8 Mart: Emekçi kadınlar günü
Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Çıkış hikayesi biraz karışık, kimi söylenceler Sovyetler'deki Şubat Devrimi'ni (Mart), kimileri Amerika'daki işçi kadınların eylemlerini çıkış noktası alıyor. 19.yy olabildiğince hareketli. Sanayi devrimi işçi hareketlerini, toplumsal hareketleri beraberinde getiriyor.
Kadınlar gününün çıkış yeri neresi olursa olsun, bu günün, uluslararası bağlamda kadın hak ve özgürlükleri için kadınlara adanmasında emekçi ve sosyalist kadınların etkisi ve katkısı çok net.
Burada da, Alman sosyalist, aktivist, devrimci, kadın hakları savunucusu Clara Zetkin'i anmak gerekiyor çünkü Clara Zetkin, 1910 yılında Kopenhang'ta düzenlenen II. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda herhangi bir gün belirtmeden kadınlara özel uluslarlararası bir gün ilan edilmesi için girişimde bulunuyor.
Fikir anası ABD'li sosyalist kadınlar
Amerika Sosyalist Partisi (SPA) üyesi kadınlar, 1908 yılında, kadınların seçme ve seçilme hakkı için bir mücadele başlatıyorlar Ulusal Kadınlar Komitesi'ni kuruyorlar. 1909 da ilk defa kadınlar günü Amerika'da başarıyla gerçekleştiriliyor, tüm kadın hakları savunucuları, sosyalistler, hep birlikte kadınların seçme hakkı için kalabalık mitingler yapıyorlar.
Amerikalı sosyalist kadın öğretmen May Wood-Simons bu çalışmalarını Kopenhag'taki Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferası'na taşıyor. Alman sosyalist kadınlar Clara Zetkin, Käte Duncker da konuyu gündeme taşıyarak sonuç bildirgesinde, devrimci emekçi sınıfın kendi ülkelerinde, ilk etapta kadınların seçme hakkı için başlattıkları mücadelenin uluslararası bir karakter kazanması gerektiğini belirtiyorlar, çalışmaların başlaması için girişimde bulunuyorlar.
Avrupa'da ilk kadınlar günü
Danimarka, Almanya, Avusturya, Macaristan ve İsviçre'de ilk kadınlar günü 19 Mart 1911'de kutlanıyor.
1977 yılında da "8 Mart" Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak kadınlar günü olarak ilan ediliyor ve hemen hemen tüm dünyada Uluslararası Kadınlar Günü olarak kutlanıyor.
Derleme/ Muhabirce
Kaynak: Wiki/FES/BPB