HaberlerPolitika

Türk vatandaşlığı için başvurular azaldı

HERTEN- Daha önceleri Alman vatandaşlığına geçtikleri için Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalan 800 bin yurttaşımızdan sadece 15 bin kişinin tekrar T.C. vatandaşlığına geçtiğini belirten KRV- Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici; “Türk vatandaşlığına geçmek için acele ediniz” dedi.
Dünyamızın kaos döneminden geçtiğini, savaş tehlikesinin, ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının giderek arttığını belirten eğitimci- yazar Bahattin Gemici, «Avrupa’da ileride neler olacağını, hangi sorunlarla karşılaşacağımızı bilemeyiz. Tedbirli olmakta yarar vardır. Yurttaşlarımız bir an önce Türk vatandaşlığı için başvurularını yapmalıdır» ifadesini kullandı.
Bahattin Gemici, “Atatürk ve silah arkadaşlarının, şehitlerimizin binbir güçlükle kurduğu Türkiye Cumhuriyeti bizim varlık nedenimizdir. Ülkemizle sosyal, kültürel ve ekonomik bağlarımızı güçlendirmek için Türk vatandaşlığını almayı ihmal etmeyelim.” dedi.
CDU lideri Friedrich Merz’in, iktidara geldiklerinde çifte vatandaşlık yasasını iptal edecekleri yönündeki açıklamasını sert bir dille eleştiren Gemici, “Mevcut hakların korunması için tüm kuruluşlarımız güçbirliği yapmalı, 23 Şubat 2025’te yapılacak olan Federal seçimlerde Alman vatandaşı olan yurttaşlarımız mutlaka sandık başına giderek oylarını demokratik partilere vermelidir.” görüşüne yer verdi.
BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Türk vatandaşlığı için başvurular azaldı
Türk vatandaşlığı için başvurular azaldı

KRV- Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici, konsoloslukların istediği vatandaşlık için yapılacak başvurularının aşamalarını şöyle sıraladı:
1-https://www.konsolosluk.gov.tr adresine girilir. 2-Bağlı olunan Başkonsolosluk seçilir. 3- Vatandaşlık sekmesi altındakiYeniden Türk Vatandaşlığı Kazanma Başvurusu” seçeneği işaretlenir. 4-Kimlik bilgileri girilerek doğrulama yapılır. 5-“Yeniden Vatandaşlık Kazanma Ön Başvuru Formu” (online) doldurulur. 6-Vat-5 Formu doldurulur (online) ve pasaport fotokopisi yüklenir. 7-Açılan randevu ekranında randevu oluşturulur. 8-Sistem, kişinin yanında getirmesi gereken belgeleri listeler. 9-Kişiye randevu teyit e-posta / SMS mesajı sistem tarafından iletilir. 10-Randevu tarihinde belgelerle birlikte Başkonsolosluğa gidilerek belgeler elden teslim edilir. T.C. Kimlik Kartı için parmak izi verilir. 11-Belgeler Başkonsolosluk tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilir. 12-Kişi başvuru sürecini bundan sonra e-Devlet üzerinden takip eder.13-Başvuru sonucu, Başkonsolosluk tarafından ilgililere tebliğ edilir.
TÜRKİYE’DE BAŞVURU ADRESİ
Türk vatandaşlığını çıkma izni almak suretiyle kaybedenlerin yeniden vatandaşlık alabileceklerini belirten Bahattin Gemici bu süreçteki bazı konulara dikkat çekti:
Başvurular Türkiye’de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne, yurt dışında dış temsilciliklerde yapılır. Türkiye’de yaşayan mavi kartlılar, yeniden T.C. vatandaşlığını kazanma başvurusunu ikâmet edilen il valiliğine bağlı Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne yapabilir. Yeniden Türk vatandaşlığını kazanma başvurusunda, vatandaşı olunan ülkeye ait kimlik kartı ve pasaportu bulunması gerekir. Yeniden Türk vatandaşlığını alanlar bu durumlarını Alman makamlarına bildirmelidir. Muhabirce/HERTEN

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Başa dön tuşu