüşü” tam bir sene sürdü ve 20 Ekim 1935 tarihinde son buldu. Devrimci güçlerin hükümet güçlerinden kaçışı için gerçekleştirilen bu yürüyüşe 100 bin komünist katıldı bir yılın sonunda ancak 10 bini bu yürüyüşü tamamlayabildi. Yürüyüşün sonunda Mao Komünist Parti’nin başına geçme fırsatını bulurken; Çin Devrimi’nin fitilini de ateşleyecek gücü eline geçirmiş oldu.

İSTİKLAL SAVAŞI VE ATATÜRK iNKILAPLARI Mondros Mütarekesi’nden sonra anlaşmayı imzalayan ülkeler anlaşmaya uymayıp bahaneler öne sürerek; Adana ( Fransız) Urfa ve Maraş (İngiltere) tarafından işgal edilmişdi. Antalya ve Konya’da İtalyan askerleri Merzifon ve Samsun’da ise: İngiliz askerleri bulunuyordu hemen her yerde yabancı subaylar yetkililer ajanlar vardı. Yunan Ordusu’nun 15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkması üzerine Mustafa Kemal; Anadolu’ya gitmeye karar vermiş ve 19 Mayıs 1919 Pazartesi tarihinde Samsun’a ulaşarak Anadolu toprağına ayak basmıştı. Böylece tarihe geçen İstiklal Savaşı başladı. İstanbul’un işgaliyle Atatürk 23 Nisan 1920’de TBMM’yi açarak merkezi Ankara olan yeni bir hükümet kurdu. 

DOĞU ALMANYA’NIN ÇÖKÜŞÜ 1989  Eylül ayının başlarında ilk gösteriler başladı. İlk başlarda gösterilere sadece birkaç yüz kişi katılırken daha sonraları binlerce ve nihayet yüz binlerce insan katılır oldu. Devlet uzunca bir süre; nasıl bir tepki vermesi gerektiğine karar veremedi. Kimi insanlar tutuklandı ve gözdağı verildiyse de ordu olaylara müdahale etmedi. İşçi sınıfı 1989’daki gösterilere kitlesel olarak katıldı ancak hiçbir şekilde bağımsız bir siyasî rol oynamadı. Stalinizmin 40 yıllık siyasî baskısı işçi sınıfının bilincinde izlerini bırakmıştı. Kendilerine on yıllar boyunca Doğunun sosyalizmi koruduğu söylendikten sonra birçok işçi kapitalizmi ciddî bir alternatif olarak görmeye başladı. 

İRAN’DA DEVRİM Yönetimde demokrasi çağrılarıyla başladı bu devrim ve dünyanın ilk İslâm devletinin kurulmasıyla da sonuçlandı. İran toplumunu baştan sona değiştiren İran İslâm Devrimi 20.yüzyılın en önemli dönüm noktalarından birisi oldu. Devrim öncesinde İran’da Şah Rıza Pehlevî iktidardaydı. Ülke yönetimi Şah’ın yakın akrabaları ve dostları arasında paylaşılmıştı. 1970’lerde İran’da zengin ve yoksul arasındaki uçurum büyüdü. Şah’ın ekonomi yönetimine olan güvensizlik ve otokratik yönetim biçimine duyulan öfke rejime karşı çıkışı ateşledi. Şah’a karşı muhalefet; Paris’te yaşayan Şiî din adamı Ayetullah Ruhulllah Humeyni çevresinde toplandı. Sosyal ve ekonomik reform sözü veren Humeyni pek çok İranlı’nın duygularına hitap eder şekilde geleneksel dinî değerlere dönüş kampanyası yürüttü. 1970’lerin sonuna yaklaşıldığında Şah’ın rejimine karşı tüm İran’da geniş kapsamlı şiddet eylemleri düzenleniyordu. Ocak 1979’da Şah Pehlevî uzun bir istirahat için Tahran’dan ayrıldı. Ve bir daha dönmedi. 

Ben Üniversitede okurken, Şah Rıza Pehlevi nin son yaş günü kutlanmıştı.
Şah’ın davetlilerinin mutfağı Fransadaydı. Siparişler sabahtan toparlanıp uçakla Parise gidilip akşama COK SEÇKİN davetlilere sunulmuştu.
Aynı dönemde Bizim okulda İranlı öğrencilerde vardı, üç kişi bir arada gezmeleri yasaktı.
kısa bir zaman sonra.
Aynı Fransadan Bir uçakla Devrim lideri olarak Humeyni Geldi.
Hangi dönem kim kimi yönetiyor anlayamadım.
Hadi Hayırlısı 

Yunus Işıkoğlu/ALMANYA

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu