Haberler

Alternatif: Türkiye`de yüksek öğrenim

Metin Demirtürk Türkiye`nin çok tercih edilen vakıf üniversiteleri Almanya`da, Almanyalı Türklere eğitim sektöründe Türkiye alternatifini tanıttı.

(Yüksek Öğrenim Kurumu) YÖK’ün her yıl açıklamış olduğu rakamlara göre uluslararası öğrenci sayısı son üç yılda iki katta daha fazla artarak 100 bin sınırına yaklaştı. Aynı şekilde Türkiye’de bulunan üniversitelerde öğrenim gören yabancı uyruklu öğretim eleman sayıları da düzenli bir şekilde artış göstererek 3 bini geçti.

En çok öğrenci Türkmenistan ve Azerbaycan`dan

Türkiye`ye yabancı öğrenci gönderen ülkeler arasında Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Afganistan, Kırgızistan, Yunanistan, Almanya gibi ülkelerin yanısıra Afrika ülkeleri de bulunuyor.

 Almanya`nın Düsseldorf kentinde Düsseldorf Türk Birliği (DTB) tarafından organize edilen toplantıya veliler, STK temsilcileri, öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Dezavantajlar var

Avrupa’da Yükselen Değer: Türkiye’de Yüksek Öğrenim toplantısıDTB Başkanı Metin Demirtürk toplantıyla ilgili olarak, Almanya`da yaşayan Türk kökenlilerin yerel yönetime katılım konusu başta olmak üzere belli başlı konularda dezavantıjlı olduğunu belirterek, eğitim ve öğrenimde fırsat eşitliğinde de sorunlar olduğunu vurguladı. Özellikle Türkiye`de yüksek öğrenim konusunun bir alternatif olarak düşünülebileceğini ve bu bağlamda böyle bir bilgilendirme toplantısının önemli olduğunu ifade eden Şentürk, bilgilendirme toplantısına katılanlara teşekkür etti.

T.C.Düsseldorf  Başkonsolosluğundan Konsolos Rıfat Kartal da eğitim konusunda Türkiye`nin atılımlar yaptığını, Avrupa`da vatandaşların belli sıkıntılar yaşadığını bu yüzden alternatiflere bakmanın faydalı olabileceğini ve Türkiye`deki eğitim kurumlarının da bu bağlamda seçenekler arasında olabileceğini ifade etti.

Üniversiteler Almanya`dan öğrenci bekliyor Berlin merkezli, eğitim danışmanlık servisi sunan Trucas Türkiye`de öğrenim görme koşullarını ve Türkiye`deki üniversiteleri tanıtan seminerler, toplantılar ve fuarlar düzenliyor.

Geçen hafta başında da Berlin, Düsseldorf ve Köln kentlerinde, Türkiye`den İstanbul Aydın Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi`nin temsilcileriyle “Avrupa’da Yükselen Değer: Türkiye’de Yüksek Öğrenim” başlıklı bilgilendirme toplantıları düzenledi. Toplantılara ilgi yoğundu.

Almanya`dan gidenlere özel imkanlar

Düsseldorf`ta yapılan toplantıda, Türkiye’nin son yıllarda yükseköğrenimin uluslar-arası-laşması kapsamında yaptığı çalışmalar, Türkiye`deki vakıf üniversitleri, uluslararası öğrenciler ve yurtdışında yaşayan Türkler için özel imkanlar anlatıldı, Türkiye`de öğrenimin AlmanyalıTürk gençleri için bir imkan olduğu vurgulandı.

İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Ömür Ceylan, vakıf üniversitleri ile devlet üniversiteleri arasındaki farklari ve imkanları anlattı.  Almanya’dan Türkiye’ye gelen uluslararası öğrencilerin dil, bilgi, kültür ve deneyim aktarımı ile ülkemize büyük katkı sağladığının belirten Ceylan, Türkiye`ye öğrenim için gelenlere devlet üniversitlerinin ve kendilerinin de burs verdiğini belirtti.

Gymnasium diploması olanlar sınava girmeden üniversitelere kayıt yaptırabiliyorlar, öğrenim harçları ödemesinde de kolaylıklar sağlanıyor.

Kampüslerde uluslararası bir ortam var

Prof. Dr. Ömür Ceylan- IKÜ Kuzey Afrika, Rusya, Sibirya, Orta Asya gibi dünyanın pek çok yerinde temsilcilikleri olduğunu belirten Prof.Dr.Ömür Ceylan, Türkiye`de 90 ülkeden 70 bin öğrencinin olduğunu belirterek bunlar arasında Almanya`dan daha çok öğrenci gelmesini istediklerini vurguladı.

Dünyada devlet üniversiteleri, özel üniversiteler, vakıf üniversiteleri olmak üzere üç grup üniversite olduğunu belirten Prof. Ceylan, bunların arasındaki farkları anlattı.  Türkiye`de 130`u aşkın devlet üniversitesi olduğunu belirten Ömür Ceylan, kendilerinin vakıf üniversitesi olduğunu ve devletten destek almadiklarını ifade etti. Ceylan Türkiye`de özel üniversite bulunmadığını da belirtti.  Uluslararasi olabilmenin ana koşulları arasında yabancı öğrenciler ve yabancı öğretim elemanları olduğunu ifade eden Prof. Ceylan, Almanyalı Türk öğrencilerin üniversite tercihlerinin Türkiye olması için çalıştıklarını belirtti.

Diplomalar uluslararası düzeyde tanınıyor

İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Direktör Yardımcısı ve Aydın TÖMER Müdürü Selman Arslanbaş ise,”Son 3 yılda Almanya’dan Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenci sayısı 3-4 kat arttı. Bunda Türk üniversitelerinin son yıllarda yapmış olduğu nicel büyümenin etkisi büyüktür. Bunun yanı sıra Almanya’da yaşayan Türk ailelerin sosyo-kültürel ve yaşanan global ekonomik daralmalardan kaynaklı problemlerinin bu dönüşü tetiklediğini düşünmekteyim. Almanya, yakın zamanda Türkiye’ye en çok uluslararası öğrenci gönderen ülke konumuna yükselecektir. Bunda Türk kökenli öğrencilerin sahip oldukları çift dil becerileri, uluslararası kültür deneyimleri ile birlikte Türkiye’den alacakları diploma ile dünyanın her yerinde kariyer yapma fırsatlarının olması etken nedendir” dedi.

Selman Arslanbaş- İAÜ Biz Türkiye`nin yüksek öğrenimde bölgenin çekim merkezi olmasını istiyoruz. Amerika ve Çin bu sektörde lider konumunda diyen Arslanbaş, uluslararası üniversitelerin ülke ekonomisine oldukça büyük katkı sağladığını da belirtti.

İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi`nin uluslararası diploma veren vakıf üniversitelerinin başında geldiğini ve çok tercih edildiğini anlatan Selman Arslanbaş, Almanya`dan daha çok öğrenci gelmesi içın bir sosyal sorumluk projesi gibi herkesin katkı sunması gerektiğini de belirtti.

Sınavsız AB standartlarında üniversite eğitimi

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Ofis Müdürü Erbay Şirin Türk üniversitelerinin uluslararası öğrenci kabul edebilmeleri için yapılan yasal düzenlemelerin, sınavsız üniversite şansının önemli avantajlar olduğunu belirterek, Türkiye`de yüksek öğrenimin Almanyalı Türk öğrenciler için bir alternatif olduğunu anlattı.  Almanya`da yüksek öğrenim gören öğrencilerin azlığına da dikkat çeken Erbay Şirin, Türkiye seçeneği konusunda öğrencilerle velilerle konuşmak arzusunda olduklarını ve Türkiye`ye daha çok öğrenci istediklerini kaydetti.Erbay Şirin- BAU

Şirin, bunun için Almanya`ya geldiklerini ve vakıf devlet farkı gözetmeksizin, tüm üniversitelerin birer alternatif olduğunu vurguladı. Devlet üniversitelerinin ciddi anlamda öğrencilere desteği olduğunu belirten Erbay Şirin amaçlarının, Türkiye`deki yüksek öğrenim olanaklarından Almanyadaki Türkleri haberdar etmek, doğru bilgilendirmek ve Türkiye`de öğrenim görmelerini sağlamak olarak özetledi.

Sonuç

Türkiye`de yüksek öğrenim programına ilgi yüksekti Üç vakıf üniversitesinin bilgilendirme toplantısı gayet verimliydi, ilgi yoğundu. Artik hiçbirşey eskisi gibi değil Türkiye`de. Vakıf üniversiteleri modern eğitim grenim koşllarında öğrencilere eğitim verirken, uygulamalı eğitimle de iş piyasasına hazırlıyor. Ayrıca Almanya`da iyi yabancı dil öğrenerek Türkiye`ye gidenlerin iş piyasasında avantajları da fazla.

İlgi duyan öğrenciler, üniversitelerin uluslararasi öğrenci sayfalarını inceleyebilir  ya da Berlin merkezli Trucas`tan bilgi alabilir.

Hülya Sancak/ Düsseldorf

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu