Ressam ve heykeltraş İsmail Çoban yaşamını yitirdi
WUPPERTAL – Almanya’nın Wuppertal kentinde yaşayan ünlü ressam, heykeltraş İsmail Çoban yaşamını yitirdi. İsmail Çoban Vakfı ve Atölyesi, resim, müzik, edebiyat ve tiyatro sanatçılarının buluştuğu bir kültür merkeziydi. 70 bin dolayında eser üreten Çoban’ın ölümü sanat camiasını yasa boğdu.
Uzun yıllar süren rahatsızlığı, korona döneminde birçok sergiden uzak kalması, eserlerini satın alanların borçlarını ödememeleri yüzünden ekonomik darboğaza giren Prof. İsmail Çoban, icra yoluyla atölyesinin yok pahasına satılmasına dayanamadı. Altı ay hastanede kanser tedavisi gören İsmail Çoban 8 Kasım 2024’te, Wuppertal’da yaşamını yitirdi.
Atölyesinde, 56 yıl içinde ürettiği 70 bin eseri, Almanya’da hiçbir akademide bulunmayan çok değerli makineleri ve 10 binden fazla kitabı bulunan sanatçı, çok sayıda öğrencinin yetişmesine ve eğitimine katkıda bulundu. İsmail Çoban Vakfı ve Atölyesi resim, müzik, edebiyat ve tiyatro sanatçılarının buluştuğu bir kültür merkeziydi. Sağlığında Türk toplumunun sanata ve sanatçıya ilgisiz kaldığından yakınan Prof. İsmail Çoban, atölyesinin bir müze haline getirilmesi için çaba göstermiş ancak gereken desteği görememişti.
İSMAİL ÇOBAN KİMDİR?
1945’de Çorum’da doğan yoksul bir ailenin 12 çocuğundan biri olarak dünyaya gelen İsmail Çoban, Hasanoğlan Atatürk İlköğretmen Okulunu bitirdi. İstanbul’da matbaa ve grafik atölyesinde çalıştı. İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okuluna başladı. 1968’de Almanya’ya gelerek yarıda bıraktığı okulunu orada bitirdi. Essen Üniversitesi Marketing bölümünden mezun olan Çoban, aralarında Türkiye, İspanya, Fransa, ABD, Arjantin, Brezilya, Nikaragua’nın bulunduğu 33 ülkede 178 kişisel ve 500’den fazla karma sergiye katıldı.
Öğretim görevlisi olarak Güney Kore’de, Polonya Karakaw Güzel Sanatlar Akademisinde bulundu. 2006 yılında Bakü Güzel Sanatlar Akademisi fahri doktoru oldu, Akademi Avrupa temsilciliğini yapmaya başladı. Aynı yıl genç sanatçılara destek olmak için “İsmail Çoban Genç Sanatçıları Destekleme Vakfını” kurdu. 1971’den itibaren Almanya’nın Wuppertal kentinde, resim heykel, grafik dallarında görsel sanatçı olarak serbest çalışan Çoban birçok ünlü yazarın kitap kapaklarını da hazırladı. Muhabirce/Bahattin Gemici- WUPPERTAL