Haberler

Aylan, adın dalgaçalan gökyakan…

Nure D., Dinçer G., Mehmet A., Koray B.S Katakomben`ın loş sahnesi, program başlıyor; affet diyor Dinçer Güçyeter dinleyenlerine kendi dilince, affet

Mehmet Akbaş eşlik ediyor kendisine sahnede türküleriyle. Nesimi`den “Minnet eylemem“le selamlıyor o da dinleyecileri.

Katakomben`da  müzik ve şiirle muhabbet

Mehmet Akbaş- Vicdanım Efendimdir “Politikanın kirliliği, farklı renkleri kimlikleri yok ediyor. Sesimizi yükselttikçe birşeylerin değişeceğine inanıyorum, herkese özgürlük, herkes kendini olduğu gibi ifade edebilsin” diyor Akbaş Nesimi`den sonra. Ve türkülerle devam ediyor. Belki de en iyi türküler anlatıyor duyguları, söylenmek istenenleri. Ağırlıklı olarak Kürtçe (Belki Zazaca, anlamadığım için bilemiyorum aradaki farkı) türküler söylüyor, ağıt gibi sanki, müzik ağır, gitar ve keman eşliğinde.

Lütfiye Güzel (ortada) Nur Kamer Kemanıyla Nure Dlovani, gitarıyla Koray Berat Sarı eşlik ediyor Mehmet Akbaş`a.

Bir müzikli şiirli sohbet havasında geçiyor program, Dinçer böyle tasarlamış. Seyircisini de katıyor sahneye. Sahnede gördüklerimizle yetinmememiz gerektiğini programın ortalarında anlıyoruz. Gel diyor Dinçer dinleyenleri arasındaki Lütfiye Güzel`e gel ve kitabından bir şeyler oku.

Lütfiye Güzel Almanca yazıyor ve Almanca bir şiir okuyor. Şiir derken aslında bunlar klasik kalıplarda şiirler değil, serbest yazılmış dizeler, satırlar; duyguların sözel hali.

Katakomben- Vicdanım efendimdir dinletisi Dinçer Güçyeter- Mehmet Akbaş "Vicdanım efendimdir"Sonra bir çocukla tanıştık bu yıl diyor Dinçer Güçyeter ve başlıyor adi bir savaşın Ege`nin sularına attığı yüzlerce çocuğun sembolik ismi olan “Aylan” şiiriyle duygularını ifadeye. “Aylan aylan…adın dalgaçalan gökyakan…”

Bir Dinçeri dinliyoruz bir Mehmet Akbaş`ı. Araya Nur Kamer renk oluyor, “Mevsimlerden güz olsun” diyor. Dinleyenler türkülerle dalıp dalıp gidiyor, sözleri bilenler Mehmet Akbaş`a koro halinde eşlik ediyor.

Soma`nın sesi

Fatoş, Somalı Senem Teyze`nin sesi oldu... Dinçer Güçyeter Soma faciasının yaşandığı 2014 yılında Soma`ya Selam isimli bir oyun sahnelemişti Katakomben`da. Elde edilen geliri de bizzat Soma`ya götürüp teslim etmişti. Oraların sesini de dinlemiş ve o sesleri de kağıda dökmüştü. Oğullarını madende kaybeden bir annenin “Senem Teyze”nin, onlarn cesetleriyle karşılaşmasını oyunculardan Fatoş aktardı; madenci yakınlarının sembolik sesi… gözümüzde canlandı acının soğukluğu.

Vicdanım efendimdir

Dinçer Güçyeter: yazar- yönetmen 36 yıla pek çok malzeme toplandı diyor Dinçer Güçyeter. Kendisinin çok şanslı bir insan olduğuna vurgu yaparken, “Ayşe`de toplandı bütün hayat” cümlesiyle sözü hayat arkadaşına; sevgisine bağladı, ona ithafen yazdıklarını okudu. Son bölümde Mehmet Akbaş`a Astare eşlik etti, Kürtçe bir türkü söyledi.

Güncel olaylar, yaşanan acılar, dramlar Katakomben`da şiirlerle türkülerle “Vicdanım efendimdir” etkinliğinde sanatsal sınırlar içinde yorumlandı. Sanki bir arkadaş evinde 4- 5 arkadaş Kürtçe, Almanca, Türkçe derken çok dilli bir müzikal sohbet gerçekleştirdi.

Hülya Sancak/ Essen

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu