Güngör Güner GÜRHaberlerYazarlar

Kudüst’te

(Çocuklar ölürken Kudüs’de; bayramlık giyilir mi İslam coğrafyasında? Bayram değil henüz belki arife)

Kendi dini inancımıza saygı beklerken başka dini inançlara saygı duymalıyız, siyasi polemik değil insani/vicdani polemik derdimiz. Hem hassas kelimeler seçeceğiz haklı iken haksız konuma düşmemek için hem de büyük harflerle haykırmalıyız KUDÜS’de.

Zor sen de haklısın ancak baharı beklerken zemheri ayazında yanıyor bayram sabahı Kudüs bu yalnızlık kadar zor değil. Dünyanın merkezi neresi tartışıla dursun kör noktası KUDÜS’de. Gözler hep mi uykuda bu kadar tatlı mı ki bu uyku kimse uyanmak İstemiyor. Sahi sen söyle daha sabaha çok var mı KUDÜS’de. Sadece İp atayacak yaştaki kız evlatlara mı bırakıldı hak arama. Ah Kudüs sen ki 3 semavi dinin kutsal mabedi 3 evladın sahip çıkamadığı bir baba hüznü mü giydirildi sana?

Kimimiz yatmadan bir şeyler yedik kimimiz sahur eyledik ama hep uyumak için bir yer edindik, uykuyu unuturken Kudüs, iftar için masalar donattık. Şimdi aç halinden anlamış mı olduk? İftar da yemek yiyeceğimizi bile bile. Gökyüzünde hilal mi göründü de bayram etme kararı aldık ? Gökten alev yağıyor mavi gök kara bulutu libas eylemiş Kudüs. Bu karanlıkta bayram mı edilir; yoksa bayramlık elbise mi giyilir? rüku ile secde arasına duvar örmüşler KUDÜS’de.

Hani Sezai Karakoç’un gökte yaratılıp yeryüzüne indirildi dediği Kudüs, hani nerede Nuri Pakdil’in ayaklarında bir Kudüs gücü diye haykırdığı vatan. Kudüs şairi öldü de sen de mi öldün bugün bayram diyen müslüman?

Bayram da çocuklar sevinir öldürülmez; yeni elbiseler ile poz verir kanlı kefenlere sarılmaz. Ecdadımızın pencerelerini Kudüs’e açardı, ilk kıblemiz Mescid-i Aksa için kalpleri titrerdi. Gurbettekilerin umudu hep sılada bir evi olduğunu bilmek denir ya; yas var sıladaki evimiz KUDÜS’de. Tatlı uykularımız kaçmıyorsa mesele büyük , yıkılmamış duvarlarımız var. Tükürün belki ar gelir çehremize diye M.Akif Ersoy gibi haykırasım var da korkum uyanırsın tatlı uykundan. Burak atı hüzünlü bu bayram KUDÜS’de. Uyuma vakti değil selalar okunurken KUDÜS’de.

Keşke bilyelileri kaybolduğu için ağlasaydı çocuklar KUDÜS ‘de; yetim öksüz kaldı kıyam diye değil. Ah Kudüs dünya körleşti sana, islam dünyası uykuda. Bu nasıl büyük mağlubiyet ki vakti bayram vakti? Yeis yok bayram gelecek ancak bugün bayram demeyin hüzün volta atarken KUDÜS’de. Ebabil kuşlarını çağırıyor dünya bu tutumla. Gözyaşı kurumuş insanlığın başka açıklaması yok. Duvarlar yükselmiş rükü ile secde arasında KUDÜS’de. Bayram namazı saat kaçta acep KUDÜS’de

Güngör Güner GÜR /bayram değil henüz belki arife, 12.05.2021-Gümüşhane Foto: AA

İlgili yazılar

Başa dön tuşu