Haberler

Almanlar`dan “hayırlı ramazanlar”

KRV (Kuzey Ren Vestfalya) Eyaleti Çalışma Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider Ramazan ayı dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Nasıl ki İslam Almanya'ya aitse, Ramazan da NRW'ye (Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin Almanca kısaltması) aittir diyor.

Mesajda, Ramazan ayının Müslümanlar için anlam ve önemine dikkat çekilirken, KRV Eyaleti'nde yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Müslüman'a da vurgu yapılarak, bunların yarıya yakınının aynı zamanda Alman vatandaşı olduğunun altı çiziliyor.

Toplumun bir parçası ve zenginlik

Bakan Schneider mesajında, Almanya'daki dini cemaatlerin gelenek ve göreneklerinin de içinde yaşanılan toplumun bir parçası olduğunu ve bir zenginlik olduğunu belirtiyor. Kendisinin de pek çok davet aldığını ve memnuniyetle çeşitli iftarlara katılacağını belirten Schneider, Müslümanların, Müslüman olmayanları da iftara davet ettiklerine işaret ederek, bunun Müslüman olmayanların Müslümanları tanıması ve anlaması ve kaynaşması için de bir vesile/şans olduğunu söylüyor.

Almanya değişiyor

İslam dininin ve dolayısıyla da bu dine ait ögelerin Alman toplumunda "varlığının" kabul edilmesinin tarihi hiç de o kadar eski değil. Daha bir kaç yıl öncesine kadar ne İslam din derslerinin okullarda okutulmasından, ne İslam dininin Almanya'nın bir parçası olduğundan, ne de Ramazan'ın toplumun bir parçası olduğundan, iftarlardan söz ediliyordu. Artık değişim gözle görülüyor, Alman siyasetçilerden bu değişimi kabullenmek istemeyenler olsa da, bir önceki Cumhurbaşkanı C. Wulff gibi siyasetçiler "İslam Almanya'nın bir parçasıdır" (2010) diyerek gerçeği dile getirebiliyorlar.  

Uyum Bakanı SPD'den. Yalnızca o değil, Hristiyan Demokratlar (CDU) da Müslümanların Ramazan'a verdiği önemi ve değeri anlamış durumda. Onlar da en üst düzeyde Ramazan'ı kutluyor, bölgelerinde partilerinin uyum sözcüleriye (genellikle Türk kökenli milletvekilleri oluyor), iftar yemekleri düzenliyor bir şekilde, aidiyet duygusunu yerleştirmeye çalışıyorlar.

Almanya'da özellikle Kuzey Ren Vestfalya eyaleti, hem nüfus yoğunluğuyla, hem de İslam din derslerini ilk uygulamaya koyan, İlk uyum bakanlığını kuran, uyum yasasını yürürlüğe koyan, meclisine Müslümanlar için ibadet yeri ayıran, yanılmıyorsam meclisinde ilk kez iftar yemeği geleneği başlatan bir eyalet olarak dikkat çekiyor, bir bakıma örnek teşkil ediyor.

Diğer eyaletlerde nasıl bilmiyorum ama kendi yaşadığım Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki çalışmalardan memnunum. Bir şekilde yayımladıkları mesajlarla özünde "Hayırlı Ramazanlar" dileyen siyasetçilere de teşekkürler…

Hülya Sancak/ Düsseldorf

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu