“Eyaletimizin geleceğini sizin oylarınız belirleyecek”
Almanya’nın en kalabalık nüfuslu ve en büyük dördüncü Eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 15 Mayıs’ta seçimler var. Partiler seçim çalışmalarını hızlandırdı. Sosyal Demokrat Parti’nin KRV Eyalet Milletvekili Frank Börner, Türk toplumuna, dostluk ve anlayış için vereceğiniz her oy çok önemli diye seslendi:
“Entegrasyon konusu, biz sosyal demokratlar için her zaman özel bir önem taşımıştır. 2012 yılında Sosyal Demokratların liderliğinde Katılım ve Entegrasyon Yasası kabul edildi. Bununla, Kuzey Ren-Vestfalya’daki entegrasyon politikasının ilk yasal temeli atıldı. Bu bağlayıcı temel üzerine bir entegrasyon politikası için altyapı oluşturuldu.
Bu altyapıda neler var? Göçmen ailelerin çocuklarının ve gençlerin desteklenmesi için bölge müdürlükleri (RAA), entegrasyon ajansları ve soyal yardım çatı örgütlerinin desteklediği kültürlerarası merkezler, göçmen örgütleri gibi yapılanmalar bu altyapıyı oluşturan unsurlar arasında sayılabilir.
BİRİNCİ VE İKİNCİ NESLİN VATANDAŞLIĞA GEÇİŞİ KOLAYLAŞTIRILMALI
Türk- Alman İş Gücü Anlaşması’nın 60 yıldan fazla bir süre önce imzalandığını düşünürsek, 1961’deki ilk misafir işçiler ne yazık ki, bu Almanya’ya geliş ve entegrasyon yardımlarından bugün olduğu gibi yararlanamadılar. İlk nesil misafir işçiler dil sorunlarıyla, yabancı bir çevrede yeni bir iş ortamında farklı mantalitelerle mücadele etmek zorunda kaldılar. Onların dil kursları için zamanları yoktu, durmaksızın çalıştılar ve bizim bugünkü refah seviyesine ulaşmamıza büyük katkı sağladılar.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak, birinci ve ikinci kuşak misafir işçilerin Alman vatandaşlığına geçişinde kolaylık göstermek gerektiğini, normalde zorunlu olan B1 seviye testinden muaf tutulmaları gerektiğini düşünüyorum. Elbette dil, toplumun huzur içinde birlikte yaşaması için çok önemli bir anahtar görevi görüyor. Ancak bu insanlar artık 60 yıldan fazladır burada yaşıyorlar ve dil sertifikaları olmadan da buraya uyum sağladılar.
HEDEFİMİZ EŞİTLİKÇİ VE AYRIMCI OLMAYAN BİR TOPLUM
Ayrıca AB üyesi olmayan vatandaşlar için çifte vatandaşlığı ve yerel seçimlerde oy kullanabilme hakkını da destekliyoruz. Aynı şekilde bir ayrımcılıkla mücadele yasası da istiyoruz. Hedefimiz, eşit fırsatlara sahip bireylerle, ayrımcı olmayan bir toplumdur. Bu nedenle eyalet düzeyinde, ayrımcılık ve ırkçılığa karşı sistemli bir şekilde çalışacak bir ayrımcılıkla mücadele kurumuna ihtiyacımız var.
Tüm bunların, Türkiye kökenli vatandaşlarımıza/hemşehrilerimize haklarını vermek, hakettikleri saygınlığı kazandırmak için uygun önlemler olduğunu düşünüyorum. Ancak bu şekilde eşit konuma geliriz ve bu da toplumsal birlikte yaşama olumlu bir etki yapar.