Temel Elcivan: “Bazı avukatlar, bilinmesi gerekenleri söylemiyor”
Almanya’nın Duisburg kentinde yaşayan ve otomobilinin adeta yılan hikayesine dönen dizel skandalı davasını kaybeden Temel Elcivan, “Dizel skandalı davalarını üstlenen bazı avukatlar, araç sahiplerine davayı doğrudan etkileyecek önemli bilgileri söylemiyor, süreçle ilgili gereken bilgilendirmeyi yapmıyor” dedi.
Almanya’da 2015 yılının sonlarında patlak veren ve binlerce otomobil sahibini ilgilendiren dizel skandalı davaları, son günlerde tartışmalı konular arasında yer almaya başladı. Dizel skandalı davalarında farklı kentlerden çok sayıda Türk kökenli araç sahipleri avukatlar aracılığıyla otomobil şirketlerine dava açmış durumda.
DİZEL SKANDALI DAVALARI NEDİR?
Almanya’da farklı otomobil şirketleri tarafından üretilen dizel motorlarının manipüle edildiğinin tespit edilmesiyle söz konusu araçlarda ortaya çıkan değer kaybı, otomobil sahipleri için tazminat hakkını doğurmuş oldu. Böylece 2015 yılında başlayan dizel skandalı davaları hızlı bir şekilde otomobil sektöründe gündem oldu. Manipüle edilmiş dizel araç sahipleri, avukatları aracılığıyla otomobil şirketlerine karşı tazminat davası açmaya başladı. Yaklaşık 6 yıldır otomobil şirketleri yüzbinlerce davayla karşı karşıya kalmış durumda.
AVUKATLAR 31.468 EURO KAZANDIRDIK DİYE AYLARCA REKLAM YAPTILAR
Volkswagen Passat CC otomobil sahibi olan Temel Elcivan, kendi aracının da dizel skandalı kapsamına girdiğini öğrenince, 2018 yılının son günlerinde bir avukat ofisine başvuruda bulundu ve VW şirketine karşı tazminat davası açtı. Davanın görüldüğü Duisburg mahkemesi, Aralık 2019 tarihindeki ilk duruşmada Temel Elcivan’ın Volkswagen Passat CC otomobili için 31.468 euro tazminat hakkı olduğuna karar verdi.
Ardından korona salgınının da araya girmesiyle uzadıkça uzayan ve bir türlü bitmeyen dava süreci, 25 Mayıs 2021 tarihinde Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde (Oberlandesgericht Düsseldorf) 0 (sıfır) tazminatla sonuçlandı. Yani Duisburg mahkemesinin 31.468 euro tazminat kararı ile yola çıkan ve avukatların, ‘müvekkilimize 31.468 euro kazandırdık diye aylarca reklam yaptığı Temel Elcivan, söz konusu davadan 1 sent bile alamadı.
„AVUKATLARA BU KADAR GÜVENMEMELİYDİM“
Duisburg mahkemesinin 31.468 Euro tazminat kararıyla adeta dizel skandalı davalarının sembol ismi haline gelen Temel Elcivan, dava ile ilgili şunları söyledi: “Avukatları, önceden tanımıyordum, dizel skandalı davalarında tanıdım. O dönemde bölgemizde, çok sayıda vatandaşın davalarını o avukatlar üstleniyordu. Türk oldukları için de, davayı onlara verdim. Davayı verdikten sonra ilk mahkeme kararına bir yıl sonra ulaştık, ardından bir türlü bitmeyen ikinci aşama, yargıtay sürecini yaşadık. Avukatlar, mahkeme süreci ile ilgili hiçbir evrak, mektup göndermiyordu. Telefonla/ mesajla sorduğumda, ‘korona nedeniyle mahkemeler yavaş işliyor, takip ediyoruz’ cevabını yazıyorlardı. Aynı dertten muzdarip vatandaşlar da bana şikayetlerini iletiyordu, şikayetler giderek artıyordu. İlk başta, avukatlar hakkında söylenenlere, yapılan olumsuz yorumlara kulak asmıyordum, ama sonradan benzer durumu kendim de yaşadım. Sonunda geldiğimiz nokta, 31.468 euro kazandık denilen davayı beş kuruş alamadan kaybettik.
TANITIMLARDA YANILTICI USLÜP KULLANILIYOR
Avukatların dava süresince kendisini olması gerektiği gibi bilgilendirmediklerini, kendi üzerinden reklam yaptıklarını anlatan Temel Elcivan şöyle devam etti: “Söz konusu avukatlar, sosyal medyadan yaptıkları tanıtım videolarında uzun süre, kazanılan davaları örnek olarak gösterdiler, ama davanın ikinci aşamasını, yargıtay sürecini, araç sahiplerinden gizlediklerini düşünüyorum. İlk mahkemede verilen tazminat tutarının, “kazanmak” anlamına gelmediğini, davanın yargıtay aşamasında süreci etkileyen faktörler olduğunu, davanın kaybedilebileceği ya da çok daha az meblağlarla karşılaşılabileceğini söylemediler. Bana, kaybetme ihtimalinden söz edilmedi aksine, kazandık, üst mahkemede de öngörülen rakamı kazanacağız diyorlardı. Sürekli “kazandık/kazandırdık” diye çekilen videoları sadece davalarını verenler değil, bir şekilde dizel skandalı davalarını takip eden otomobil sahipleri de izledi. Davayı avukatlık bürosuna 2018 yılının sonunda verdim. Dava, 25 Mayıs 2021’de tamamlandı. Dava sonuçlandıktan sonra 1 haziranda avukatlar, ‘2020 Mayıs ayında çıkan kilometre kullanım bedeli (100 ya da 150 bin km’yi aşan) ve aynı yılın aralık ayında çıkan zaman aşımı (dizel skandalının ortaya çıktığı 2015 yılından, ne kadar sonra dava açıldığı) şeklindeki iki yargıtay kararı nedeniyle, davayı kaybettik, çok üzgünüz dediler.”
SONUNDA “0” EURO İLE KARŞILAŞMAK İSTEMİYORLARSA DAVALARINI İYİ TAKİP ETSİNLER
Elcivan çok sayıda otomobil sahibinin aynı avukatlık bürosuyla çalıştığını düşünerek, araç sahibi vatandaşları uyarmak istediğini ifade etti: “2020 yılında çıkan iki bağlayıcı yargıtay kararını (Kilometre ve zaman aşımı), avukatlar 2021 itibariyle kendilerine gelen araç sahiplerine bildiriyorlar mı? bu kararlardan dolayı yargıtay sürecinde davayı kazanmanın zor olacağını, kaybedilebileceğini söylüyorlar mı? Bunlar açıkça söylenmiyorsa, kendileri mutlaka sorsun. Ayrıca dava süreci sırf pandemiden dolayı mı uzuyor? Avukatlar, davaları gerektiği gibi takip ediyor mu? Avukatlar her işlemde davacıyı yazılı veya mail yoluyla bilgilendiriyorlar mı? Tüm bu sorular sorulmalı. Benim kanaatim bu avukatlar, davalara yeterli vakit ayıramıyorlar. Bunu ben, avukata da söyledim. Sosyal medya videoları çekmekten, davalara yeterli vakit ayıramadıklarını düşünüyorum. Vatandaşlarımız davalarını kendileri iyi takip etsinler, işin sonunda benim gibi “0” ile karşılaşmaları an meselesidir“ şeklinde konuştu.
Temel Elcivan kendi Youtube kanalında da dizel skandalı davasında yaşadaklarıyla ilgili bilgiler veriyor:
https://www.youtube.com/watch?v=tvi9bjXRK_I
Muhabirce/ DÜSSELDORF