Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarır
Üroloji Uzmanı Operatör Dr. Mustafa Tosun Ditib-Altenessen Yeni Cami Gençlik Lokalinde ‘Prostat ve mesane kanserlerinin erken teşhisleri ve tedavileri’ konulu bir seminer verdi.
Dr. Mustafa Tosun sunumunda şu bilgileri verdi: “Prostatit: Prostat dokusunun iltihaplanmasıdır. Akut veya kronik olabilir.
Prostat kanseri, erkeklerde en çok görülen kanser türüdür. Erkeklerde kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Genellikle 50 yaşından sonra görülmeye başlar ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Hastalığın sebepleri arasında Yaş, genetik faktörler, aile hikayesi, ırk, hormonlar ve diyet, sayılabilir. Ailesinde prostat kanseri olan kişilerde görülme sıklığı daha fazladır. Mesela baba (+) (-) 1.3 kat risk artışı, kardeş (+) (-) 2,5 kat risk artışı söz konusudur.
Prostat kanseri çok yüksek oranda belirti vermemekle birlikte idrara çıkmada şikayetler, idrarın kanlı gelmesi ve bel-kemik ağrıları şeklinde kendini gösterebilir.
Prostat kanseri teşhisi için, parmakla rektal muayene tanı için şarttır. Normal olması prostat kanseri olmadığı anlamına gelmez. Bu yüzden PSA (kan değerleri) ve parmakla rektal muayenenin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Ve bunun sonucunda şüpheli bir durum varsa Transrektal Ultrason eşliğinde biopsi yapılarak tanı konulur. Bunun sonucunda da bu hastalıkta erken tanı ile hayatta kalma oranları oldukça yüksektir.
ALMANYADA YILDA 16 BİN VAKA GÖRÜLÜYOR
Hastalığın teşhisi sonrasında hastalığın durum ve derecesine göre hastaya önce ilaç tedavisi uygulanır. Prostat aşırı büyümüşse açık ameliyat olması gerekir. Ayrıca prostat büyüdüğü için mesane de (İdrar torbası) büyür.
Hem kadınlarda hem de erkeklerde mesane kanserinin sebeplerini ise şöylece sıralayabiliriz: Tütünlü mamüller kullanımı (sigara vb.) genetik yatkınlık, mesleki karsinojenler (Amine, kauçuk ve deri, tekstil , boya, kimyasal maddeler), kronik enfeksiyonlar.
Dağılım sıklığı; Almanya’da yılda 16 bin. Erkeklerde 5. sırada, kadınlarda ise 11. sırada yer almaktadır. Tüm ürolojik kanser türlerinde 2. sırada yer almaktadır. Hastalığın tekrarlanma olasılığı ise 75% düzeyindedir.
HASTA TAKİBİ ALMANYA’DA YAPILMALI
Mesane kanserlerinde en belirleyici bulguyu Ağrısız Makro yöntemi ve Sistoskopi mesane tümörü tanısında en kesin inceleme olup mutlaka yapılmalıdır.
Her iki hastalıkta da iyi huylu veya kötü huylu tümörler mevcuttur. Ağrısız kanamalarda hemen bir üroloğa görünmekte fayda vardır.
Hastalarımız bu iki hastalık türünde de çekingen davranışlar sergiliyorlar. Türkiye’ye kısa süreliğine gidenler orada başarılı doktorlarımıza muayene olabiliyorlar. Ancak yaşamlarını burada sürdürdükleri için hasta takibinin de burada daha iyi yapıldığını belirtmek isterim.
Karşılıklı soru cevap şeklinde geçen bilgilendirme semineri iki saatten fazla sürdü. Dinleyiciler tarafından çok faydalı bulunan seminer kış aylarında yine aynı salonda tekrarlanacak.
Dr. Mustafa Tosun kimdir?
1976 yılında Hamm’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Hamm’da bitirdikten sonra Münster Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Önce Dortmund’ta genel cerrahi ve travmatoloji sonrasında ise Essen Üniversitesinde üroloji bölümünde asistan olarak çalıştı. Ardından uzman operatör olarak üroloji ve onkoloji alanlarında bilimsel çalışmalar yaptı. Şu an Dortmund St. Josefs Hospital’de uzman ürolog olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda genç yaşlarından itibaren çeşitli STK da gönüllü çalışmalarda bulunan Tosun 2016 yılından beri Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği Genel Başkanlığı’nı yürütmektedir.
Muhabirce/Ünsal Gür- ESSEN