HERNE- Almanya’nın Herne şehrinde yaşayan Süleyman Şentürk için doku tipleme kampanyası başlatıldı. Bugün, 25 Şubat’ta Herne’de doku tipleme kampanyasına katılabilirsiniz.
Herne’de yaşayan 42 yaşındaki evli ve 2 çocuk babası Süleyman Şentürk yaklaşık 3 yıldan beri agresif bir tür lenf kanseriyle mücadele ediyor. (Non-Hodgkin-Lymphome)
Doktorların bu süre içinde uyguladıkları tedavinin yeterli olmadığını kanserin tekrar ettiğini ve kök hücre tedavisi önerdiklerini ifade eden Şentürk, «Kök hücre için tabii ki donöre/bağışcıya ihtiyacımız var. Uluslararası ilik bankası DKMS’e başvurduk, maalesef genetik ikizimi bulamadık. Bu yüzden bir doku tipleme kampanyası başlatıldı. Herkesi sağduyulu olmaya çağırıyorum. Bugün bana olan yarın size olabilir, hepimizin başına gelebilir. Donör için belki 1- 2 günlük bir zahmet ama kök hücreleri alan için bir hayat demek. İnsanlarımızın sağdyusuna güveniyorum ve hep birlikte bu işin üstesinden geleceğimize de inanıyorum» sözleriyle insanları doku örneği vermek için 25 Şubatta Herne City Center’da yapılacak olan kampanyaya davet etti.
25 ŞUBAT’TA HERNE’YE BEKLENİYORSUNUZ
Süleyman Şentürk için doku örneği kampanyasını organize eden gönüllülerden Semra Kelepir ve Ufuk Topçu da insanları duyarlı olmaya ve kampanyaya katılmaya davet ediyor. Kampanya’ya destek veren T.C. Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın da Süleyman Şentürk’ü makamında ağırlayarak hastalığı hakkında bilgi aldı ve sosyal medyadan kampanya afişini paylaştı: «Kök hücre tedavisine ihtiyaç duyan vatandaşımız Süleyman Şentürk’ü Başkonsolosluğumuzda ağırladık ve tedavi süreci hakkında bilgi aldık. 25 Şubat’ta Herne’de düzenlenecek bağış kampanyasında uygun donörün bulunmasını temenni eder, tedavi sürecinde şifalar dileriz.»
Süleyman Şentürk’e hayat verecek doku örneği kampanyası Herne Belediyesinin de desteğiyle 25 Şubat 2024 tarihinde saat 13:00- 19:00 arası City Center, Bahnhofstraße 7/ HERNE adresinde yapılacak.
Doku tipleme kampanyasına 16- 55 yaşları arasında, kalp, hepatit, bağışıklık sistemi hastalıkları, AIDS, kanser gibi hastalıkları olmayan, sağlıklı her birey katılabilir. Doku tipleme için ağızdan bir çubukla alınan sürüntü yeterli oluyor.
DOKU ÖRNEĞİ VERDİKTEN SONRA NE OLUYOR?
Kampanya alınan tükürük örnekleri, Düsseldorf Üniversite Kliniği’nde doku tiplemesi yapılir. Bu veriler anonim bir şekilde (sadece yaş, cinsiyet ve doku özelliği) Üniversite tarafından Ulm kentindeki ZKRD – Merkezi İlik Bankası’na iletilir. ZKRD bu bilgileri Dünya İlik Bankasına iletir. Kök hücrelerin uyum sağlaması milyonda bir ihtimal olsa da imkansız değil. Aynı ırk ve soydan insanlarda uyum sağlama oranı daha yüksek olabiliyor. Yani bir Alman ile bir Türk arasında uyumlu ilik bulunma ihtimali, Türk ile Türk arasında uyumlu ilik bulma ihtimalinden çok daha düşüktür. Bu yüzden Türk vatandaşlarının daha yoğun katılımı bekleniyor. Maalesef Merkez İlik Bankası’nda fazla Türk bağışcı bulunmuyor.
Uyumlu kök hücre bulunduğunda, kayıt olunan kuruluş yani bu kampanyada Düsseldorf Üniversite Kliniği, örneği veren donör ile iletişime geçer ve kişi kabul ettiği takdirde geniş çaplı bir sağlık taramasından geçirilir, herşey uyumlu ise nakil gerçekleşir. Doku örneği veren kişi /donör işlemin her aşamasında bağış müsadesini geri çekme hakkına sahiptir. Muhabirce/HERNE