Kentin Tezenesi: Neşet Ertaş
“Hep sen mi ağladın, hep sen mi yandın, Ben de gülemedim yalan dünyada, Sen beni gönlünce mutlu mu sandın, Ömrümü boş yere çalan dünyada”
***
Her dizesi yaşanmışlıkların en duygusal ifadelerle özeti olan türküleriyle halkın gönlüne taht kurmuş, türküleri dillerden düşmeyen halk ozanlarımızdan Neşet Ertaş, ölümünün dokuzuncu yıldönümünde çeşitli etkinliklerle yurt içinde yurt dışında anılırken, Almanya’da yaşayan gazeteci Yunus Ülger’in ozanla ilgili hazırladığı “Neşet Ertaş – Kentin Tezenesi“ adlı kitabı geçen eylül ayı sonunda Anı Yayıncılık tarafından yayımlandı.
30 yıldır aralıksız olarak yayıncılık yapan ve akademik kitaplar yayımlayan Anı Yayıncılık, çalışma alanına bu yıl Anı Kültür yayınlarını kattı. Yunus Ülger’in Neşet Ertaş kitabı, yayınevinin Anı Kültür alanında ilk yayınlarından birini oluşturuyor.
Kitapta, Ülger’in 2000 yılının başlarında Neşet Ertaş’la Almanya’da evinde yaptığı ve ilk kez yayımlanan söyleşilerle daha önce yayımlanmış söyleşiler de yer alıyor. Yunus Ülger kitabında, ozanın müziğini daha iyi anlamaya yönelik betimleyici ve açıklayıcı denemelerine de yer veriyor.
NEHİR SÖYLEŞİSİ YAZARDAN OKURLARA ARMAĞAN
Anı Yayıncılık, kitabı yayımlama gerekçesini, “20. yüzyılın halk ozanlarından olan Neşet Ertaş’ı çok daha yakından tanımak, yeniden onunla bağ kurmak isteyen yediden yetmişe tüm okurlara Neşet Ertaş’ı unutturmamak adına bu eser yayınlanmıştır. Neşet Ertaş’ı tanıyan ve söyleşiler yapan gazeteci Yunus Ülger, daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış “Nehir Söyleşisi“ni tüm okurlara armağan etmiştir. Anı Kültür olarak bu eşsiz eseri yayınlamaktan ve siz değerli okurlarımıza sunmaktan mutluluk duyarız” sözleriyle açıklıyor.
ÜLGER: SAĞLIĞINDA YAYIMLATMAK İSTERDİM
Yunus Ülger kitabı, Neşet Ertaş hayattayken yayımlatmayı çok istediğini, ancak bunun özel sebeplerle gerçekleşemediğini söyledi. Geç de olsa kitabının yayımlanmış olmasından büyü sevinç duyduğunu belirten Ülger, “Amacım, ozanın yaşamını çocukluğundan itibaren belgelemek, böylece ozanın daha iyi tanınmasına katkıda bulunmak ve araştırmacılara veri sağlamak” diyor.
Neşet Ertaş’ın müziği, sanat ve yaşam felsefesi hakkında da denemeler yazan Ülger, bu denemelerin Ertaş’ın müziğini anlamada bir giriş niteliğinde olduğunu belirterek, ozan hakkında şimdiye kadar birçok kitap yayımlandığını ancak, bu çalışmalarda ozanın müziğinin yeterince incelenmediğini söyledi.
Yunus Ülger kitapta ozanın müziği, yaşamı, dünya görüşü hakkında pek çok yeni ayrıntı olsa da, tüm soruların yanıt bulamadığını ancak “Bütün eksikliklerine karşın söyleşiler, Neşet Ertaş’ın birey ve sanatçı olarak tanınması ve anlaşılmasına katkı sağlayacaktır” diyor.