HaberlerToplum

Itri Projesi- İlahiler

ESSEN- T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, MÜSDAV işbirliği ve Essen Din Hizmetleri Ataşeliği koordinasyonuyla “Itri Projesi” kapsamında eğitimci/sanatçı Hasan Özer yönetiminde Ulus İlk Meclis İmam Hatip Lisesi öğrencileri; Rasul İsmail Ergül, Hüsnü Karakuş ve Fikri Yusuf Yalçınkaya Ditib-Kray Yavuz Sultan Selim Camisi’nde Enderun usulü teravih namazı kıldırdılar. Ardından da dernek lokaline geçerek çeşitli makamlarda en sevilen ilahileri katılımcıları da dahil ederek hep birlikte söylediler.

Itri Projesi- İlahiler
Itri Projesi- İlahiler

Öğretmen Hasan Özer ilahi dinletisi öncesinde şunları söyledi; “Bizler gibi bazı arkadaşlarımız da Avrupa’nın farklı bölgelerindeki camilerde Enderun usulü teravih namazıyla vatandaşlarımızla birlikte olacaklar. Sizlere, burada olmamıza vesile olan büyüklerimizin selamlarını getirdim. Bizi sizlerle buluşturan Essen Din Hizmetleri Ataşemiz İbrahim Halil Karaman’a, misafirperverlikleri sebebiyle de cami dernek yönetimimize, hocamıza ve katılımlarınız sebebiyle de sizlere candan teşekkürlerimi sunuyorum. Teravih namazımız sonrası sizlerle meşk yapıp, sohbet edelim istedik. Hepinizin bildiği ilahi ve eserleri seslendirip bu kubbede hoş bir sada bırakıp sizlerin selamlarıyla memleketlerimize gideceğiz, inşallah.”

Itri Projesi- İlahiler
Itri Projesi- İlahiler

Adeta bir konser havasında geçen programın son bölümünde Çanakkale ile Türkiyem türkülerine de yer verdiler.

Cami eski dernek başkanlarından Eyüp Gergin ile cami din görevlisi Veli Erdoğan’ın birlikte söyledikleri ilahilerle biten programda, cami din görevlisi Veli Erdoğan Türkiye’den gelen öğretmen ve öğrencilerine teşekkür ederken yönetim kurulu arkadaşları ve üyeleri adına Cami Dernek Başkanı Hüseyin Durmuş tarafından günün anısına kendilerine hediyeler takdim edildi. 

ENDERUN USULÜ TERAVİH NAMAZI NEDİR? 

Adını Osmanlı Sarayı’ndaki Enderun Mektebi’nden almaktadır. Uzmanlarca Enderun Teravihini ilk defa ortaya koyan kişinin Türk bestekar, şair ve hattat Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi (1630-1712) olduğu belirtilmektedir.

Bu namazın salavat, ilahi ve zikirler eşliğinde farklı makamlarla kılınmasının bir nedeni de cemaati camiye gelmeye teşvik etmektedir. Muhabirce /Ünsal Gür- ESSEN

 

Grafikartplus Ajans
Başa dön tuşu