Güne Bakış
>>Lockdown bis zum 14. Februar – Bund und Länder haben sich bei ihren Beratungen auf eine Verlängerung des Lockdowns verständigt. Der Lockdown wird nach Informationen des ARD-Hauptstadtstudios bis zum 14. Februar verlängert, Gastronomie, Freizeiteinrichtungen und weite Teile des Einzelhandels bleiben damit geschlossen. Öffnung der Schulen ist noch ungewiss.
>>AB`deki yetişkin nüfusun yüzde 70`inin yaza kadar aşılanması hedefleniyor – AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, AB`deki yetişkin nüfusun yüzde 70`ini yaza kadar aşılamayı hedeflediklerini kaydetti.
>>Norveçli yetkililer: Ölümler aşıyla bağlantılı değil – Bloomberg’in haberine göre, Norveç`te bakımevinde kalan 33 kişinin Pfizer/BioNTech`in geliştirdiği koronavirüs aşısını olduktan sonra yaşamını yitirmesinin ardından yetkililer bu ölümlerin aşıyla bağlantılı olmadığını açıkladı. >>https://tr.sputniknews.com/avrupa/202101191043609390-norvecten-kovid-19-aciklamasi-olumler-asiyla-baglantili-degil/
>>Bir Türk şahıs sahte test sonuçlu belgesiyle uçağa binmeye çalıştı – Almanya`nın Bottrop kentinde Türk asıllı bir kişi, testi pozitif çıkmasına rağmen sahte negatif test sonucu içeren bir belge ile Türkiye`ye gelmek üzere uçağa binmek istediğii iddia edilid. Belgenin sahte olduğu ortaya çıkınca karantinada olması gereken adama, eşine ve çocuğuna uçuş izni verilmediği belirtildi.
>>Biden`ın yemin töreni: Trump kendisi için veda etkinliği planladı, Pentagon askeri törene karşı çıktı – Yarın seçimi kaybettiği rakibi Joe Biden`ın yemin törenine katılmayarak çok uzun süre sonra bir geleneği bozmaya hazırlanan ABD Başkanı Donald Trump, kendisi için bir veda etkinliği planladı. Trump`ın, etkinliği görkemli bir askeri törene çevirmek istediği, ABD Savunma Bakanlığı`nın (Pentagon) bu talebi reddettiği bildiriliyor.
GENEL
>>Almanya`da yabancı iş gücüne ihtiyaç artıyor – Almanya`da yapılan bir anket, şirketlerin nitelikli eleman sıkıntısının korona döneminde de sürdüğünü ortaya koydu. Uzmanlar yabancı iş gücünün giderek daha da önem kazanacağına dikkat çekiyor.
>>Ankara Anlaşması: Türkiye vatandaşları hangi AB ülkelerinde, nasıl oturum izni alabiliyor? – İngiltere`nin Avrupa Birliği`nden (AB) ayrılması sonrası tanınan bir yıllık geçiş sürecinin sona ermesiyle birlikte Türkiye vatandaşları için ülkede şirket kurarak oturum izni alma imkanı ortadan kalktı. Fakat buna olanak sağlayan Ankara Anlaşması, diğer AB ülkeleri için geçerli olmaya devam ediyor. >>https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55683905
>>Atina`nın 12 mil planı meclis gündeminde – Yunanistan`ın İyon Denizi`ndeki kara sularının 12 mile çıkarılmasına dair tasarı Yunan meclisinde görülmeye başlandı. Yunan hükümeti Ege`de benzer bir adım atma hakkını saklı tuttuklarını bir kez daha vurguladı. Türkiye, TBMM`nin 1995 yılında aldığı kararla Yunanistan`ın Ege`de kara sularını 12 mile çıkarmasını savaş nedeni sayacağını ilan etmişti.
>>AB`den dolara karşı euroyu güçlendirme planı – Avrupa Birliği, dolara bağımlılığı azaltmaya ve küresel ticarette euronun daha önemli bir rol üstlenmesini sağlamaya yönelik yeni plan hazırladı.
>>ABD`den Çin`e “soykırım” suçlaması – ABD Dışişleri Bakanı Pompeo görevini devretmeye bir gün kala yaptığı açıklamada, Uygurlara yönelik tutum nedeniyle Çin yönetimini “soykırım” yapmak ve “insanlığa karşı suç işlemekle” suçladı.
>>AİHM: Dilenciye hapis cezası insan hakkı ihlalidir – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bir şahısa dilencilik yaptığı için hapis cezası veren İsviçre’yi haksız buldu. Mahkeme temel ihtiyaçların karşılanması için dilenme hakkının engellenemeyeceğine hükmetti.
>>AİHM’den Atilla Taş kararı – AİHM 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklanan Atilla Taş’ın emniyet ve güvenlik hakkının ve ifade özgürlüğünün ihlâl edildiğine hükmetti.
>>Midilli`ye geçen 27 sığınmacı kurtarıldı – Türkiye`den botla Midilli Adası`na ulaşan 27 sığınmacı geceyi hava sıcaklığının sıfırın altında olduğu kıyıda geçirdikten sonra, Yunan sahil güvenlik güçleri tarafından kurtarıldı. Bir sığınmacı yaşamını yitirdi.
>>Tunus`ta halk sokakta, protestolar sürüyor – Tunus`ta Cuma günü başlayan ve ülkenin ekonomik koşullarının protesto edildiği gösteriler aralıksız sürüyor. Polis, 600`den fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
YAŞAM
>>WHO: Türkiye’de 2017`de 20 bin ölüm engellenebilirdi – Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uzmanları tarafından yayımlanan bir makalede, “Türkiye 2017`de tütün ve tuz tüketimiyle fiziksel hareketsizliği azaltma hedefini tutturabilseydi, 20 binden fazla ölüm engellenebilirdi” denildi.
>>Hollanda`da kanser hastaları yeni geliştirilen pahalı ilaçlara daha kolay ulaşabilecek – Hollanda`da kanser hastaları, yüksek maliyetleri nedeniyle yıllardır beklemede olan, çok sayıdaki yeni nesil ilaca artık daha hızlı ulaşabilecek.
>>Milano`da açık havada sigara içme yasağı – Milano Belediyesi`nin aldığı karara göre, halka açık park ve bahçeler, oyun alanları, mezarlıklar, stadyum ve otobüs duraklarında 10 metre mesafede başka insanların olması durumunda sigara içilemeyecek.
>>Rıdvan Dilmen: Mesut Özil`den bir Alex, bir Hagi beklemeyin – Fenerbahçe’ye gelen Mesut Özil`in oyun tarzı hakkında değerlendirmelerde bulunan Rıdvan Dilmen, “Mesut, stop pas yapar, kafa hep yukarıdadır. Bir Alex ve Hagi beklemeyin Mesut`tan, o kadar gol atamaz” dedi.
Muhabirce/DÜSSELDORF
Günlük haber seçkisinde yer alan haber başlıkları, çeşitli site ve ajanslardan orijinal haline bağlı kalınarak derlenmiş metin bölümleri olup içeriğe ilişkin hukuksal sorumluluk ilgili site ve ajanslara aittir.