HaberlerPolitika

Haluk Yıldız: «Seçmeni bölmek gibi bir hata yapmayalım»

9 Haziran 2024 tarihinde Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılacak

DÜSSELDORF- Avrupa Parlamentosu seçimlerine hazırlanan BIG Partisi (Bündnis für Innovation und Gerechtigkeit) – Yenilik ve Adalet Birliği) Genel Başkanı Haluk Yıldız muhabirce haber sitesinin facebook canlı yayınına katıldı.

Muhabirce’nin Facebook canlı yayınında 9 Haziran 2024 tarihinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri ile ilgili soruları yanıtlayan Haluk Yıldız «2010 yılından beri Almanya’da yaşayan milyonlarca Müslümanın Anayasal haklarını dillendirmeye gayret ediyoruz» dedi.

Genel Başkan Haluk Yıldız 2010 yılında kurdukları BIG partisinin siyasal gelişim süreciyle ilgili bilgiverdikten sonra «Partimizi kurduğumuz 2010 yılından beri Almanya’da yaşayan milyonlarca Müslümanın Anayasal haklarını dillendirmeye gayret ediyoruz. Bunun için de bedel ödüyoruz. 2017 ile 2019 arası defalarca tehdit mektubu aldım, bunlar arasında boş kurşun boş kovanı tehditi de vardı. Ama korkmadan, yılmadan, yolumuza devam ediyoruz» dedi.
«İSRAİL BAYRAĞI VARSA FİLİSTİN BAYRAĞI DA ASIN»
Topladıkları imzalarla Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılma hakkı elde eden ve çalışmalarına hız veren BIG Partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız, güncel sorunlara değinerek İsrail Filistin Savaşına dikkat çekti: “Gazze’de yaşanan insanlık dramı nedeniyle Ramazan bayramımız oldukça buruk geçti. Partimizde bir arkadaşımız Gazzeli ve yaklaşık seksen yakınını kaybetmiş. Böyle bir ortamda çevre politikası dillendirmenin bir karşılığı yok. Ekim ayından itibaren Frankfurt Belediye binasına İsrail bayrağı asılmasına karşı, belediye meclisindei üç dakikalık konuşma süremde, bunun yanlış olduğunu, şehirde yaklaşık yüz bini aşkın Müslümanın yaşadığını ve saygı gereği bayrağın kaldırılması için, belediye meclisine önerge verdim. Olmadı, sonra Filistin bayrağını da asın teklifinde bulundum, bu da karşılık bulmadı. Seçilirsek, benzer çıkışlarımızı Avrupa Parlamentosu’na taşıyabiliriz.”
YİRMİ AYRI KENTTE SEÇİM KAMPANYASI YÜRÜTECEĞİZ
Avrupa Parlamentosu seçimleri için 20 sayfalık bir seçim bildirgesi hazırladık. Seçime 23 adayla katılıyoruz, bu adaylarımızın 14’ü farklı kökenden oluşuyor. Birisi de, İsrail katliamında çok sayıda yakını kaybetmiş Gazzeli kardeşimiz, arkadaşımız” diyen Haluk Yıldız, aralarında Berlin, Hamburg, Bremen, Nürnberg, Düsseldorf, Duisburg’un yer aldığı 20 ayrı kentte kimi gündüz, kimi gece programları gerçekleştireceğiz. Bunların bazıları barış mitingi, bazıları ise dernek toplantıları şeklinde olacak. Bu yolla seçmenlere kendimizi anlatmaya gayret edeceğiz. Geçmişte özellikle Avrupa Parlamentosu seçimlerine Türk kökenli seçmenlerin katılımı, çok düşük seviyede oldu. Ama iki seçimdir Avrupa Parlamentosu seçimleri için baraj sınırı yok, bu yıl seçme yaşı da 16’ya indirildi. Dolayısıyla seçmene umutlu olduğumuzu anlatıp, seçime katılımı artırmayı hedefliyoruz. Rakamlara bakılırsa, bir temsilci için 200 bin seçmenin oyunu almak yeterli olacaktır şeklinde konuştu.
KORKUP BIRAKMADIM
Partinizle 15 yılı geride bıraktınız, siyasi motivasyon kaybı yaşıyor musunuz? sorusuna Yıldız, şöyle yanıt verdi: «Biz 56 ayrı seçime girmiş bir partiyiz. Dolayısıyla belli bir seçim ve seçmen tecrübemiz var. Böyle olmasaydı, sorunuza cevap vermekte zorlanırdım. Bizim, saha tercübemiz var. Alman televizyonlarında, dokuz ayrı programa katılmıştım. Ardından 2017 ile 2019 arası çok sayıda tehdit mektubu aldım. Bunların arasında, iki kez boş kovan tehditi vardı. İnsan baştan etkileniyor, ama sonrasında alışıyor. Hafta da bir mektup geliyordu. İnsana iki şey kalıyor, ya korkup ürkeceksiniz, bu işten geri çekileceksiniz, ya da doğru bildiğinize devam edeceksiniz. Ne kadar üzerime gelinirse, o kadar doğru yolda olduğumu düşünüyorum. Dolayısıyla korkup bırakmadım. Ben, bardağın dolu tarafına bakan bir insanım. 15 yıldır bir şekilde bedel ödüyoruz. Ama yaşadığımız bu ülkede sesimiz, çıksın diye bir hedefimiz var. Örneğin Hanau’da yaşanan olaya üzülüyorum, ama bir yanıyla beni motive ediyor. Hanau bana, yirmi dakika mesafede, düzenli olarak gider gelirim. Orada yapılan katliamda insanları, Türk, Kürt, Alevi, sünni olup olmadığına bakmaksızın katlettiler. Gazze’de yaşanan insanlık dramına çok üzülüyorum, ama onlar adına burada söz söyleyebiliyorsam, bu da beni motive ediyor. Ayrıca arkadan bir gençlik geliyor, Hannover’de gençlik kollarımız oluşuyor. Gençler, kitle partilerine yöneldiğinde, oralarda Türkiye’den filancıyı beğeniyorum, örneğin Mesut Özil’i beğeniyorum dediğinde kapılar yüzlerine kapanıyor. Böyle olunca gençler, bizimle beraber olmak istediklerini söylüyor, bu gelişmede bizleri mutlu ediyor.»

Haluk Yıldız «Seçmeni bölmek gibi bir hata yapmayalım»
Haluk Yıldız «Seçmeni bölmek gibi bir hata yapmayalım»

BİRLİKTE OLABİLSEYDİK ŞANSIMIZI ARTARDI
Seçmen kitleniz aynı olan yeni siyasi oluşum DAVA’da Avrupa Parlamentosu Seçimlerine katılıyor, bu partinizi nasıl etkiler sorusuna Haluk Yıldız, şöyle yanıt verdi: «Evet, seçmen kitlesi aynı. Ben, bu arkadaşların bir kısmını 15 yıldır tanıyorum. Bir tanesi, zaten dört ay öncesine kadar parti üyemiz olan bir arkadaşımız. Hatta üzülerek bana gelip, keşke birlikte yola çıkabilseydik diyipte, kendi grubunu ikna edemeyen bir arkadaşımız. İnsanlara niye parti kuruyorsunuz diyemeyiz, sonuçta demokratik bir ülkedeyiz. Bu işin beni üzen yanı, oturmuş, şuurlu bir kitlemiz olsa, iki tane farklı partinin girmesi de kötü de olmaz, girer orada ittifak yapar filan. Ama etimiz, budumuz belli. Ben, arkadaşlara anlatmaya çalıştım. Benimle konuşabilirlerdi, bunu yapmadılar, konuşmak istemedikleri bana iletildi. Bizden ayrılan arkadaşlara, bu durum seçmene bir fayda getirmez dedim. Ya bu parti başaramadı, bir de biz deneyelim diye düşünüyorlarsa, bu da doğru değil. Çünkü seçmen deneme tahtası değil.
SEÇMENİ BÖLMEYELİM
Bu arkadaşlar gidip de bir seçime girmiş insanlar değil. Dolayısıyla olaya, ortada bir seçmen kitlesi var, seçmen yaşı da düşürüldü. Biz bu kitleyi harekete geçirirsek, bir sandalye kaparız diye bakıyorlar gibi görünüyor. Oysa, o kultuğu birlikte de alabilirdik. İlk defa açıklıyorum, genel başkanlığı oradaki üç kişiye teklif etmiş birisiyim, hem de yeni değil tam beş yıldır bunu kendilerine söylüyorum. Adaylık için birinci sıradan feragat edebilirim, siyasete devam edebilirim. Bir yerde seçime katılmak, maddi manevi yoruyor. Arka planda yoluma devam edebilirim. Bunun için de, listede olmam gerekmiyor dedim. Seçmeni bölmek gibi bir hata yapmayalım diye özellikle söyledim. Onlar da deneyeceğiz dediler, o halde buyurun. Bu aslında toplumumuzunda geldiği noktayı gösteriyor. Ben şunu beklerdim. Çatı kuruluşları, kitlesi olan STK’lar bunlar, yönlendirme yapamasa da, kitlesi olan stklar. Arkadaşlar, bir masada toplanıyoruz, bir şekilde uzlaşma sağlayıp, sonra şahıslar üzerinden konuşulur, birlikte bir liste hazırlanır, gerekirse parti ismi de değişebilirdi. Ben, buna da, evet diyebilen bir insanım, yeterki birlik ve beraberlik içinde adım atılsın istedim.»
Haluk Yıldız, seçme hakkı olan vatandaşların, ister sandığa giderek isterse mektupla ama bir şekilde mutlaka oy kullanması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı Muhabirce/T.Elcivan/H.Sancak- DÜSSELDORF

Diğerleri
Grafikartplus Ajans
Başa dön tuşu