Haberler

Oniki aylık süreç

Merhaba dünya! Anne adayları bebeklerini hissettikleri andan itibaren bebekle ilgili her konuyu araştırmaya başlarlar. En itibar gören bilgiyi deneyimli annelerden öğrendiklerine inanırlar. Doğumdan sonraki aylarda bebeğin bakımı ve gelişim süreci hakkında yazılan makaleler sayesinde de anne, teoride ne yapacağını bilir. Bu yazıda 12 ayına kadar ulaşmış bir bebeğin gelişim ve bakım sürecini deneyimli bir anne gözüyle anlatacağım. Tek seferde okunabilecek kısa bilgiler ebeveynlere yol gösterecektir. Olağanüstü durumlar ve istisnalar konumuz dışında tutulacaktır.
Bebeğimiz doğduğu anda yenidoğan sağlık taramalarından geçirilir. Bunlar kilo boy ölçümü, kan grubu, kan şekeri testi, topuk kanı alımı, işitme görme taramalarıdır. Tüm bu kontrollerden sonra, annesiyle buluşur bebek.

İlk aylar

İlk ay günde 6-7 kere bezini değiştirmek gerekebilir. Yine ilk ay günün 20 saatini uyuyarak geçirirler. Bilinenin aksine bu dönemde bebek sık sık kucağa alınmalı, onunla konuşulmalıdır. Böylece kendini güvende hissedecektir. İkinci ayında artık agulamaya, gülmeye, ellerini keşfetmeye başlar. Üçüncü ayında başını dik tutmaya çalışır, nesneleri daha net algılar ve ayırt eder.

Dişler geliyor
Dördüncü ayında hareketleri çoğalır bununla birlikte gaz sıkıntısı azalır. Artık diş etleri kaşınmaya başlamıştır. Dişler çıkarken uzunca bir süre bebeği rahatsız eder. Salya, ısırma isteği, ağrı, huzursuzluk, iştahsızlık, ateş, kulak kaşıma, diş çıkaran bebeğin karşılaştığı sorunlardır.
Bu dönemde yapılması zorunlu aşıları bebeği daha çok etkiler. Ateşlenmesine neden olabilir. Bu durum üç gün içinde geçebilir bazen de hiç etkilemeyebilir.

Ek gıda dönemi
Beşinci ayında aşısı olmayan bebek rahattır. Altıncı ayında desteksiz oturma denemeleri başlar. Ek gıdaya kesinlikle başlanmalıdır bu ayda, sonrasında çocuklar yemeyi reddedebilirler. Altıncı ayında aşıları yoğundur. Aşıların, dişlerin, gaz probleminin etkileri geçene kadar bebekler de aileler de huzursuzdur. Anne baba bu süreçte olabildiğince pozitif ve sabırlı olmalıdır. Bebekler negatif enerjiyi hisseder ve huzursuz ortamlar onları daha çok hasta eder.

Sosyal hayata ilk adım
Yedinci ayında duyusal ve görsel yetenekleri gelişkindir. Müzik sesiyle ritim tutabilirler. Renkli objeler kitaplar, hayvanlar ilgilerini çeker. Sekizinci ayında aşıları yoktur, daha fazla heceleme tempo tutma zamanıdır.
Dokuzuncu ayında emeklemeye başlayan bebekler artık daha bağımsızdırlar.Kimisi sürünmekten erken bıkar, kimisi emeklemeden ayağa kalkmıştır bile. İlk adımı görmek anne baba için muhteşemdir. İlk adımlarla sosyal hayat başlar. Sosyal hayata karıştıkça mikrobik veya salgın hastalıklar da başlar.

Kalem kağıda merhaba
Onuncu ayında hala kalem ve kağıtla tanışmamışsa tanıştırılmalıdır. Kalem tutarak boş bir kağıda karalamalar yapabilir.Bu ayda saklambaç oynamayı çok severler.Onbirinci ayında top oyunları oynayıp gol atabilirler.Konuşulanları anlayıp söz dinlerler.Yinede kendi bildiklerini bir kez olsun yapmadan duramazlar.Bu ayda aşı yoktur.
Onikinci ayda artık ilk yaşına girmiştir.Bu aydaki aşıları haricinde onu mutsuz eden bir gelişme yaşamayan bütün çocuklar bir yaş bilgeliğine ulaşmıştır.

Elif Yeliz Yenigün/ Gebze

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu