Haberler

Avrupa`da Türkçe gazeteciliğin önemi

Konuşmacılar "Demokrat olan her gazeteciye, bağımsız meslek örgütümüz Avrupa Türk Gazeteciler Birliği`nin (ATGB) kapıları  açıktır" dediler. Avrupa'daki Türkçe gazetecilik, TV 10 kanalında Zeynel Gül'ün hazırlayıp sunduğu  "Gündem 10" adlı programda masaya yatırıldı.

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) II. Başkanı Attila Azrak, Genel Sekreteri Fuat Ateş ve üyesi Adil Yiğit'in konuşmacı olarak katıldığı programda Türkçe iletişim dilinin yaşatılmasında medyanın önemine de işaret edildi.

Azrak: Öncelik yaşanan ülkede

Canlı yayının konuklarından ATGB II. Başkanı Attila Azrak, Türkiye'den haberlerin yayınlarda yer alması gerektiğini söylerken, "Ancak Türkçe yayıncılık yapılacaksa, gazetecinin öncelikli görevinin yaşadığı Avrupa ülkesinin haberlerine ağırlık vermesi olduğunu düşünüyorum" dedi.

Ateş: Türkçe gazetecilik gerekli

ATGB Genel Sekreteri Fuat Ateş de iletişim dili Türkçe'nin Avrupa'da gerilemesinden duyduğu kaygıya vurgu yaparak "Kültür dili Türkçe siyaseten geriletiliyor. Oysa her iki dili yani anadilini ve yaşadığı ülkenin dilini iyi konuşanların daha başarılı olduklarını biliyoruz. Avrupa'da Türkçe gazetecilik bu noktada son derece önemli ve gerekli" dedi.

Azrak: Türkçe yayıncılık yapılacaksa, gazetecinin öncelikli görevinin yaşadığı Avrupa ülkesinin haberlerine ağırlık vermesi olduğunu düşünüyorum" diyor (Soldan 2.) Yiğit: Avrupalı Türkler gazete çıkarabilir

Gazeteci Adil Yiğit ise Avrupa'daki Türk gazetecileri, biraraya gelerek haber akışında bir havuz oluşturmaya davet etti. ATGB üyesi Yiğit "Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde son derece başarılı ve köklü Türkçe yayınlar yapan yerel gazeteler, internet gazeteleri mevcut. Bu gücü birleştirirsek, çok daha güçlü olabiliriz. Neden Avrupalı Türkler biraraya gelip bir gazete çıkarmasın?" sorusunu yöneltti.

ATGB demokrat gazetecileri bekliyor

Konuşmacılar Azrak, Ateş ve Yiğit programın sonunda ekrandan Avrupa'daki Türk gazetecilere seslenerek "Demokrat olan her gazeteciye, bağımsız meslek örgütümüz Avrupa Türk Gazeteciler Birliği'nin (ATGB) kapıları  açıktır" dediler.

Öte yandan basın özgürlüğü ihlallerinin de konuşulduğu programda Türkiye'de 7 bin gazetecinin işsiz olduğu, gazetecilerin 2016 yılında toplam 2 bin 229 yıl hapis cezasıyla yargılandığı da vurgulandı.

Zeynel Gül programı "Gazetecilerin sadece gazetecilik yaptığı için cezalandırılmadığı günlerde buluşmak üzere" sözleriyle kapattı.

Işın Toymaz/ Stuttgart 

Redaksiyon: Hülya Sancak

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu