Haberler

Yurtdışından niçin oy kullanacağız

Türkiye de 7 Ağustos 2014 tarihinde, tarihin ilk Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Yani Cumhurbaşkanını Cumhur seçecek.

Gene tarihinde ilk kez, yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşları da, bu seçimde oy kullanacak. Yani onların da cumhur olduğu onaylanmış olacak. Buruk bir sevinç. Bu brukluğu bir iki cümle açıp kilitleyeleim.

Bize kimse şunu demesin. ‘Kardeşim bundan önce kimse yapmamıştı işte biz yaptık’. ‘Biz uğraştık ama diger ülkeler izin vermedi.’ Bu gibi bahaneleri sizin adınıza, benim babamın askılıktaki ceketine bile anlatamam.

Şimdi yurt dışı Türklerine seçme seçilme değilde, en azından lutfedilip seçme hakkı verilmiş.

Bu yurtdışı seçmeni dediğiniz yaklaşık 3 milyon üzeri. Yani birçok Avrupa ülkesi üye ülke nüfusundan fazla.

Ama sorun da burada başlıyor. Bu nüfusun yarıdan fazlası Orta Avrupa’da yaşıyor. Neyse kafa karışıklığını ben daha fazla devam ettirmeyeyim sorularımı birazdan sorayım, zaten şimdi hemen yazılı basından ve devlet resmi sitelerinden bir iki örnekle konuyu beslemeye çalışalım.

Okuyalım.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için 56 ülkede 118 yerde sandık kurulacağını ilan etti.

Almanya’da 7, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 6 ve Fransa’da 5 yere sandık yerleştirilecek.

Diğer ülkelerde de bir veya birkaç yere.

2011 yılında yapılan genel seçimlerde 129 bin Tük vatandaşı gümrük kapılarında oy kullanmıştır.

Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’nun denetimi altında, sandık kurulmasına karar verilen temsilciliklerde seçmen oy vermek için geldiğinde sandık kurulu başkanı, seçmenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanından veya pasaportundan kimliğini tespit eder.

Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) üzerinden Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadığını ve başka bir yerde oy kullanıp kullanmadığını kontrol eder. Oy kullanmadığı anlaşılan seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş olan oy pusulası ve oy zarfıyla “EVET” veya “TERCİH” yazılı mührü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine girer. Oyunu kullanan seçmene çizelgede isminin bulunduğu yer imzalattırılır, ayrıca SEÇSİS sistemi üzerinden oy kullandı olarak işaretlenir.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ilk kez Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak. Yurt dışında 500’den fazla seçmeni olan ülkelerde yaşayan vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı seçimi için 31 Temmuz, 01-02-03 Ağustos tarihlerinde oy kullanacak. Yurt dışı seçmen çalışmasında oy kullanabilecek ülke sayısının 60 civarında olduğu öğrenildi.

Şimdi 56 ülkede sandık kurulacaksa diger 4 ülkedeki yaşayan vatandaşlar için çare düşünüldü mü? Nüfusu 500 den az olan yerlerde insanlar en azından mektupla niye oy kullanmasin.

Sandık kurulan yere oturduğu mesafe yüzlerce kilometre ise (Örneğin Kanada yerleşimi) buna kolaylık şart değil mi?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri İKİ turlu. İkinci tur dada aynı sandık kurulacak mı? Genel seçimlerde herkes kendi iline oy verebilecek mi yoksa gümrüklere uçak tutma masrafını düşürme gibi bir durum mu var.

Hadi hayırlısı.

Yunus Işıkoğlu/ Almanya

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu