Madur`u bilir misiniz?
Madur Dağı, Trabzon ilinin Köprübaşı ilçesinin en yüksek dağıdır. Rakımı 2742 metredir. Doğu Karadeniz kültürünün önemli bir öğesini oluşturan yaylacılık Madur Dağı'nın eteklerinde de yapılmaktadır. Yöredeki yaylacılık kültüründe ayrı bir yeri vardır.
En yakın yerleşim yerlerinden Madur Dağı'na tırmanmak yaklaşık 2,5-3 saat sürmektedir. 2000 metrenin üzerinde bulunan yaylalardan Madur Dağı'na çıkış havadaki oksijen miktarının azalması nedeniyle yavaş bir şekilde yapılmaktadır. Madur Dağı'na en güzel çıkış yolu Lişit Yaylası'ndandır. Dağın kuzey yamacında olan Lişit Yaylası'ndan Madur Dağı'na çıkarken ses verdiğinizde size yanıt veren kayalarla ve başında Türk bayrağı ile, yaylacılar tarafından Tek Mezar olarak adlandırılan sahipsiz bir mezarla karşılaşırsınız. Bu sahipsiz mezara Madur Dağı'na çıkan herkes durup dua eder.
Ayrıca yine Lişit Yaylası'ndan çıkarken Küçünoğlu Yaylası denen yerde I. Dünya Savaşı'ndan kalma Türk askerinin yerdeki çadır izlerini ve Rus askeri mezar yerlerini görebilirsiniz.
Madur Dağı'nı kuzey yamacında doğan Karasu adlı kaynak suyu ise yörede kutsal hale gelen ve Madur'a çıkan herkesin içmesi gerekli bir su kaynağı olarak görülür. Madur Dağına çıkış dağın güney cephesinden iki yoldan gerçekleştirilir. Bu yollar dağa çapraz olarak çıkar. Yarı yolda bir de kaynak suyu vardır. Yaylada yaşayan çocuklar Madur Dağı'na çıktıklarında erkekliklerini ispat etmiş sayılırlar. Cesaretlerinin bir göstergesi olarak bunu herkese anlatırlar.
Coşk ve Taşlı yaylarından Madur Dağı'na çıkmak yaklaşık 2 – 3 saat sürmektedir. Bu tırmanış biraz da alışkanlığa bağlı olarak daha erken veya biraz daha geç olabilir. Çünkü Madur Dağı'nın etrafında bulunan yaylalarda (~2300 metre yükseklikte) oksijen miktarı az, azot miktarı daha fazladır. Alışkın olmayan insanlar nefes almakta geçici olarak problem yaşayabilirler. Bu da tırmanışı geciktirebilir.
Eşsiz bitki florası
Madur Dağı'nın eteklerinde bulunan bitki florası Amerikalı ve Avrupalı uzmanların da dikkatini çekiyor ve ziyaret ediliyor. İlaç sektöründe kullanılan dünyada eşi olmayan bazı bitkiler de burada yetişmekte. Orkidenin değişik çeşitleri, yayla çayı, kırtıl, fındık otu, guguvaga (naturel mantar), ısırgan otu, vargit çiçeği, değişik papatyalar, v.b. gibi bir sürü bitki yaylada doğal olarak yetişmektedir.
Madur Dağı'nın etrafında hiç ağaç olmadığı için çimde yalınayak yürüyerek tırmanmanın sağlığa iyi geldiğine dair görüşler de vardır.
Yeşilyurt Yılantaş Yaylası'na kuş bakışındadır çok güzel bir görünüme sahiptir. 6 yıldır Sürmene ve Köprübaşı belediyelerinin geleneksel olarak düzenledikleri Madur Dağı Yayla Şenlikleri il ve il dışından gelen ziyaretçi akınına uğramakta. Şenliklerde yaylanın sisi ile tulum ve kemençenin ahenkli melodilerine horonla eşlik eden ziaretçiler gün boyu hem eğleniyor hem de kurulan pazarlarda yayla sakinlerine has ürünleri (tereyağı, pancar, yayla çayı, peynir süt vs.) satın alarak, yayla ekonomisine de katkıda bulunuyorlar. Her yıl ağustos ayının ilk haftası düzenlenen şenliklere yerel ve ulusal sanatçılar da destek veriyor.
Derleyen: Filiz Sancak
Kaynak: Wikipedia