Gemici‘nin yeni öykü kitabı Ürün yayınlarından çıktı
İki yurdum var benim- Ich hab‘ zwei Heimatländer
HERTEN- Eğitimci-Yazar Bahattin Gemici’nin, Almanya’da okula giden bir Türk çocuğunun uğradığı ayrımcılığı anlatan İKİ YURDUM VAR BENİM adlı Almanca- Türkçe öykü kitabı Ankara’da Ürün Yayınları arasında çıktı.
Eğitimci- yazar Bahattin Gemici’nin çocuk öyküsü, teneffüste top oynarken Tolga’ya kızan ve ona “Defol! Defol git memleketine!” diyen Thomas’ın sözleriyle başlıyor. 52 sayfadan oluşan ve ressam Hatice Karakaş tarafından resimlenen kitap Ankara’da Ürün Yayınları arasında çıktı.
ÖNYARGILARI YIKMALIYIZ
“İki Yurdum Var Benim” kitabının çocukların iki dili de iyi öğrenmelerine katkı sağlayacağını belirten Gemici Almanya’da değişik ülkelerden gelen göçmen çocuklarının dışlandığını, bazen küçük bir nedenden ötürü tartışma ve kavgaların yaşandığını söyledi: “Bunların kökeninde göçmenlere karşı var olan önyargıların büyük rol oynadığı açıktır. Sorunların üstünü örtmek yerine üstüne gidilmelidir. “İki Yurdum Var Benim” kitabı çocuklara, öğretmenlere ve velilere bu sorunlar üzerine tartışma ve düşünme olanağı veriyor. Çocuklarımızın okulda ve sokakta hiçbir dışlanmaya uğramadan Alman arkadaşlarıyla birlikte oynamalarını, ders çalışmalarını, spor yapmalarını arzu ediyoruz.“
“İKİ YURDUM VAR BENİM”
Teneffüste oyun oynarken kendisine kızan sınıf arkadaşı Thomas’ın “Defol git memleketine!” demesine çok içerleyen Tolga önce afallıyor, ardından uzun yıllar Almanya’nın maden ocaklarında çalışan dedesinin anlattıkları aklına geliyor; “Ben burada doğdum. Türkiye’de benim vatanım, Almanya’da. İki yurdum var benim. Anladın mı?” diyerek Thomas’la tartışmaya başlıyor.
İki çocuk arasında çıkan kavga öğrencilerin ve öğretmenlerin araya girmesiyle sona eriyor ama tartışma sınıfta da devam ediyor. Sınıf öğretmeni Bay Meyer doğru bir yaklaşımla öğrencileri duygudaşlık yapmaya ve düşündüklerini yazmaya yönlendiriyor.
AYRIMCILIK ENGELLENMELİ
“20 milyondan fazla göçmen kökenli insanın yaşadığı Almanya’da yabancılara karşı yapılan ayrımcılık hepimizi üzüyor. Okullarda Türkçe derslerinin kısıtlanması, teneffüslerde Türkçe konuşmanın yasaklanması kabul edilemez. Çocuklarımız bu ülkede anadillerini öğrenmeli, başı dik yaşamalı ve kendilerini ezdirmemelidir. Velilerimiz, haksızlıklara anında tepki göstermeli; tüm kurumlar ayrımcılığa karşı önlem almalıdır. Ancak bu şekilde ileride yaşanması muhtemel acı olayların önüne geçebiliriz” diyen Bahattin Gemici; kitap alarak ve okuma günleri düzenleyerek kitabın basımına destek olan Sparbau Stiftung’a, teşekkür etti.
Gemici ayrıca, kitapları “kültür hizmeti” olduğu için Türkiye’den Almanya’ya ücretsiz getiren EMS Nakliye Şirketi müdürü Şeref Tıraş’a da desteǧinden dolayı teşekkür etti. Muhabirce/ESSEN