HaberlerPolitika

Gemici: Dış Türkler Bakanlığı Kurulsun

ESSEN – KRV- Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici Türk Hükümetine seslenerek Dış Türkler Bakanlığı kurulmasını istedi. Gemici, “Avrupa’da yaşayan yurttaşlarımızın birikmiş sorunlarına çözüm bulmak için derhal harekete geçilmelidir” dedi.

Avrupa’da ve dünyanın diğer ülkelerinde yedi milyonun üzerinde Türk vatandaşının yaşadığını ve sorunlarının giderek arttığını belirten KRV- Seçim Hakkı Girişimi Başkanı eğitimci- yazar Bahattin Gemici, Türk hükümetinin bir an önce Dış Türkler Bakanlığı kurmasını istedi.
Dış ülkelerde yaşayan Türklerin, Türkiye’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Gemici, “Yurtdışında yaşayan yurttaşlarımız yatırımlarını Türkiye’de yapmakta, ülke turizmine ve ekonomisine önemli katkılarda bulunmaktadır. Devletimizin, yurttaşlarımızın sorunlarına ilgisiz kalması güven kaybına ve kopmalara neden olmaktadır” uyarısında bulundu.

ALMANYA’DAKİ SORUNLARIMIZ

KRV-Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici Almanya’daki tüm kuruluşlarımıza yurttaşlarımızın sorunlarının çözümü için güçbirliği çağrısı yaptı. Gemici, sorunları şöyle sıraladı:

  1. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) kaldırılmalı, yerine Dış Türkler Bakanlığı kurulmalıdır.
  2. Yurttaşlarımız izin dönemlerinde uçak fiyatlarının artırılmasından çok şikâyetçidir. Başta THY olmak üzere tüm uçak şirketleri izin dönemlerinde uçuş ücretlerini makul bir düzeye indirmelidir.
  3. Alman vatandaşı olan gençlerimiz yüksek askerlik bedeli nedeniyle Türk vatandaşlığına geçmek istememekte; bu durum onların ülke ile bağlarının kopmasına neden olmaktadır. Askerlik bedeli 1000 euroya indirilmeli, gençlerimizin aidiyet duyguları güçlendirilmelidir.
  4. Türk dilinin ve kültürünün yaşatılması, yurttaşlarımızın haklarına sahip çıkması, ülke ile bağlarının sürmesi için Almanya’nın en az 30 büyük kentinde Halk Eğitim Merkezleri açılmalı, devletimiz bu merkezlere liyâkat sahibi eğitimciler göndermelidir. Dortmund- Türk Eğitim Merkezi buna bir örnektir.
  5. Devletimiz yurtdışındaki kültür-sanat etkinliklerini desteklemeli; tiyatro, folklor, orkestra ekipleri ve sanatçılar göndererek yurttaşlarımızın kültürel gelişimini desteklemeli, ülke ile bağlarını güçlendirmelidir.
  6. Almanya’da Türkçe derslerine katılım % 7 oranındadır. Çocuklarımız, anadilinden ve kültüründen uzak yetişmekte, asimilasyon tehlikesi yaşamaktadır. Türkçe dersine katılım devletimizin bütün kurumları aracılığı ile özendirilmeli; çocuklarını Türkçe dersine gönderen yurttaşların konsolosluklardaki işlem ücretleri yarıya indirilmelidir.
  7. Konsolosluklarda verilen pasaport ve resmi evrak ücretleri düşürülmelidir. Devletimiz, konsolosluklara maddi destek vererek onların sosyal- kültürel etkinlikler düzenlemesini sağlamalıdır.

TÜRKİYE KAYNAKLI SORUNLAR

  1. İşadamlarımızın TIR’la malzeme taşımalarında yaşadığı sorunlar giderilmeli, demiryolu taşımacılığına ağırlık verilmelidir.
  2. Yurtdışında yaşayan girişimcilerimizin Türkiye’deki gayrimenkulleri teminat kabul edilerek Türk ve Alman bankalarından kredi almalarının önü açılmalıdır.
  3. Yurtdışına gönderilen gıda ürünlerinde tarım zehirleri (pestisitler) kontrol edilmeli, geri gönderilen ürünler halka satılmamalı, imha edilmelidir.
  4. Finansal bilgi paylaşımının açtığı sorunların önüne geçilmelidir.
  5. Yurt dışından borçlanarak emekli olan kişilerin aylık bağlatabilmek için herhangi bir iş akdi ile çalışmaması şartı kaldırılmalıdır.
  6. Avrupa’da alınan meslek diplomalarının Türkiye’de denkliği konusundaki sıkıntılar derhal giderilmelidir.
  7. Taşıtla ülkeye giden yurttaşlarımızın sıla yolunda çektiği sıkıntılar giderilmeli, ilgili ülkelerle gerekli görüşmeler yapılmalıdır.
  8. Türkiye’ye götürülen taşıtların ülkede kalma süreleri artırılmalı, ülkeye kesin dönüş yapan yurttaşların motorlu araçlarını götürdüklerinde alınan KDV, ÖTV gibi vergiler kaldırılmalıdır.
  9. Yurt dışından getirilen mobil cihazların açılış ücretinin 45 bin TL olması büyük bir haksızlıktır. Bu ücret makul bir düzeye indirilmelidir. Muhabirce/ESSEN

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Başa dön tuşu