Köln Hırdavat Fuarı`nda 33 Türk şirketi
İki yılda bir düzenlenen hırdavat fuarına bu yıl 53 ülkeden 2 bin 673 firma katılırken, Türkiye ise fuarda 33 firmayla temsil edildi.
Almanya'nın Köln kentindeki Uluslararası Hırdavat Fuarı'na katılan Türk firma temsilcileri, Türkiye’nin özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlarla sektörde çok yol aldığını ve dünyada el aletleri sektöründe söz sahibi bir ülke konumuna geldiğini belirtti.
Fuara katılan Türk sektör temsilcileri, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin el aletleri sektöründe dünya lideri olduğunu ancak özellikle son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye'nin kaliteli ürünleriyle bu ülkelerle yarışabilir konuma geldiğini düşünüyor.
Kanca: 5 Kıtada 50'den fazla ülkeye ihracat
Fuara katılan şirketlerden Kanca Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alper Kanca, firma olarak bu yıl 50. kuruluş yıl dönümlerini kutladıklarını belirterek, "1966'dan bu güne kadar çok yol aldık. Türkiye'de hiçbir şeyin üretilmediği bir dönemden ürettiklerimizin büyük çoğunu yurt dışına ihraç eder duruma geldik, üretimimizin yüzde 90'ı ihracat. 5 farklı kıtadaki 50'den fazla ülkeye, ağırlıklı olarak Orta Avrupa'ya ihracat yapıyoruz" dedi.
Dünyadaki müşterilerin Türk ürünlerinin kalitesi konusunda hemfikir olduklarını dile getiren Kanca, müşterilerin Uzakdoğu ürünleri ile Türk ürünlerini kıyaslamadığını söyledi.
"Türk ürünleri birkaç açıdan avantajlı" diyen Kanca, "Kaliteleri iyi, Türk üreticileri daha esnek yani çok büyük sevkiyatlar olmasına gerek yok. Uzakdoğudan gelen el aletleri kalitesiz olduklarından dolayı Avrupa'da sorun yarattı. Bu da bizim Türk üreticilerinin şansını artırıyor" şeklinde konuştu.
Alper Kanca, 2023 yılında sektör olarak daha iyi bir yerde olacaklarına inandıklarını dile getirerek, Avrupa'daki ülkelerin artık kendi ülkelerinde üretimi tercih etmediğini ve Türkiye'nin yakınlığı, kaliteli insan kaynağı açısından bir üretim merkezi olarak tercih edilmesini beklediklerini ifade etti.
Dünyada isim sahibi olmaya çalışıyoruz
Karbosan İhracat Müdürü Başar Topaloğlu ise Türkiye'nin bu sektörde henüz çok yeni olduğunu belirterek, Türkiye'nin kalite açısından Almanya'ya rakip olmaya çalıştığını, firma olarak ise dünyada isim sahibi olmak için gayret gösterdiklerini söyledi.
Başar Topaloğlu, bu fuara katılma amaçlarının ihracat paylarını artırmak ve yeni müşteriler bulup yeni bağlantılar yapabilmek olduğunu anlattı : "26 yıldır katıldığımız bu fuarda her geçen yıl daha da büyüyoruz, daha büyük stantla katılıyoruz ve daha çok müşteri elde ediyoruz. İhracat yaptığımız 75 ülkenin yüzde 60'ını bu fuar sayesinde bulduk. Özellikle Orta Doğu ülkelerinden ve Almanya başta olmak üzere Avrupa'dan çok önemli alıcılar fuara geliyor, bu anlamda bizim için fuar çok önemli."
Türkiye dünyada hak ettiği yerde değil
Egesan Satış ve Pazarlama Müdürü Özgür Ulus da bu fuarın sektördeki en prestijli ve tüm üreticilerin ve tedarikçilerin bir araya geldiği fuar olduğunu dile getirdi. Fuara katılma amaçlarını anlatan Ulus, "Bu fuarı ağımızı geliştirmek, yeni teknolojileri öğrenmek ve tabii ki yeni müşteriler kazanmak anlamında önemli kaynak olarak görüyoruz" dedi.
Türkiye'nin bu sektörde dünyada hak ettiği yerde olmadığını vurgulayan Özgür Ulus, Türk firmalarının çok ileri teknolojiyle üretim yapmalarına rağmen daha gidecek çok yolları olduğunu düşündüğünü ve firma olarak bu yıl daha fazla yenilik ve Ar-Ge (Araştırma ve Geliştirme) yatırımları yapmaya hazırlandıklarını söyledi.
Muhabirce/AA- Köln