Dinlerarası diyalog
Essen Dinlerarası İnisiyatif Grubu ile birlikte Nuh`un Gemisi Projesi kapsamında, (TAM) Türkiye ve Uyum Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof.Dr.Haci Halil Uslucan, Essen Belediyesi Uyum Merkezi Başkanı Dr. Helmuth Schweitzer, KİM-E Başkanı Muhammet Balaban, çeşitli sivil toplum kuruluşları dernek başkanları ve Essen halkının katılımıyla Katernberg Kon-Takt`ta bir konferans düzenlendi.
Essen halkı birbiriyle diyalog içinde
Açılış ve selamlama konuşmasını Dr. Schweitzer`in “Essen halkının birbirleriyle diyaloğa geçmelerini önemsiyoruz” sözleriyle başlattığı konferans, Prof. Dr. Uslucan`ın konuşmasıyla devam etti.
“Göçmen ailelerinin çocuk sayısının üçten fazla olduğunu, dindar olan ve olmayan ailelerin, çocuklarının kendi dinlerini öğrenmelerini istediklerini belirtmek istiyorum” diyen Prof. Uslucan “Şunu gözlemliyoruz ki, dini duygular gurbette daha güçlü ve kişisel gelişimde daha etkin. Yaşlılıkta dindarlık artıyor ve yaşlılar dinlerini yaşamaya daha çok önem veriyorlar. Dini terimleri hayatlarındaki sorunlara cevap ve bir açıklama bulmak için kullanıyorlar. (ör: kader, nasip, vebal gibi…)” dedi.
Çocuklara güven bazlı arkadaşlık ilişkisi kurulmalı
Birinci neslin müslümanlığını ve haklarını gerektiği gibi ifade edemediğini anlatan Uslucan, 3.neslin bunu artık başardığını söylüyor.
“Kendini büyüdüğü ailenin dini kültürüne ait hisseden bireyler olduğu gibi okuyup araştırarak-inceleyerek bir dine inananlar da mevcuttur. Bu bağlamda sonradan Müslüman olanların dinlerine daha bağlı olduklarını görmekteyiz. Gençlerin hayatlarında kimleri örnek model olarak aldıklarına iyi bakmak lazım. Filmlerin, dizilerin ve çeşitli oyunların cocuklar ve gençler üzerindeki etkilerine bakmak lazım. Dini değerler çocukluktan gençliğe geçiş döneminde etkin olan ilk gençlik yıllarında değil de yetişkinlik döneminde daha yerleşik bir hal alıyor.
Aileler üçüncü ve beşinci sınıf aralığında çocuklarının sorularına doğru, sade, net ve anlaşılır cevaplar verebilmelidirler. İletişim bozukluklarının neticesinde kendilerini ifade edemeyen gençler ve bireyler şiddete başvurabiliyor ve neticesinde de aile ve arkadaşlarını terk edebilmekte ve toplumdan uzaklaşabilmektedirler” diyen Prof.Dr.Haci Halil Uslucan, bu bağlamda STK`larla birlikte çocukların ve gençlerin sosyalleşebilmeleri yönünde çaba harcanması gerektiğini belirtti.
Prof. Uslucan çocuklara ve gençlere daha fazla sorumluluk verilerek onlara güven esasina dayalı arkadaşlık ilişkisi kurarak kişiliklerinin gelişmesine katkıda bulunulması gerektiğini de vurguladı.
Din dersini uzman öğretmenler vermeli
KİM-E Başkanı Muhammet Balaban da “İslam sevgi, barış ve kardeşlik dinidir. Gençlerimizin dinlerini dışarıda başkalarından değilde ailede doğru bilgilendirilmelerinin yanında din derslerinin okullarda işin uzmanı öğretmenler tarafından verilmesi gerekmektedir.
Şehrin üst düzey yöneticilerinin bu konulara daha fazla duyarlı olmalarını ve böylesine faydalı toplantılara katılarak daha fazla fikir sahibi olup bu konuda çaba sarfetmeleri gerektiğini düşünmekteyim” sözleriyle düşüncelerini ifade ettikten sonra sorular bölümünden sonra katılımcılar gruplara ayrılarak konu hakkındai duygu ve düşüncelerini paylaştılar.
Ünsal Gür /Essen