Güne Bakış
>>EMA: AstraZeneca aşısının yan etkilerine şiddetli alerji de eklenmeli – Avrupa İlaç Ajansı (EMA), kan pıhtılaşması nedeniyle AB ülkelerinde kullanımı askıya alınan Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının yan etkilerine, şiddetli alerji reaksiyonlarının da eklenmesi gerektiğini açıkladı.
>>Paul-Ehrlich-Institut hält an AstraZeneca fest – Einige Länder haben die Verabreichung des Vakzins von AstraZeneca temporär ausgesetzt, um Berichte über Nebenwirkungen zu prüfen. Experten sehen dafür keinen Grund – sie fürchten, der Stopp werde mehr schaden als nützen.
>>Dünya Sağlık Örgütü: AstraZeneca aşısının kullanımı askıya alınmamalı – Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , AstraZeneca’nın Oxford Üniversitesi’yle birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısının kanda pıhtılaşmaya yol açtığı korkuları nedeniyle durdurulmaması gerektiğini, buna yönelik bir işaret olmadığını açıkladı.
>>AstraZeneca AB’ye aşı sevkiyatı hedefini yüzde 25 düşürdü – Reuters’ın haberine göre, AstraZeneca şirketi, ürettiği koronavirüs aşısının Avrupa Birliği’ne yılın ilk çeyreğindeki sevkiyat hacmi tahminlerini yüzde 25 azaltarak 40 milyon dozdan yaklaşık 30 milyon doza indirdi.
>>Almanya’da aşı komisyonunun başındaki isimden Sputnik V’ye övgü: ‘Akıllı’ şekilde geliştirildi – Almanya Sürekli Aşı Komisyonu Başkanı Thomas Mertens, Rus Sputnik V aşısının ‘akıllı’ şekilde geliştirildiğini ve Avrupa İlaç Ajansı’nın bu aşıyı onaylayacağını umduğunu söyledi.
>>Almanya’da maske satışlarından çıkar elde ettiği gerekçesiyle istifa eden milletvekili sayısı 3’e yükseldi – Almanya’da Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında kullanılan maskelerin satın alınmasında nüfuzunu kullanan ve satışlardan çıkar elde ettiği gerekçesiyle istifa eden milletvekili sayısı 3’e yükseldi.
>>Steinmeier zu Maskendeals: “Das ist schäbig und schändlich” – Mit scharfen Worten hat Bundespräsident Steinmeier die Unions-Bundestagsabgeordneten kritisiert, die bei der Beschaffung von Corona-Masken Provisionen kassiert haben. Es gehe um sehr viel mehr als um individuelles Fehlverhalten.
>>Türkiye’ye yasa dışı milyonluk havaleye iddianame – Almanya’dan başka ülkelere, özellikle de Türkiye’ye, 213 milyon euroyu yasadışı yollarla havale ettiği iddia edilen yedi kişi hakkındaki iddianame hazırlandı.
>>Almanya uyanan dev Çin’i mercek altına aldı – Çin’in askeri yatırımlarını pek çok ülke gibi kaygıyla izleyen Almanya bu ülkeden kaynaklanabilecek olası küresel tehditleri dikkatle izliyor. Almanya Savunma Bakanlığı bu konuyla ilgili bir rapor hazırladı.
>>Almanya’ya kaçak gelen göçmenlerin sayısı arttı – Almanya’ya kaçak olarak giriş yapan göçmenlerin sayısında geçen yıl büyük bir artış meydana geldi. Kaçakların ağırlıklı olarak kamyon veya TIR kasalarında gizlenerek Almanya’ya giriş yaptığı belirtildi.
>>Selefilere Alman vatandaşlığı yok – Almanya’da selefi bağlantıları gerekçesiyle vatandaşlık başvuruları reddedilen iki kişinin itiraz davası sonuçlandı. Mahkeme önceki yıllarda selefilerle bağlantıları olduğu saptanan iki davacının itirazını reddetti.
>>Avrupa Parlamentosu’nda Suriye tasarısı kabul edildi: Türkiye için ‘Barışı tehlikeye atıyor’ iddiası – Avrupa Parlamentosu, Suriye’de iç savaşın başlamasının 10. yılında yayınladığı karar tasarısında YPG müttefik olarak kabul edildi ve Türkiye’nin bölgeyi yasa dışı şekilde işgal ettiği öne sürüldü.
>>Osman Kavala Avrupa’nın daimi gündeminde – Avrupa Konseyi Osman Kavala’yı daimi gündemine alıyor. AİHM’nin Selahattin Demirtaş kararıyla ilgili denetim süreci de bu hafta başladı.
>>Çavuşoğlu: Mısır ile diplomatik düzeyde temaslarımız başladı – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Mısır ile üst düzey diplomatik temasların başladığını açıkladı. İki ülke arasında 2013 yılından bu yana diplomatik ilişkiler maslahatgüzar seviyesinde ilerliyordu.
>>Dünya çapında ikiz doğum oranları ‘hiç olmadığı kadar yüksek’ – Bir araştırmaya göre, dünya çapında her zamankinden daha fazla ikiz doğuyor. Tüp bebek gibi üremeye yardımcı tıbbi teknikler, ikiz doğum oranını 1980’lerden bu yana üçte bir oranında artırdı.
>>İspanya’da 4000 yıllık mezarlık bulundu: Kadınlar bronz çağında hüküm sürmüş olabilir – İspanya’nın güneydoğusunda bulunan bir mezarlık, kadınların M.Ö. 1550’ye kadar sınıf temelli bir toplumda hükümdarlık yapmış olabileceklerini ortaya koydu.
Muhabirce/DÜSSELDORF