26 Mayıs`ta oyumuzu kullanalım
Avrupa ülkelerinde 5 yılda bir yapılan parlamento seçimlerinde geri sayım başladı ve seçimler 23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. AP seçimleri ülkelere göre değişiklik göstersede başta Avusturya ve Almanya olmak üzere bir çok ülkede seçimler 26 Mayıs tarihinde yapılacak.
Seçimlerde nispi temsil sisteminin farklı verziyonları uygulanıyor. Bazı ülkelerde partiye oy verilirken, bazı ülkelerde adaylara oy vermek mümkün. Avrupa ülkelerinde yaşayan seçme ve seçilme hakkına sahip yaklaşık 400 milyon seçmen sandığa gidiyor olsada seçimlere katılımın düşük olması dikkat çekmekte. Bilindiği gibi 2014 yılında yapılan seçimlerde katılım oranı yüzde 42,6`lara kadar düşmüştü.
Avrupa Parlamentosu ülkelerin nufuslarına göre oluşmakta. En fazla nufusa sahip Almanya Avrupa Parlamentosu`nda 96 milletvekili ile, en küçük ülke Malta ise 6 milletvekiliyle temsil edilmekte. Avrupa Parlamentosu`na seçilebilmek zor gibi görünsede barajın olmaması küçük siyasi oluşumları umutlandırmakta. Seçilme barajı olmasada, seçimlere katılabilme kriterlerine uygun olanlar seçim listelerinde yer alacaklar.
Almanya`da büyük umutlarla göçmenlerin öncülüğünde kurulan partilerden AD- Demokraten ve kuruluşu `büyük talihsizlik` olarak yorumlanan ve hukukçu Fatih Zingal`in öncülüğünde kurulan Göçmenler için Alternatif oluşumu 4 bin imza toplayamadıkları için `Avrupa treni`nden inmek zorunda kaldılar! Göçmenlerin öncülüğünde kurulan partilerden sadece Yenilik ve Adalet Birliği Partisi (BIG) Federal Seçim Komisyonu`nun açıkladığı listede yer alabildi. Daha önce yapılan açıklamalarda Yenilik ve Adalet Birliği Partisi`nin 5295 imza toplamayı başardığı dile getirilmişti. Avrupa Parlamentosu için ilk sıradan aday gösterilen BIG Partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız 13 farklı kültür ve ülkelerden gelen adaylarla AP seçimlerinde mücadele edeceklerini belirtirken, seçme hakkına sahip Türk kökenli seçmenlerin sandığa gitmesini istedi. Ağırlıklı olarak NRW eyaletinde çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını dile getiren Haluk Yıldız, AP seçimini göçmenler için önemli bir fırsat olarak değerlendirdi.
Mayıs ayı içinde siyasetin ne kadar ısınacağını hep birlikte göreceğiz. SPD,CDU,Yeşiller gibi ana akım partileri de Türkiye kökenli seçmenlerin oylarına talipler. Her ne kadar BIG Partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız, Almanya`daki siyasi partilerin göçmenleri temsil etmesinin mümkün olmadığını savunsada, başta Sosyal Demokrat Partisi (SPD) gibi partiler Türkçe broşürler bastırarak,Türk kökenli seçmenlerin oylarına talipler.
Yazının başında da belirttiğim gibi Avrupa Parlamentosu seçimlerine çokta fazla ilgi gösterilmemekte! Son dönemlerde seçimlere katılım oranının periyodik olarak düştüğü görülmekte. 2014 yılında ise yüzde 42`yle en düşük katılım oranını yaşadı.
Ana akım partileri belli bir seçmen oranına sahipler. Nasıl bir başarı, yada başarısızlık elde edeceklerini kamuoyu yoklamalarını baz alarak tahmin etmek mümkün. BIG Partisi gibi partilerin ise ne yapacakları, elde edecekleri oy oranı merak edilmekte. Genel başkan Haluk Yıldız`ın tek başına mücadelesinin getirisi ne olacak bekleyip göreceğiz. Almanya`da seçime katılıyor olunmasına rağmen BIG Partisi`nin bazı üyelerinin Türkiye odaklı politikalar yapıyor olmalarının etkisini 26 Mayıs akşamı görme şansımız olacak. Sırf Avrupa`daki göçmenlerin yaşadığı günlük sorunlar ve çözüm önerileri tartışılsa ve kamuoyuyla paylaşılsa inandırıcı bir çalışmanın içinde olunsa olumlu yansımalarının olacağını düşünüyorum.
AP seçimleriyle ilgili son söz olarak şunu söylemek mümkün: Siyasetle uğraşmıyor olsakta,farklı partilere gönül vermiş olunsa bile 26 Mayıs tarihinde sandığa gitmek ve çevremizdekileri de teşvik etmek görevimiz olmalı.