Ve koşan adam
Unutturmamak için koşan adam İbrahim Şahin- Almanya`daki Türkiye Atletizm Takımı`ndan ultra maratoncu İbrahim Şahin`in öncülüğünde, ilki geçen yıl gerçekleştirilen “Irkçılığa Karşı Hoşgörü Maratonu`nun ikincisi de bu yıl Dortmund`ta başladı ve Köln Keup Caddesi`nde sona erdi. Bu yılki koşuda İbrahim Şahin`e, Almanya`nın ilk Türk atletizm takımı olan Türkiye Atletizm Takımı`ndan Sadık Şahin, Egemen Altınova, Muharrem Yılmaz ve Ali Öztekin de eşlik etti.
Unutulmasın
2004 yılında Almanya`nın Köln kentinde, Türk esanafın yoğun olduğu Keup Caddesi`nde bir dükkanın önüne bırakılan bombalı bisiklet, uzaktan kumanda ile patlatılmış ve 4 ü ağır olmak üzere 22 kişi yaralanmıştı. Dortmund`ta ise 2006 yılında büfe sahibi Mehmet Kubaşık ırkçı bir saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.
Yaklaşık 82 km`lik bir güzergahta gerçekleştirilen koşunun Dortmund, Solingen ve Köln ayaklarında birer basın açıklaması yapan sporcular, ırkçı saldırıları kınadıklarını ve ırkçı saldırıların faillerinin bulunup cezalandırılmasını istediklerini belirttiler. Maratoncu İbrahim Şahin koşunun bitiş yeri olan Köln Keup Caddesinde, taleplerinden oluşan bir basın bildirisi okudu. Şahin`in talepleri şöyle:
- İşlenen cinayetlerin arka planının aydınlatılması
- Alman güvenlik makamlarının cinayetler karşısında aciz duruma düsmesinden sorumlu olan ve cinayetlere karışan tüm suçluların ortaya çıkarılması ve cezalandırılması
- Kişilerin, göçmen kurum ve dernekler ile İslam kuruluşlarının güvenliğinin artırılması.
- Aşırı ırkçı akımlara karşı özellikle belediye, kamu kurum ve kuruluşlarında bu yönde önlemlerin alınması ve düzenlemelerin yapılması
- Okullarda “Kültürlerarası Eğitim” adı altında zorunlu bir dersin okul müfredatlarına alınması. Toplumda yaşanan ıkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı bulunan maddelerin güçlendirilmesi. Medyada, yabancı kökenli insanların köken, dil ve dinine yönelik karalayıcı tutumun değiştirilmesi.
- Göçmenlerin, seçim dönemlerinde siyasi malzeme olarak kulanılmasından vazgeçilmesi
- Şahin bu taleplerinin takipçisi olacağını belirterek “Dünya hiç bir zaman bu kadar barışa sevgiye saygıya ve insanların birbirini anlamasına muhtaç kalmamıştı” diyerek bildirisini sonlandırdı.
2000-2006 yılları arasında göçmen, özellikle de Türk kökenlilere yönelik saldırılar sonucu 8`i Türk 1`i Yunan kökenli olmak üzere 9 sivil ve 1 Alman polis memuru olmak üzere toplam 10 kişi ırkçı saldırılar sonucu hayatını kaybetmişti. Saldırılarda Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, İsmail Yaşar (Nürnberg), Süleyman Taşköprü (Hamburg), Habil Kılıç (Münih), Mehmet Turgut (Rostock), Theodoros Boulgarides (Münih), Mehmet Kubaşık (Dortmund), Halil Yozgat (Kassel), Michèle Kiesewetter (Polis memuresi-Heilbronn) hayatını kaybetmişti. Saldırılar araştırılırken ve medyada yer alan haberlerde ırkçı unsurlardan hiç söz edilmiyor hatta bu tür işaretler yok sayılıyordu.
Ancak 2011 yılında Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) üylerinden iki kişinin tuhaf bir intihar girişimi sonrası tesadüfen ortaya çıkmıştı ki saldırılar bir neonazi şebekesinin varlığına işaret ediyordu. Saldırıları NSU örgütünün düzenlediği anlaşılıyordu ve resmi kurumlara kadar uzanan bir ilişki ağı söz konusuydu. Örgüt üyelerinden Beate Zschäpe tutuklu ve yargılanmasına mayıs ayında başlandı, dava devam ediyor.
Hülya Sancak- Köln