Haberler

Ağız kanserinin farkında mısınız

Dr. Onur Öztürk yazıyor

Baş ve boyun bölgesinde oluşan kanserlerin büyük çoğunluğunu "ağız kanserleri" oluşturmaktadır, diyor Dr. Onur Öztürk ve ağız sağlığına önem verilmesini vurguluyor

Ulusal Kanser Enstitüsü, 2012 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde yaklaşık 42bin kişiye ağız ve gırtlak (*) kanseri teşhisi konulduğunu belirtiyor. Ağız kanserleri için en temel iki sebebin sigara, alkol kullanımı ve HPV-16(Human Papilloma Virüsü Tip 16)'ya maruz kalma olduğu biliniyor.

Rutin kontrollerde diş hekiminizin, şüpheli durum olduğunda sizi bilgilendirmesi hastalığın erken tanı ve tedavisinde en önemli rolü oynamaktadır. Bunun için düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimi kontrolü çok önemlidir ve aşağıda anlatılan belirtilerin herhangi birinden şüphelenmeniz durumunda, diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Ağız ve gırtlak kanserinin belirtileri

İyileşmeyen ve kanayan yaralar, sert benekler, şişkinlikler, pürüzlü – kabuklu yüzeyler, uyuşma, ağrı veya hassasiyet, ciğneme, yutkunma, konuşmada ve dil ya da çene hareketlerinde zorlanma.

Her hangi bir sebepten dolayı, ağız ve gırtlak bölgesinde bir kanser teşhisi konmuş ve tedaviye başlanacaksa, öncesinde yapılması gereken ilk şey, mutlaka diş hekiminize görünmek olmalıdır.

Tedavi başladıktan sonra her gün ağzınızı ve ağız içindeki değişiklikleri kontrol etmelisiniz. Ayrıca günlük bakıma ek olarak dikkat edilmesi gereken hususlar vardır, bunlar; ağız dokularının kurumasını engellemek ve daha iyi bir ağız bakımı sağlamak olmalıdır.

Ağzınızı nemli tutmanın yolları

  • Bol su içebilirsiniz, küçük buz parçaları emebilirsiniz, şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.
  • Ağzınızı nemli tutmak için tükürük akışını artıran ilaçlar için doktorunuza danışabilirsiniz.
  • Alkol ve alkol içeren gargaraları kullanmamak gerekir.

Ağız hijyeni

  • Dişlerinizi günde en az 2 defa düzenli fırçalayın, şekersiz sakız çiğneyin ve her gece dilinizi çok yumuşak diş fırçası ile temizleyin.
  • Florürlü diş macunu kullanın.
  • Diş ipini daha dikkatli bir şekilde kullanın
  • Tam oturmayan diş protezleri sorunlara neden olabilir, proteziniz hakkında mutlaka diş hekiminizle konuşun.

(*) Ağız boşluğu; dudak, yanak astarı, dişeti, dilin ön kısmı, dil altında ağız tabanı ve ağız çatısını oluşturan sert damak bölgesini içerir.

Gırtlak, damağın yumuşak bölümünden başlar ve soluk borusu boyunca devam eder. Dilin tabanından dilin arka kısmına kadar olan bölümü içerir.

Dr. Onur Öztürk/ İstanbul

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu