Haberler

Bölgelerde “Cami hizmetlerinde verimlilik” seminerleri verildi

Berlin, Hamburg, Hannover ve Nürnberg bölgelerinde din görevlilerine yönelik “Cami hizmetlerinde verimlilik” konulu seminerler yapıldı.

Berlin, Würzburg, Hamburg ve Delmenhorst DİTİB cami derneklerinde yapılan seminerlere; Berlin Başkonsolosu Ahmet Başer Şen, Hamburg Başkonsolosu Mehmet Fatih Ak, Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay, Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya, DİB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Yurt Dışı Türkler Daire Başkanı Kazım Türkmen, DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, DİTİB Genel Sekreteri Dr. Bekir Alboğa, Din Hizmetleri Ataşeleri Bilal Öztürk (Berlin), Cahit Küçükyıldız (Hamburg) ve Mümin Şener (Nürnberg), Würzburg Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Adolf Bauer ile bölge din görevlileri, eyalet birlikleri, gençlik birlikleri başkan ve yöneticileri katıldı.

Saldırılar üzücü

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan Nürnberg bölgesi din görevlilerinin katıldığı seminerde Würzburg Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Adolf Bauer katılımcılara teşekkür ederek başladığı  konuşmasında “Değişik dinlere, kültürlere açık ve değişik din derslerinin verildiği, huzur ve barış şehridir Würzburg. DİTİB işbirliği ile bir çok etkinlik düzenlemekteyiz. 2. Dünya savaşı sonrası burayı birlikte inşa ettik. 1300 yıllık dünya şehri olan Würzburg’un ayağa kalkmasında sizlerin katkıları büyük olmuştur” dedi.

Berlin, Hamburg, Hannover ve Nürnberg`te düzenlenen programlarda cami hizmetlerindeki başarının cami dışı günlük hayatı da olumlu yönde etkilediğini ifade eden Din Hizmetleri Ataşeleri Bilal Öztürk (Berlin), Cahit Küçükyıldız (Hamburg), Yusuf Ay (Hannover) ve Mümin Şener (Nürnberg) fedakarca çalışan din görevlilerine teşekkür etti.

Batı`da İslam olgusuna değinen Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya, “Camilere yönelik üzücü saldırılar devam ediyor. Bu hareketler İslam‘ın bilinmediğindendir. Batı`da İslam olgusunu değiştirmek için kendimizi iyi tanıtmalıyız ve anlatmalıyız. Gençlerimizin üzerine eğilmeli ve durmalıyız. Ailelerle temas içerisindesiniz, sorunlu vakaları bilelim, birlikte çözüm üretelim“ dedi.

Konsolosluklardan çalışmalara destek
Aile ve çocuk mağduriyeti üzerinde duran Hamburg Başkonsolosu Mehmet Fatih Ak da, “Yurtdışında yaşayan Türkiye kökenliler olarak geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize dilimizi, inancımızı ve her türlü kültürel mirasımızı aktarmak için çaba sarf ediyoruz. Başkonsolosluk olarak aile ve çocuklarımızın mağduriyetinin önlenmesi için her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi.

DİTİB derneklerinin farklı vizyonu olması gerektiğini söyleyen Hannover Başkonsolosu Mehmet Günay, “DİTİB milli ve dini değerlerin yaşanması ve yaşatılmasının yanında, derneklerin faaliyet gösterdiği şehirlerde yerel makamlarla işbirliğini içerisinde olmalı. Özellikle, benim de çok önem verdiğim eğitim alanında gençlerimizin hem mesleki, hem de akademik eğitim almaları konularında yapmış oldukları projeleri, imkanlar ölçüsünde destekliyorum” dedi.

Berlin Başkonsolosu Ahmet Başer Şen yaptıkları konuşmalarda gençlerin üzerinde durulması gerektiğini vurgulayarak şunları ifade etti: „DİTİB Almanya’daki vatandaşlara çok değerli hizmetler veren bir kurumdur. Din görevlileri vatandaşlarımızla iç içe olduğu için bu konulara daha hakimdir. Türkçe dil dersinden eğitim meselesine kadar her konuda toplumumuza daha iyi hizmet yolunda birlikte yapacağımız çok işimiz var“dedi.

DİB: Müslümanlara sahip çıkmalı

Berlin`deki seminere katılan Yurt Dışı Türkler Daire Başkanı Kazım Türkmen, D.İ.B. hizmetlerinin artarak devam ettiğini belirterek, Uluslararası İlahiyat ve İmam Hatip Programları hakkında bilgi verdi. Başkanlığın dünyanın 80 ülkesine hizmet götürdüğünü söyleyen Türkmen, dünyanın her kıtasından da taleplerlerin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mehmet Görmez’in “Bizim işimiz din görevliliği değil, din gönüllülüğü ile yürür” sözünü nakleden Türkmen, “Kişi kardeşiyle ve dostluklarıyla zengindir. D.İ.B. olarak tarihi sorumluluğumuz çerçevesinde Müslümanlara sahip çıkma gerekliliğine inanıyoruz ve dünyadaki bütün dini liderlerle toplantılar yapıyoruz. Türkiye’nin İslam yolu dünyaya barış getirecek bir yoldur” dedi.

Berlin, Hamburg, Hannover ve Nürnberg bölgelerinde din görevlilerine yönelik yapılan seminerlerde istişarenin müminlerin en önemli vasfı olduğunun altını çizen DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, “Toplantının amacı fikir alışverişi açısından konuların müzekeresi ve istişare edilmesidir. İstişare müminlerin en önemli vasfı ve Kur’an-ı Kerim’in emridir“ dedi.

Din görevlilerinin birleştirici ve bütünleştirici İslam şuurunu geliştiren konumda olmaları gerektiğini vurgulayan Aşıkoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Dernek, görevliler, yöneticiler, eyalet birlikleri, genel merkez gibi bir bütünü oluşturan ve birçok unsuru olan bir camiayız. Burada yaşayan Müslümanlara dini alanda ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olan binlerce gönüllü insanlarımız var.  Daha da güzel çalışmalar ve gelişmeler için işbirliği ve koordinasyon kadar, anlayış ve duygu birliği de çok önemlidir. Din hizmetinde din görevlisinin fonksiyonu çok önemlidir. İhlas ve samimiyetle bilgilerimizi birbirimizle paylaşacağız. Ortak akıl ve ortak irade oluşturacağız. İslam düşmanlığı, cami saldırıları, ayrımcılık bunlara karşı tek vücut olmaya çalışacağız. Cemaatimizi bu gibi etkenlerden demolarize ortamlarından kurtarıp, güzel irşad ile olaylar karşısında irade göstermelerini sağlayacağız. Çünkü bizler barış dininin, sevgi dinin mensuplarıyız, barış peygamberinin ümmetiyiz.

Biz bu görevleri yerine getirirken yaşadığımız toplumun kurallarına, inançlarına da saygıda asla kusur etmedik, etmeyeceğiz. Kendimizi doğru anlatmalı ve doğru tanıtmalıyız. Biz nasıl inanç değerlerimize saygı bekliyorsak, içinde yaşadığımız toplumun değerlerine de aynı şekilde saygı göstermeliyiz ve gösteriyoruz. Kültürümüze sahip çıkacağız, değerlerimizi çocuklarımıza öğreteceğiz. Çünkü kültür ve değerleri olmayan toplum yok olmaya mahkumdur. Kültür önemli bir unsurdur, dil ortak bir değerdir, inanç gelenekler örf, adet ve saygının aktarımı önemlidir. Kadınlarımız, gençlerimiz ve çocuklarımız bizim için son derece önemli. Kadınlarımız önemlidir, İslam’ı anlatırken, haccı anlatırken Hz. Hatice’yi, Hz. Meryem’i anlatmalıyız. Almanya’da yeni açılan ilahiyatlarla, Türkiye’deki uluslararası ilahiyat fakültelerine gençelerimizi yönlendirelim, teşvik edelim.”

Muhabirce/ Almanya

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu