Haberler

Alman eyalet parlamentosunda Dersim dersi

SPD NRW Mv. Bernhard von Grünberg (sol), İbrahim Yücel (Dersim Cemaati Başkanı)Tarih kitapları nasıl olacak

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Meclisi'nde, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) fraksiyonu "Dersin Hakkında Ne Biliyorsun" konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıya NRW'de yaşayan Ermeni, Rum, Süryani, Alevi, Kürt sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerle siyasetçiler katıldı.

Toplantı öncesinde Türkiye ve Almanya'da yaşayan Dersimli ressam İbrahim Çoskun'un SPD fraksiyon salonlarının olduğu bölümdeki resim sergisinin açılışı yapıldı.

Dersimli Hüseyin Kaya, dinleyenlerle deneyimlerini paylaştıToplantının açılış konuşmasını SPD'nin NRW Milletvekili Bernhard von Grünberg yaptı. Grünberg konuşmasında, Almanya'da yaşayan göçmenlerin beraberinde getirdikleri bir tarih olduğunu ve buna duyarsız kalamayacaklarını belirterek, bugün burada Dersim'le ilgili bu toplantıyı yaparak, gelecekte tarih kitaplarının nasıl olacağı konusunda fikir alışverişinde bulunabiliriz cümleleriyle toplantının amacını özetledi.

rkiye'den gelenlerin hepsi Türk mü?

 Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı ve SPD'nin Eyalet Göç ve Çeşitlilik Çalışma Grubu Başkanı Ali Doğan, insanların geldikleri yeri, kökenini unutmaması, hem tarih bilinci hem de Almanya'da bir mozaik oluşturabilmek için iyi birşey diyerek, "Türkiye'de olmadığı gibi, Türkiyeden Almanya'ya gelen insanlar da homojen bir gruba ait değil; bu insanlar hiçbir ülkede olmadığı kadar heterojen, bunlar Almanya'ya kökleriyle travmalarıyla birlikte geldiler" diyerek Türkiye'den gelenlerin hepsinin Türk ve Müslüman sayıldığını ama bunların hepsi Türk mü diye sorulmadığını belirterek, Almanya'da hala olması gereken çoğulculuğun olmadığından söz etti.

Yaşar Kaya (sol) Ali DoğanAli Doğan NRW'deki güncel Türkçe kitabı tartışmasına da dikkat çekerek, biz Aleviler olarak bunun incelenmesini istiyoruz, Türk tarihi söz konusu olunca pek çok sey sümen altı ediliyor; kitapta, Ermeni katliamından, Çorum, Maraş, Sivas katliamlarından söz edilmiyor diyerek rahatsızlıklarını dile getirdi.

Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Kaya da, Dersim bölgesi ve 1937-1938 yılları arasında yapılan katliamla ilgili genel bilgiler vererek Sözlü Tarih Dr.Burak ÇopurProjesi'nden söz etti. Konuyla ilgili kisa bir filmin de gösterildiği projeye destek isteyen Kaya, "Almanya tarihi ile yüzleşmesiyle örnek bir ülkedir, biz de çocuklarımızın tarihini öğrenmesini istiyoruz, ama Almanya'da hiçbir kütüphanede müzede, arşivde bizden eser yok. Biz de tarih kitaplarında yer almak istiyoruz" şeklinde konuşarak sözlü tarih projelerine ve oluşturmak istedikleri dökümentasyon merkezine finansal destek istedi.

Konuşmacılar arasında bulunan Dr. Burak Çopur da Türk- Alman tarihsel geçmişine kısa bir yolculuk yaparak her ülkenin tarihinde negatif sayfaların olduğunu belirterek önemli olan barış içinde bir birlikte yaşam için ortak noktaları ortaya çıkarmaktır dedi.

Hülya Sancak/ Düsseldorf

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu