Hey Gidi Karadeniz dediler
Hey gidi Karadeniz dediler, Köln, Essen ve Frankfurt'u Karadeniz ezgilerine ve horona çağırdılar. Mekanlar doldu taştı, dinleyenler yerlerinde oturamadı, horonlar vuruldu. Hey Gidi Karadeniz konserlerini Almanya'ya taşıyan müzik direktörü Kemal Sahir Gürel, belkide bir ilki gerçekleştirdi; Türkiye'de Karadeniz müziğinin sevilmesinde önemli katkıları olan genç kuşak sanatçıları aynı sahnede bir araya getirdi.
Köln'den sonra, Essen'de, Katakomben'da sahneye topluca çıkan ve birbirinden güzel Karadeniz türkülerini seslendiren Selçuk Balcı, Apolas Lermi, Volkan Arslan'a kendisi de flüt- kavalla eşlik eden Gürel, amacının Karadeniz müziğini Almanya'da daha geniş kitlelere duyurmak bu alandaki eksikliği gidermek olduğunu ifade etti.
Karadeniz müziğinin genelde düğünlerde, salonlarda piyasa şartlarında icra edildiğini söyleyen Gürel, "Karadeniz müziğinin daha kaliteli bir şekilde ve şartlarda icra edilmesi için sanatçı arkadaşlarımıza teklif götürdüm, birlikte sahneye çıkmalarını önerdim, onlar da kabul ettiler ve böyle güzel bir çalışma ortaya çıktı" dedi.
Termik santral istemiyoruz
Köln ve Essen'deki konserlerinde birbirinden güzel eserleri seslendiren sanatçılara salon da eşlik etti ve ortaya mükemmel bir koro çıktı.
Selçuk Balcı, genç Karadenizli şarkıcıların paylaşımcı olduğunu, işlere ticari olarak bakmadıklarını ve aynı sahneyi paylaşmada da bir sorun görmediklerini belirtti.
Genç bir nesil olarak bizim, izleyiciye kaliteli müzik sunma ve doğamıza sahip çıkma gibi dertlerimiz var diyen Balcı "Biz hiçbirimiz Karadeniz de termik santrallar istemiyoruz. Çünkü biz o doğadan besleniyoruz, o doğaya bakarak bestelerimizi yapıyoruz" diyerek doğaya ve sosyal olaylara da duyarlı olduklarını vurguladı.
Genç sanatçı Apolas Lermi'de Almanya'ya sık geldiğini ve yurtdışında yaşayanların kültürel değerlere daha bağlı olduğunu Türkiye'deki gençlerinse Avrupa'ya daha çok özendiğini gözlemlediğini söyledi. Yeni kuşak Karadenizli müzisyenler olarak kendi duygularımızı kendi tarzımızla müziğe yansıtıyoruz diyen Apolas Lermi, bölgesel sorunlarla ilgilenmenin ve bunu dile getirmenin de sanatçının sorumlulukları arasında olduğunu söyleyerek, "Sanat sadece sahneye çıkıp insanları eğlendirmek değildir" dedi.
Tulumuyla dinleyenleri coşturan ve ilk kez Almanya'ya gelen Volkan Arslan da Puğar adlı ikinci albümünün de piyasaya çıkmak üzere olduğunu belirtti. 16 şarkının yer aldığı albümde sanatçınınkendisine ait 5 eseri var. Arslan, Karadeniz müziğine ilginin gittikçe arttığını belirterek, buna bağlı olarak da kemençenin yanısıra tulumun da artık Karadeniz müziğinde hakettiği yeri aldığını söyledi.
Hülya Sancak/ Essen