Güne Bakış
>>Almanya’da üçüncü dalga işaretleri var – Günlük vaka sayısının 14 binin üzerine çıktığı Almanya’da salgın verilerini takip eden Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler, Almanya’da “üçüncü dalganın başladığına dair çok net işaretler var”, diyerek “çok endişeli” olduğunu söyledi.
>>AstraZeneca aşısının kullanımı 9 AB ülkesinde askıya alındı – Avrupa Birliği üyesi 9 ülke (İtalya, Avusturya, Norveç, Danimarka, Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, İzlanda) “kan pıhtılaşmasına” neden olduğu gerekçesi ile Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının kullanımını askıya aldığını duyurdu.
>>Almanlar en az AstraZeneca aşısına güveniyor – Almanların Avrupa Birliği tarafından onaylanan aşılara karşı güveni aşıya göre değişiyor. Yapılan bir ankete göre, Almanlar en fazla BioNTech/Pfizer aşısına, en az AstraZeneca aşısına güveniyor.
>>Tek dozluk Johnson & Johnson için Avrupa’da yeşil ışık – Avrupa İlaç Ajansı, ABD’li ilaç şirketi Johnson & Johnson’un geliştirdiği tek dozluk koronavirüs aşısına yeşil ışık yaktı. Komisyonun onaylaması halinde AB’de dördüncü aşıya onay çıkmış olacak.
>>BioNTech/Pfizer aşısının İsrail sonuçları açıklandı: Aşılanmamış kişilerin can kaybı kaybı riski 29 kat fazla – BioNTech ve Pfizer, İsrail’den alınan resmi Covid-19 aşısı verilerini açıkladı. Verilere göre Covid-19 aşısının semptom göstermeyen kişilerde yüzde 94, semptom gösteren ağır hastalar ve can kayıpları üzerinde ise yüzde 97 etkili olduğu belirtildi.
>>BioNTech/Pfizer übertreffen Produktionsziel – Pfizer und BioNTech werden nach Angaben von Pfizer-Chef Albert Bourla in diesem Jahr um bis zu 20 Prozent mehr Dosen ihres gemeinsam entwickelten Corona-Impfstoffs produzieren als ursprünglich geplant. Statt der zunächst angepeilten zwei Milliarden Dosen würden es nun 2,3 bis 2,4 Milliarden werden, sagte Bourla. Für 2022 stellte er drei Milliarden Dosen in Aussicht.
>>Covid-19 karşı ölümleri azaltan ilaç geliştirildi – İngiliz ilaç şirketi GlaxoSmithKline, yeni bir ilacın yeni tip koronavirüste en riskli hastalarda hastaneye kabul ve ölüm oranlarını yüzde 85 oranında azalttığını duyurdu.
>>Korona inançlıları daha da dindarlaştırdı – Almanya’da yapılan bir ankete göre, koronavirüs salgını inançlı insanların daha fazla dindarlaşmasına yol açtı. Buna karşın bir inanç topluluğuna ait olmayanların inançları ise zayıfladı.
>>Almanya terör mağdurlarına milyonlarca euro tazminat ödedi – Almanya’da aşırı sağ veya terörizm nedeniyle mağdur olanlara ya da onların yakınlarına 2017-2020 arasında 16 milyon eurodan fazla tazminat ödendi. Hükümet böylece devlete olan güveni yeniden inşa etmeyi amaçlıyor.
>>Amsterdam Belediyesi: Yazar Lale Gül’ün güvenliği ciddi tehdit altında, korunması için gereken yapılacak – Hollanda’da doğup büyüdüğü katı İslami ortamı eleştiren “Yaşayacağım” adlı romanı nedeniyle ölüm tehditleri alan 23 yaşındaki Türkiye kökenli yazar Lale Gül, 17 Mart seçimleri öncesi “İslam düşmanı” tartışmaları nedeniyle yeniden hedef haline geldi.
>>Danimarka’da çocuklara dini nikah kıyılması yasaklandı – Danimarka, olumsuz sosyal kontrol ve psikolojik şiddet uygulanarak zorla gerçekleştirilen çocuk evliliklerine yönelik cezaları artırdı. Parlamentoda onaylanan yasa 15 Mart’ta yürürlüğe girecek.
>>Avrupa Parlamentosu AB’yi ‘LGBTİ+ özgürlük bölgesi’ ilan etti – Avrupa Parlamentosu, Polonya’da bazı belediyelerin “LGBTİ+ ideolojisinden arındırılmış bölge” yaratma girişimi ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın homofobik açıklamalarına yanıt olarak, Avrupa Birliği’ni “LGBTİ+ özgürlük bölgesi” ilan etti.
>>Türkiye, Rusya ve Katar’dan ortak Suriye açıklaması – Türkiye, Rusya ve Katar dışişleri bakanları ilk kez üçlü formatta Doha’da bir araya geldi. Üç ülke, Suriye’nin toprak bütünlüğüne destek ve ayrılıkçı hareketlere karşı ortak mücadele mesajı verdi.
>>Suriye’deki savaşta 12 bin çocuk öldü ve yaralandı – Suriye’deki iç savaşta 10 yıl içinde yaklaşık 12 bin çocuğun öldüğünü ve yaralandığını açıklayan UNICEF, ülkede yaklaşık 6 milyon çocuğun da insani yardıma muhtaç olduğuna dikkat çekti.
>>Netanyahu: Türkiye ile görüşüyoruz – İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi süreciyle ilgili olarak görüşmeler yürütüldüğünü doğruladı. Netanyahu, “Bu iyi bir gelişmedir” dedi.
>>Dünyada hemşire alarmı – Uluslararası Hemşireler Konseyi, ağır iş yükü, olumsuz çalışma koşulları ve tükenmişlik nedeniyle mesleği bırakan hemşire sayısında artışa dikkat çekerek hükümetleri harekete geçmeye çağırdı.
>>İngiltere’de kanser teşhisi için küçük kapsül kameralar denenecek – İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, küçük kapsül kameralar, doktorların invaziv hastane prosedürlerini uygulamadan erken bağırsak kanseri vakalarını teşhis etmesine olanak sağlayabilir.
>>Trabzon’da M.Ö. 11 bin yılına ait ilk insanların kullandığı taş aletler bulundu – Trabzon’un Düzköy ilçesi Çayırbağı Mahallesi Koskarlı mevkisinde bir mağarada milattan önce 11 bin yılına ait olduğu düşünülen taş aletler bulundu. Yapılan analizlerde taş aletlerin bölgede yaşayan ilk insan grubunun kesici aletleri olduğu değerlendirildi.
>>İstanbul’un 1600 yıllık surları hayat buluyor – 30 yıldır kaderine terk edilen ve UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası” listesinde yer alan surlar için belediye restorasyon çalışması başlattı.
>>İngiltere’de iki obez çocuk mahkeme kararıyla koruyucu ailelere verildi – İngiltere’de ergenlik çağındaki iki çocuk, sosyal hizmetlerin çocukların kiloları konusundaki kaygılarını aile mahkemesine taşıması ve ailelerinin çocuklara kilo verdirememesi üzerine anne ve babalarından alınarak koruyucu ailelere verildi.
Muhabirce/DÜSSELDORF