GELSENKİRCHEN– Almanya’ya 1966 yılında gelen, yaptığı sosyal hizmetler ve kültürel çalışmalarla tanınan Ali Gürcan, uzun yıllar hizmet verdiği Gelsenkirchen’de hayatını kaybetti.
Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde özellikle 70’li, yıllarda Türk Danış çalışmalarıyla özdeşleşen Ali Gürcan birinci ve ikinci nesil madencilerin yakından tanıdığı, sosyal ve kültürel faaliyetleriyle bilinen ve sevilen bir isimdi.
Ali Gürcan 1945 yılında, babasının görev gereği bulunduğu Zonguldak’ta dünyaya geldi. İstanbul Balat’ta yetişen Gürcan, İstanbul Vefa Meslek Lisesi elektrik bölümünden mezun olduktan sonra, 1966 yılında Almanya’ya geldi.
Almanca’ya hakim olduğu için duruşmalarda tercümanlık yapan Ali Gürcan 1973’yılından itiaberen Gelsenkirchen’de, “Türk-Danış” olarak bilinen sosyal hizmet kuruluşunda çalışmaya başladı ve 2010 yılında da emekliye ayrıldı.
MADENCİLERİN SORUNLARIYLA YAKINDAN İLGİLENİRDİ
Gelsenkirchen’de birinci ve ikinci nesil madenciler ve aileleri için sadece danışman değil onlara ağabeylik yapan, her türlü bürokratik sorunlarına çözüm arayan Ali Gürcan, aynı zamanda kültürel faaliyetlerle de tanınır. Türk Danışların bünyesinde olduğu AWO kuruluşunda oluşturduğu gençlik gruplarıyla çalışmalar yapar, hafta sonu seminerleri düzenler.
Gürcan, Muzaffer İzgü, Fakir Baykurt, Hasan Hüseyin, Ressam İbrahim Balaban , Nazım Hikmet’in eşi Vera Tulyekova, Zülfü Livaneli, Uğur Mumcu, Aziz Nesin, Ressam Abidin Dino gibi ünlü isimlerin de düzenlediği etkinliklerle vatandaşlarla buluşmasına aracı olur.
HÜRRİYET MUHABİRLİĞİ YAPTI
Dönemin en çok okunan Türkçe gazetesi Hürriyet’e, WDR Türkçe’ye, TRT’Ye gönüllü muhabirlik de yapan Ali Gürcan, dünyaca ünlü Joan Baez, Giora Feidman gibi sanatçılarla söyleşiler yapmıştır.
Son yıllarda demans hastalığıyla mücadele eden Ali Gürcan önceki gün Gelsenkirchen’de vefat etti. Cenazesi Buer Merkez Camisi’nde dün kılınan cenaze namazının ardından defnedilmek üzere İstanbul’a gönderildi ve İstanbul’da bugün Eyüp Sultan Mezarlığı’nda defnedildi. Muhabirce/ Hülya Sancak- DÜSSELDORF