UETD`den 1 Kasım teşekkürü
Köln merkezli Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD)`nin Gelsenkirchen şubesi, 1 Kasım milletvekili genel seçimleri sürecinde kendilerine destek olanlara yemek eşliğinde teşekkür belgesi verdi. Haber-Yorum Hülya Sancak
UETD Gelsenkirchen şubesinin Gelsenkirchen`deki Konak Restoran`da düzenlediği yemekli toplantıya, Gelsenkirchen ve çevresinden vatandaşlara, bilgilendirme ve ulaşım desteği sağlayan farklı cemaat camilerinin [(Diyanet İşleri Türk İslam Birliği-DİTİB/ Milli Görüş)] derneklerin yöneticileri, imamlar ve sponsor şirket temsilcileri ile UETD yetkilileri katıldı.
Toplantıda UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik, UETD Gelsenkirchen Şube Başkanı Erol Yukarıbaş, UETD Ruhr Bölge Başkanı Yaşar Çördük birer konuşma yaparak, 8-25 Ekim 2015 tarihleri arası Gelsenkirchen ve çevresinde oy kullanmak isteyen vatandaşları bilgilendirme kiralanan otobüslerler/araçlarla Münster Başkonsolosluğu`na oy kullanmaya götüren, dernek görevlilerine/hocalara ve sponsorlara teşekkür ettiler.
Osmanlıyı ayağa kaldırdılar
Teşekkür programın sunumunu yapan UETD Gelsenkirchen Teşkilatlanma Başkanı Gürsel Kiraz, açılış konuşmasına Fransa`daki terör saldırısını kınayarak İslam`a büyük zarar verdiklerini vurgulayarak başladı. Ardından teşkilatları ve çalışmaların anlatan Kiraz “Gelsenkirchen`deki cemiyetler, STK`lar camiler, ümera, ulema; bizim iki tane ortak paydamız var, birisi islam… iki, Türkiye. Bu noktada biz ayrıntıya bakmayız. Siyasi görüşleri, etnisitesi, mezhebi, meşrebi ırkı kişiliği ne olursa olsun bizim için önemli olan iki payda İslam ve Türkiye`dir. Bu noktada rabbim kendilerinden razı olsun, hocalarımız, cemiyet başkanlarımız, müthiş gayret gösterdiler. Durdurulan Osmanlıyı ayağa kaldırmak için büyük seferberlik ilan ettiler” dedi.
Hocaefendiler ve dernek başkanlarına teşekkür
Cami dernekleri ve sponsorların yanısıra imamların da katkılarına değinen Gürsel Kiraz “Bu noktada cemiyet baskanlarımıza, sponsorlarımıza, ve de imam kardeşlerimize, hoca efendilere teşekkür ediyorum. Bizleri onore ettiler, buraya teşrif ettiler. 1 Kasım seçimlerinde aşağı yukarı bütün cemiyetlerimizden otobüs kaldırmaya çalıştık. Dolayısıyla büyük bir seçmen kitlesini siyasi görüşüne bakmadan Dortmund`a Münster`e, Düsseldorf`a taşımaya çalıştık. Bunda en büyük gayreti cemiyet başkanları ve de hocaefendiler gereken hassasiyeti gösterdiler” diyerek cami derneklerinin ve hocaların katkılarını överek teşekkür etti.
18 otobüs 2 minübüs 3 hafta boyunca çalıştı
Kiraz`ın ardından UETD Gelsenkirchen Şube Başkanı Erol Yukarıbaş kısa konuşmasında 1 kasım seçimlerinde Almanya genelinde en yüksek katılımın Gelsenkirchen`den olduğunu belirterek, “Seçim süresince çok çalıştık, UETD Gelsenkirchen teşkilatı burada SKM (Seçim Koordinasyon Merkezi) olarak görev yaptık. Buradan 100 km uzağa Münster`e seçmenimizi taşıdık. Seçmenimizin yüzde 10`u Dortmund`ta oy kullandı oraya da taşıdık seçmenimizi. Yaklaşık olarak 18 otobüs ve 2 minibüsümüz hergün görev yaptı. Ev ziyaretlerinde bulunduk broşürler dağıttık” dedi.
UETD dışında STK desteğine de değinen Erol Yukarıbaş, “Ben 1 kasım seçimlerinde Gelsenkirchen`de bulunan her cemiyetin bize destek olduğunu görünce çok sevindim. Çünkü seçmenlerin büyük çoğunluğ sizleri ziyaret ediyordu. Bu anlamda bize çok yardımcı oldunuz. 18 otobüs, 2 minibüs 3 hafta boyunca kiralandı. Bunların masrafını karşılamak güçtü. Ama bölgemiz bize çok yardımcıoldu. Sponsorlarımız bize çok destek oldu. Bunun için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Artık Almanya seçimleri için çalışmalıyız
UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik ise konuşmasında seçimlerdeki Ak Parti lehine katılımın başarısına değindi ve bir dahakisefere seçilme hakkımız olmasını da istiyoruz. Buradan sadece 1 milletvekili ile temsil edilmek yeterli değil dedi ve başarılarında UETD`nin çalışmalarına vurgu yaptı:
“Yurt dışında yaşayan Türk toplumu olarak daha önce seçim yaşamadığımız için, cumhurbaşkanlığı seçiminde katılım yüzde 8 gibi düşük bir seviyede kaldı” diyen UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik “Girişimlerimizle randevu sisteminin kaldırılması ve sandık mekanlarının değişikliği ile önce 7 Haziran seçimlerinde, ardından da son 1 Kasım seçimlerinde katılım oranı hızla yükselmiştir. Bunda kuşkusuz bizim teşkilatlarımızın, büyük çabaları önemli rol oynadı. Emeği geçen her dava arkadaşımıza teşekkür ediyorum” sözleriyle UETD teşkilatının seçim çalışmalarının önemini anlatan Çelik Artık Türkiye için seçimlerini geride bıraktık, iki yıl sonra yaşadığımız ülkede seçimler yapılacak. Artık buranın seçimleri için çalışmalıyız ve bizim cenahımızdan arkadaşlarımızı, Almanya parlamentosuna milletvekili olarak göndermeliyiz” sözleriyle de artık Almanya gündemine konsantre olunması gerektiğini vurguladı.
Konuşmaların ve yemek ikramının ardından UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik ile UETD Gelsenkirchen Şube Başkanı Erol Yukarıbaş, birlikte seçim süresince çalışan gönüllülere, sponsorlara ve habercilere birer teşekkür belgesi takdim etti.
Kısa yorum:
Son genel seçimlerde Almanya`dan Türkiye`ye giden Ak Parti oylarının nasıl gittiği aslında bu metinden anlaşılıyor.
Burada bence:
- Milli Görüş`ten çok daha önce Almanya`da teşkilatlanan MHP iyice düşünmeli: Bizim teşkilatımız Almanya`da ne yapıyor? Biz neden gidip Ak Parti`ye oy veriyoruz? Biz nasıl bir teşkilatız?
- CHP Almanya`da 55 yıl sonra yapılanmaya başladığı ve hâlâ başladığı ve bir süre daha başlamaya devam edeceği için onlara sadece yukarıdaki metni okuyun, bir daha ve boşuna yorulmayın diyorum.
- HDP`ye gelince, onlara Alman partileri de destek çıksa, PKK ilişkilerini netleştirmedikleri sürece, küçük bir parti olarak kalacaklar, çünkü Ak Parti, nasıl MHP oylarını götürüyorsa, sünni ve muhafazakar Kürt oylarını da götürüyor. HDP ya Avrupa`daki kendilerini destekleyen Yeşiller, Sol Parti gibi bir parti olur, PKK ile ilişkisini keser, ya da gidip gelme sınırında kalır, umut olamaz….
Ve Avrupa`nın göbeğinde İslamcı- Osmanlıcı eğilimi olan bir kitleden, dinle/inançla ilişkileri “onlar gibi olmayan” olan hiçbir parti oy alamaz. MHP ve CHP Türkiye dışında da parlak olmayan durumlarını bir kez daha düşünsün.
Almanya`da seçimler olur sessiz sedasız. Katılım yüksek olmaz, ama ne seçim öncesi ne sonrası kimse birbirini boğazlamaz, seçim öncesinde kan gövdeyi götürmez, kiliselerde siyaset yapılmaz, pazar ayinlerinde rahipler CDU`yu ya da SPD`yi seçin demez, sandık etrafında seçmen ve görevliden başka ne siyasetçi ne bürokrat olur. Milletvekilleri ya da adayları asla etrafta dolanmaz gövde gösterisi yapmaz. Çok can sıkıcı değil mi?
Hülya Sancak- G.Kirchen