HERTEN– Almanya’da Türkçe dersleri, seçim hakkı, çifte vatandaşlık gibi Türk toplumunu yakından ilgilendiren konularda yaptığı çalışmalarla tanınan eğitimci-yazar Bahattin Gemici, “Hasanoğlan Ateşiˮ adlı yeni kitabında mücadele ve derslerle dolu yaşamından kesitler sunuyor. 380 sayfadan oluşan kitap Ankara’da Ürün Yayınları’ndan çıktı.
Ankara – Nallıhan’da doğan bir çocuğun binlerce kişi arasından Hasanoğlan Atatürk İlköğretmen Okulu’nun parasız yatılı sınavını kazanarak öğretmenliği özümsemesi ve ardından sürüklendiği Batı toplumunda kendini evrensel bir aynada izlemesi, bütün yaşamını nakış nakış yazmasına yol açtı.
Gemici yeni kitabı “Hasanoğlan Ateşi” ile şunları söyledi: “Dünya eğitim tarihine damgasını vuran, ülkemize has eğitim modelini içeren, ışığın doğduğu Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nün küllerinden doğan Hasanoğlan İlköğretmen Okulu’nda yetiştim. Oradaki öğretmenlerimin birçoğu köy enstitüsü kökenliydi. Onlar bana yönümü gösterdi; kişiliğimi kazandırdı, mücadelemi belirledi.
Başta köy enstitülerini kuran Hasan Ậli Yücel ile İsmail Hakkı Tonguç olmak üzere bize emek veren tüm öğretmenlerimi saygı ve sevgiyle anıyorum. Onlardan aldığım ışığı, Hasanoğlan Ateşi’ni gittiğim her yere götürmek için yoğun çaba harcadım, türlü zorluklara göğüs gerdim. Yaşamım yapıtımdır.ˮ
SÖZ UÇAR YAZI KALIR
Bahattin Gemici’nin, yaşamını çok yönlü, içten ve duyarlı bir anlayışla kaleme aldığını belirten şair- yazar Ahmet Özer kapak yazısında şu görüşlere yer veriyor:
“Kimi insan, yaşam sürecinde bin bir emekle sıfır noktasından doruğa uzanan özgün bir yapıta imza atar. Yapıt sahibi, ortaya çıkan ürüne, yıllar sonra daha derinden ve dikkatle baktığında, gördükleri kendisini de şaşırtır. Oysaki onca emekle sergilediği yapıt, kendi yaşamından başka bir şey değildir. Bahattin Gemici’nin “Hasanoğlan Ateşi” adını verdiği yapıtı böyle bir yaşanmışlığın ürünü…
Gemici’nin “Hasanoğlan Ateşi” kitabı; yetiştiği okuldan köy öğretmenliğine, Gazi Eğitim Enstitüsü’nden Almanya’ya uzanan ve orada 48 yıl süren bir yaşam ekseninde, iki toplum arasında yaşanan gelgitte; eğitim, dil, sanat, kültür ve eşit haklar odağındaki savaşımını dile getiren bir çalışma. Gemici’nin anlattıklarının okurun yaşamına çok yönlü ışık tutacağına inanıyorum.”
ANILAR, KÜLTÜREL MİRASIMIZDIR
Şiir, öykü ve eğitim konulu 25 kitap yazan, Almanca- Türkçe çocuk kitapları yayımlanan ve dokuz ödül alan eğitimci- yazar Bahattin Gemici yazma serüvenini şöyle anlattı:
“Öğretmen Okulu’nda üç yıl boyunca günlük tuttum. Ne yazık ki bunlar kayboldu. Geçmiş yıllara dönüp anımsadıklarımı yazmaya başladım. Yazdıkça, anılarım bir çorap söküğü gibi gelmeye başladı. Yazdıklarımı yıllara göre bölümlere ayırdım. Hayat dersleriyle dolu olan bu kitabımda karşılaştığım değerleri yazarlarımıza, birlikte mücadele verdiğim arkadaşlarıma geniş yer verdim.
Bizim dönemi yaşayan insanlar bu anılarda kendilerini bulacak; o yoksul ama mutlu, insani ilişkilerin, dostluğun, komşuluğun yaşatıldığı yılları anımsayacaklardır. Yeni kuşaklar ise bizim yaşadığımız dönem, okul ortamı ve yaşam mücadelemiz hakkında bilgi edinecek; karşılaştığımız zorlukları, yenilgilerimizi ve başarılarımızı tanıyacak, bunlardan dersler çıkaracaktır.
Tüm yurttaşlarımızı anılarını yazmaya çağıran Gemici; “Anılar, bizim kültürel mirasımızdır. Yaşadıklarımızı, deneyimlerimizi yazarak tarihe not düşebilir; gelecek kuşaklara miras bırakabiliriz.ˮ dedi.
Hasanoğlan Ateşi, 380 sayfa, 13.80 €, İsteme adresi: [email protected]
YAZAR HAKKINDA
Bahattin Gemici, Ankara / Nallıhan’da doğdu. Hasanoğlan Atatürk İlköğretmen Okulu’nu bitirdi. Ilgaz ve Kurşunlu’da iki yıl öğretmen olarak çalıştıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Almanca bölümüne devam etti. 1976ʼda turist olarak geldiği Almanya’da çeşitli işlerde çalıştı. 1977ʼden itibaren Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin Herten kentinde 36 yıl öğretmenlik yaptı.
Dil Derneği ve Alman Yazarlar Birliği üyesi olan Gemici’nin şiirleri, öykü ve makaleleri çeşitli dergilerde, gazetelerde, antolojilerde, ders kitaplarında ve Batı Alman Radyosu’nun (WDR) programlarında yer aldı.
KİTAPLARI:
Yarım Bırakma Türkünü (1988), İlkokullar İçin Şiirler (1988), Sing’ weiter dein Lied (1989), schweigend… aufschreiend… (1993), Esinti (1996), Un-heimisch fremd (2005), Şimdi Vaktidir… (2005), Almanya Öyküleri (2006), Önce Eğitim (2013), Gözden Irak (2013), Der unbekannte Nachbar (2016), İki Ülke Arasında (2018), Çağla Tadında (2019), Umutların Peşinde (2021), Hasanoğlan Destanı (2023), Bana Seni Gerek Seni- Yunus Emre Destanı (2023), Turnaların Kanadında- şiir (2024), Hasanoğlan Ateşi- özyaşam (2024), Turnaların Kanadında -şiir (2024)
Çocuk Kitapları: Stefans Zuckerfest und Alis Weihnachten-Stefan’ın Şeker Bayramı ve Ali’nin Noel’i (2017), Als meine Katze Minnosch einen Vogel fraß 2020, İki Yurdum Var Benim (2023), Biz Kedi İstiyoruz (2023), Param Kayboldu! Kim Aldı? (2024), Keloğlan’ın Fendi Padişahı Yendi (2024)
Baskıya Hazır: Karabaş, Benim Minik Köpeğim, Akıllı Karga, Son Gülen İyi Güler, Köpeğim Bello ve Kedim Sarman, Benim Kınalı Kuzum, Minnoş Kuş Yakalıyor- Çocuklar İçin Felsefe, Sevdalı Kanatlar- öykü, Heimisch und doch fremd- öykü
ÖDÜLLER:
Georg-Tappert-Ödülü (1983), Herten Ödülü (1985), KRV Eyaleti Kültür Bakanlığı Edebiyat Bursu (1989 / 1992), Köln VHS’nin düzenlediği şiir yarışmasında birincilik ödülü (1996), TRT- INT Ödülü (2003), Türkiye’nin Sesi Radyosu Öykü Ödülü (2006, Güncel Sanat Dergisi Öykü Ödülü (2020), Avrupa – Türk Basın Yayın Gazeteciler Birliği “Eğitime Katkı Ödülü” (2022). Muhabirce/HERNE